Εκπαιδευτικά προγράμματα 2020-2021, Α’ Κύκλος, Σαντορίνη

Δημοσίευση: 16.09.2020, 20:04
Τελευταία Ενημέρωση: 16.09.2020, 20:08

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» και το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης ξεκινούν και φέτος τις εκπαιδευτικές τους δράσεις. Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και φροντίζοντας για την ασφάλεια μικρών και μεγάλων θα πραγματοποιηθούν προγράμματα για παιδιά και για ενήλικες, για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από τις τέχνες και τις τέχνες μέσα από τον εαυτό τους...

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στους μεγάλους χώρους του μουσείου, χρησιμοποιώντας είτε τους εσωτερικούς είτε τους εξωτερικούς, ανάλογα με τον καιρό.

Α) «Δημιουργικό καλλιτεχνικό εργαστήρι»

Για 2η συνεχόμενη χρονιά, συνεχίζουμε να περνάμε πολύ δημιουργικά τα Σάββατα, στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”. Με εμψυχώτρια την εικαστικό Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, βουτάμε με κέφι στον βυθό της τέχνης για να εξερευνήσουμε τον πλούτο και τους θησαυρούς της. Ταυτόχρονα μεταμορφώνουμε, σαν μάγοι και μάγισσες, τα λευκά χαρτιά σε πολύχρωμους και πολυδιάστατους κόσμους και ταξιδεύουμε μέσα τους με όχημα την φαντασία μας που τελειωμό δεν έχει!

 1. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών) και τους γονείς/συνοδούς τους

Στο Δημιουργικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά 3-5 ετών και τους γονείς/συνοδούς τους, μέσα από εικαστικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες ανακαλύπτουμε νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης. Τα παιδιά εξερευνούν και πειραματίζονται με ποικίλα και πολλές φορές αναπάντεχα υλικά και εξοικειώνονται με χρήσιμα εργαλεία χειροτεχνίας και ζωγραφικής, αναπτύσσοντας έτσι τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες και γυμνάζοντας τα πολύτιμα χεράκια τους! Παράλληλα με τα παιδιά, εξερευνούν και οι γονείς/συνοδοί τον κόσμο της τέχνης, μιας και συμμετέχουν ενεργά κι εκείνοι στην δημιουργική διαδικασία, εμπλουτίζοντας έτσι τη σχέση τους με το παιδί και δημιουργώντας καινούργιες γέφυρες επικοινωνίας, κατανόησης και αλληλεπίδρασης.

Οι δημιουργικές δραστηριότητες, που σχεδιάζει και οργανώνει η εικαστικός Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού.

Με όχημα την δημιουργική έκφραση αφενός το παιδί θα μπορέσει:

 • να εκτονωθεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του,

 • να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του,

 • να αλληλεπιδράσει μέσα στην ομάδα,

αφετέρου ο ενήλικας γονιός ή συνοδός θα μπορέσει:

 • να “συναντήσει” το παιδί και το αντίστροφο,

 • να εκτονωθεί και να χαλαρώσει, ξεφεύγοντας από το άγχος της καθημερινότητας,

 • να δημιουργήσει μαζί με το παιδί μία καινούργια συνθήκη στη ζωή τους

Κάθε Σάββατο από τις 03/10 στις 10.00 – 11.30 πμ.

 1. Για παιδιά Δημοτικού

Στο Δημιουργικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά 6-11 ετών (δημοτικού), με αφορμή έναν καλλιτέχνη, μια εικόνα, μια τεχνοτροπία ή ένα υλικό, εξερευνούμε τις δυνατότητές μας και δημιουργούμε καλλιτεχνικά έργα που θα... μείνουν στην ιστορία! Τα παιδιά πειραματίζονται με διάφορες τεχνοτροπίες και ποικίλα υλικά και εργαλεία κι έτσι, με βιωματικό τρόπο, εξοικειώνονται με ορολογίες, καλλιτεχνικά ρεύματα, διάσημους δημιουργούς αλλά και με ολόκληρη την ιστορία της τέχνης. Παράλληλα εμπλουτίζεται ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών τα οποία, αλληλεπιδρώντας με την ομάδα, κοινωνικοποιούνται, μοιράζονται και συζητούν τις σκέψεις, τις ιδέες και τα όνειρά τους.

Οι δημιουργικές δραστηριότητες, που σχεδιάζει και οργανώνει η εικαστικός Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού, ενώ ενδείκνυνται ώστε το παιδί:

 • να εκτονωθεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του,

 • να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του,

 • να χαλαρώσει μέσα από τη δημιουργική διαδικασία,

 • να αλληλεπιδράσει και να κοινωνικοποιηθεί μέσα στην ομάδα.

Κάθε Σάββατο από τις 03/10 στις 12.00 - 13.30 πμ.

Για πληροφορίες και συμμετοχές στο τηλέφωνο 22860 85141, 698 320 6196, 10.00 – 14.00 καθημερινά ή στο info@santoriniartsfactory.gr 

Β) Yoga για παιδιά και οικογένειες

Έναν νέο κύκλο ευεξίας και ενέργειας εγκαινιάζουμε στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας: Yoga για παιδιά και οικογένειες!

Τι είναι η yoga για παιδιά;

Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους που έχει αποκλειστικά ένα στόχο: να είναι τόσο διασκεδαστικό που τα παιδιά να θέλουν να έρχονται σε επαφή με τη γιόγκα ξανά και ξανά σε όποιο περιβάλλον και εάν βρεθούν!

