Το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών επισήμανε στους αρμόδιους η Δήμαρχος Κέας

Δημοσίευση: 30.09.2020, 14:32
Τελευταία Ενημέρωση: 30.09.2020, 14:39

Η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου, με επιστολή της προς τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και τους βουλευτές Κυκλάδων ζήτησε τη μέριμνα για το υψίστης σημασίας για το νησί ζήτημα, της μεταφοράς των μαθητών...
Ειρήνη Βελισσαροπούλου

Η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου, στην επιστολή της, επισημαίνει στους αρμόδιους, τα παρακάτω:

"Αξιότιμοι,

Επιτρέψτε μου με την παρούσα επιστολή μου να σας ενημερώσω για την κατάσταση που βιώνουμε αναφορικά με τη μεταφορά μαθητών των δημόσιων σχολείων του νησιού μας.

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με την ΚΥΑ 50025 (ΦΕΚ 4217/Β/26-09-2018) οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων υπό προϋποθέσεις.
Η ελάχιστη απόσταση της κατοικίας του μαθητή από τη σχολική μονάδα πάνω από την οποία ο μαθητής δικαιούται δωρεάν μεταφορά, προσδιορίζεται ως εξής:
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β. Για μεταφορά μαθητών με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών α) 1.200 μέτρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατ’ ελάχιστον μέχρι την Β’ τάξη Δημοτικού, β) 3.000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, γ) 5.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων και ΕΠΑ.Λ.

Όπως επανειλημμένα έχουμε αναφέρει με επίσημα έγγραφά μας (βλ. επισυναπτόμενο), οι όροι της παραπάνω ΚΥΑ σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των μαθητών του νησιού μας.
Αντιθέτως, δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες και συνθήκες, που -σε πολλές περιπτώσεις- δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

Οι ιδιαιτερότητες που δημιουργεί ο νησιωτικός χαρακτήρας του τόπου μας, όπως το έντονο ανάγλυφο, η απουσία πεζοδρομημένου και φωταγωγημένου οδικού δικτύου, η ύπαρξη οικισμών χωρίς οδική πρόσβαση, με πολλά σκαλοπάτια και έντονες κλίσεις, είναι συνθήκες που πρέπει να ληφθούν άμεσα υπόψη στις χιλιομετρικές αποστάσεις βάσει των οποίων οι μαθητές μας δικαιούνται μεταφοράς.

Στην Κέα δεν υπάρχει συγκοινωνία. Υφίστανται μόνο τα ιδιωτικά λεωφορεία και ταξί που πραγματοποιούν τη μεταφορά των μαθητών. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι εάν ένας μαθητής δεν δικαιούται μεταφοράς, θα πρέπει να μεταβεί στη σχολική μονάδας πεζή, με τις προαναφερθείσες επικρατούσες συνθήκες.

Το ύψιστο αγαθό της παιδείας θα πρέπει να προσφέρεται στα παιδιά μας με τους καλύτερους δυνατούς για αυτά όρους και οπωσδήποτε σε καμία περίπτωση να μην θέτει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

- Ζητούμε η Συντονιστική Ομάδα Διοίκησης Έργου του Υπουργείου Εσωτερικών, η αρμοδιότητα της οποίας είναι να εισηγηθεί προς τους αρμόδιους Υπουργούς, προτάσεις για τη βελτίωση του έργου της μεταφοράς μαθητών (άρθρο 4 παρ 1 ΦΕΚ 4217/Β/2018), να διαφοροποιήσει κατά περίπτωση τα όρια που τίθενται στην ΚΥΑ, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν με δημόσια σύμβαση, μαθητές που ζουν σε περιοχές ορεινές, νησιωτικές, όπου δεν υπάρχουν ίδια μέσα της Περιφέρειας ή του Δήμου, ώστε έμπρακτα να στηριχθεί η έννοια της νησιωτικότητας, όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών.

- Ζητούμε να υπάρξει δυνατότητα να διαμορφωθούν κατάλληλα τα δρομολόγια, που σημαίνει ευελιξία στον αριθμό των μέσων, που μπορεί να αυξηθεί για να ικανοποιήσει τα προβλήματα των νησιωτών.

- Ζητούμε να υπάρξει ειδική μέριμνα, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα στους μαθητές του ΕΠΑΛ να μεταφέρονται σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων, που σήμερα επιτρέπεται, διαφορετικά δημιουργούμε συνθήκες κατάλληλες για διακοπή παρακολούθησης μαθημάτων και -δυστυχώς- αυτά θυμίζουν πρακτικές άλλων εποχών

Οι κάτοικοι των νησιών καλούμαστε εξ’ ορισμού να ζήσουμε σε ιδιαίτερες σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Ας μην είναι η Παιδεία ένας από αυτούς τους τομείς."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 123


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.