Παρέμβαση Ναξίων των Γραμμάτων και του πολιτισμού για τον Μανώλη Γλέζο

Δημοσίευση: 29.09.2020, 09:26

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα γέννησης του Μανώλη Γλέζου (9/9/1922), εκδηλώθηκε πρωτοβουλία Ναξίων διανοούμενων, οι οποίοι με ένα κείμενο, με τίτλο «Παρέμβαση χρέους και μνήμης Ναξίων των Γραμμάτων και του πολιτισμού» απευθύνονται σε όλους αυτούς, καλώντας τους να στηρίξουν την ομόφωνη σχεδόν απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Νάξου να προστεθεί στον τίτλο του σχολείου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος», ως πράξη υψηλού συμβολισμού, ένδειξη ελάχιστης τιμής και μνήμης στο Μεγάλο τέκνο της Νάξου, τον Εθνικό ήρωα, τον Πνευματικό άνθρωπο, τον Λογοτέχνη, τον Δάσκαλο. Μέχρι σήμερα εκατοντάδες έχουν υπογράψει το κείμενο...
Ο Μανώλης Γλέζος το Σεπτέμβριο του 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Όπως ακόμη επισημαίνεται:

"Επειδή είναι αδύνατη η προσωπική επαφή με πολλούς συμπατριώτες μας που υπηρετούν και τιμούν τα Γράμματα και τον πολιτισμό, όποιος από αυτούς επιθυμεί να προσυπογράψει το κείμενο-παρέμβαση μπορεί να επικοινωνήσει με μέλη της πρωτοβουλίας αυτής στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2020.

1) Λεβογιάννης Νίκος: n.levogianniss@yahoo.gr

2) Φραγκίσκος Αντώνης: anfran53@gmail.com

3) Φραγκουλόπουλος Βασίλης: vfragoulopoulos@gmail.com

Το πλήρες κείμενο της παράμβασης με τα ονόματα των υπογραψάντων θα δημοσιοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου."

Newsroom Cyclades Voice

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: George έγραψε: 01/10/2020
Δεν χρειάζεται να δίνεται αναφορά για το τί ψηφίζετε. Και αν ισχύουν όσα αναφέρετε, είναι προς τιμήν σας. Νομίζω η απάντηση στο ερώτημά σας είναι προφανής. Γιατί η πολιτική σταδιοδρομία του καθενός είναι ανεξάρτητη με την προσφορά του ως πνευματικού ανθρώπου, δασκάλου, λογοτέχνη και δεν αφορά κανέναν. Πρέπει να τιμούμε όλους όσους προσέφεραν στην πατρίδα ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Για αυτό θα δινόταν και το όνομα του Γλέζου στο λύκειο, για την προσφορά του στον τόπο, όχι στην πολιτική ή την Αριστερά. Αντίστοιχη περίπτωση είναι ο Μίκης Θεοδωράκης για παράδειγμα, ο οποίος έχει περάσει από ακόμα περισσότερους πολιτικούς χώρους, σχεδόν από όλους (ΕΟΝ, ΚΚΕ, ΕΔΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ακόμα και με ακροδεξιούς συναγελάζονταν προσφάτως για το Μακεδονικό). Θεωρείτε πώς θα πρέπει να γίνει η ίδια συζήτηση, εάν θα αποφασίσει να τον τιμήσει η ελληνική πολιτεία ή κάποιος άλλος φορέας μετά θάνατον;

Ο αναγνώστης: έγραψε: 01/10/2020
Αφού δεν είναι μεμπτή η πολιτική σταδιοδρομία του Γλέζου γιατί δεν αναφέρεται στο προς υπογραφή έγγραφο; Δεν μπορώ να καταλάβω αν ήταν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΔΑ, ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ή κάτι άλλο. Ποια ήταν η ιδεολογία του. Ταίριαζε με την ιδεολογία αυτών των παρατάξεων; Ή πήγαινε μαζί τους για την καρέκλα; Και ενημερωτικά σου λέω δεν έχω ψηφίσει ποτέ ούτε Λιανό ούτε Νέα Δημοκρατία. Και εννοείται ότι με ενοχλούν οι πάλε ποτέ ακροδεξιοί που ξαφνικά έγιναν υπέρμαχοι της Δημοκρατίας για να κρατήσουν την καρέκλα τους.

Ο αναγνώστης: George έγραψε: 30/09/2020
"Ακόμα καλύτερα στο χωριό του". Σαν να μας λέτε "να βγάλουμε την υποχρέωση να τελειώνουμε". Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι μεμπτή η πολιτική σταδιοδρομία και ιδεολογία του Μανώλη Γλέζου και γιατί μειώνει την αδιαμφισβήτητη εθνική του προσφορά. Επειδή ήταν αριστερός; Να σας υπενθυμίσω πως, δυστυχώς για ορισμένους, η αριστερά δεν διώκεται στον τόπο μας εδώ και πολλά χρόνια. Για άλλους λοιπόν εξίσου μεμπτή είναι και η πολιτική σταδιοδρομία και ιδεολογία του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, κατά την λογική σας. Ποιο είναι το πρόβλημά σας που απέδωσε κομμουνιστικό χαιρετισμό στην κηδεία του Χότζα; Υπουργοί της νυν κυβέρνησης που ανήκαν στην ακροδεξιά ΕΠΕΝ δεν σας ενοχλούν φαντάζομαι. Όσα αίολα επιχειρήματα κι αν επισημάνετε ως ελαφρυντικά, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απόρροια εμπάθειας, μικροπολιτικής και θα στοιχειώνει ες αεί την παράταξη του κυρίου Λιανού.

Ο αναγνώστης: έγραψε: 30/09/2020
Μήπως από το κείμενο αυτό λείπει η πολιτική καριέρα του Γλέζου; Από ποια κόμματα πέρασε και ποιες ιδεολογίες υπηρέτησε; Επίσης δεν έπρεπε να γίνει αναφορά και στην παρουσία του στην κηδεία του Χότζα; Και αν απλά παρέστη ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης (όπως πολλοί ισχυρίζονται) γιατί απέδωσε τέτοιο χαιρετισμό; Για να μην παρεξηγηθώ δε λέω ότι δεν ήταν ιδιαίτερος και χαρισματικός άνθρωπος. Αλλά γιατί πρέπει να δοθεί το όνομά του στο σχολείο; Ας δοθεί σε μια πλατεία, σε μία οδό σε κάποια περιοχή της Νάξου ή ακόμα καλύτερα στο χωριό του.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 190


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.