Σε κάθε μας μάθημα, μέσω των στάσεων (asana) του πολεμιστή, της κόμπρας, του ήλιου και πολλών άλλων, φτιάχνουμε ιστορίες με ανέμους, βουνά, ανεμόμυλους, ήλιους που απλώνουν τις ηλιαχτίδες τους, γατούλες άγριες, γατούλες ναζιάρες, σκορπιούς που τσιμπούν και τόσους άλλους ακόμα ρόλους. Μεταμορφωνόμαστε σε αντικείμενα από τη καθημερινή ζωή, γράμματα, αφηρημένα σχήματα, τεράστιους ελέφαντες που μας βρέχουν με τη προβοσκίδα τους και χελωνίτσες που κοιμούνται στο καβούκι τους, σε ζώα που κοιμούνται αρμονικά μεταξύ τους και για αυτό στο τέλος φωνάζουμε όλοι μαζί ένα τεράστιο “Namaste” και γεμίζουμε χαρά, αγάπη και αρμονία!

Μέσα από τη κίνηση και τη μίμηση τα παιδιά μας ζουν και αναγνωρίζουν τα συναισθήματα. Σε κάθε μας μάθημα διώχνουμε το άγχος και μαθαίνουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας, τη φύση ολόκληρη και το περιβάλλον που ζούμε. Namaste!

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο και πραγματοποιείται από την κ. Άννα Βογανάτση. Ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 8 συνεδρίες (Οκτώβριο & Νοέμβριο).

Η Άννα Βογανάτση είναι Πιστοποιημένη Ψυχοκινητική Θεραπεύτρια με ενεργή δράση στη Σαντορίνη από το 2014 (S.A.F., Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ., Δημοτικός Π. Στ. Έξω Γωνιάς, Επιστημονική Υπεύθυνη και ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ψυχοκινητικής Αγωγής και Θεραπείας LEARN TO MOVE).

Είναι απόφοιτη βρεφονηπιοκομίας (Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων) με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην ανάπτυξη των γνωστικών και εκτελεστικών λειτουργιών καθώς και στον τομέα της νεύρο-αποκατάστασης σε παιδιά (Πανεπιστήμιο της Ρώμης). Επίσης, έχει πραγματοποιήσει πληθώρα σεμιναρίων και εποπτιών (Sherbone, Yoga, Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, Δυσγραφία, Θεραπευτική αξιολόγηση, Όραση, μάθηση και αυτισμός κ.α.).

Η Άννα έχει προσφέρει υποστήριξη σε τυπικά παιδιά και σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κάθε Παρασκευή από τις 02/10 στις

 • 16.00 – 17.00 μμ., για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τον γονιό τους

 • 17.15 – 18.15 μμ., για παιδιά δημοτικού με τον γονιό τους

Για πληροφορίες και συμμετοχές στο τηλέφωνο 22860 85141, 698 320 6196, 10.00 – 14.00 καθημερινά ή στο info@santoriniartsfactory.gr 

Γ) Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής

Ένας ακόμη νέος κύκλος σεμιναρίων ξεκινά στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας!

Τα σεμινάρια Δημιουργικής γραφής έχουν ως σκοπό να εμπλουτίσουν και να δώσουν τις τεχνικές εκείνες στους ενδιαφερόμενους για να μπορούν να εκφράζουν, να σχηματοποιούν και να δίνουν την μορφή που θέλουν σε ένα κείμενο. Με λίγα λόγια να ζωγραφίζουν με λέξεις το κείμενο που κρύβεται στην ψυχή τους.

Στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής θα εξεταστούν και θα αναλυθούν:

 • Βασικές αρχές και είδη Δημιουργικής Γραφής.

 • Ρεύματα ευρωπαϊκής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

 • Πεζογραφία.

 • Θεατρικό Κείμενο.

 • Ποιητικός Λόγος.

 • Παραμύθι.

 • Κινηματογραφική και τηλεοπτική γραφή.

 • Ψηφιακή αφήγηση και εκπαίδευση.

 • Δημοσιογραφικό κείμενο.

 • Επιμέλεια κειμένου.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει 10/10 και θα ολοκληρωθεί 21/11. Με εισηγητή τον Δρ. Αντώνη Γάκη, Καθηγητή Περιβάλλοντος, Συγγραφέα, Θεατροπαιδαγωγό, σκηνοθέτη της εκπαιδευτικής θεατρικής ομάδας ΕΝ ΟΔΩ, η δομή του σεμιναρίου θα έχει ως εξής:

Σε κάθε δίωρο μάθημα με φυσική παρουσία του συμμετέχοντα θα γίνεται η εισαγωγή στις αντίστοιχες έννοιες και θεματικές, θεωρητικές και έμπρακτες. Στη συνέχει ο συμμετέχων θα έχει δύο εβδομάδες για να μελετήσει και να συγγράψει/δημιουργήσει τα δικά του κείμενα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων αυτών θα υπάρχει η εξ αποστάσεως επικοινωνία με τον εισηγητή και ηλεκτρονικό μάθημα 1 ώρας ανάμεσα στα μαθήματα.

Στο κόστος του σεμιναρίου συμπεριλαμβάνονται 4 έντυπα βιβλία που θα μελετηθούν καθώς και το σύνολο της ψηφιακής ύλης.

Σάββατο 10 & 24/10, 07 & 21/11 στις 11.30-13.30 μμ.

Για πληροφορίες και συμμετοχές στο τηλέφωνο 22860 85141, 698 320 6196, 10.00 – 14.00 καθημερινά ή στο info@santoriniartsfactory.gr 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 123


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.