Δ. Λοτσάρης: Η έλλειψη πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία

Δημοσίευση: 04.09.2020, 09:01
Τελευταία Ενημέρωση: 04.09.2020, 09:18

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ο Δημήτρης Λοτσάρης πήρε μέρος ως υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου, επικεφαλής του συνδυασμού “Μαζί για την Άνδρο”. Την α΄ Κυριακή ο συνδυασμός του καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, όμως στις εκλογές της β΄ Κυριακής ο Δημήτρης Λοτσάρης εκλέγεται Δήμαρχος Άνδρου, έχοντας να αντιμετωπίσει νέα δεδομένα, αφού δεν διαθέτει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (μετά από σύμπραξη έχει 8 δημοτικούς συμβούλους στο 21μελές δημοτικό συμβούλιο). Ένα χρόνο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Δημήτρης Λοτσάρης, καλείται να κάνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας του ως Δήμαρχος Άνδρου υπό αυτήν τη συνθήκη, αλλά και για πάγια ή επίκαιρα ζητήματα του νησιού...
Δημήτρης Λοτσάρης

Ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, μιλάει για τον πρώτο χρόνο διοίκησης στο δεύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων:

Δανάη Μαύρου: Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, πώς θα αποτιμούσατε τη λειτουργία του Δήμου Άνδρου με την εφαρμογή του "Κλεισθένη" και με σας να δημαρχεύετε χωρίς να διαθέτετε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο;

Δημήτρης Λοτσάρης: Η εφαρμογή του “Κλεισθένη” ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή, ότι θα συναντούσε ιδιαίτερες δυσκολίες. Η έλλειψη πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία, τα οποία δεν είναι πάντα εφικτά. Απαιτεί να προτάσσονται ρεαλιστικοί στόχοι με επίκεντρο την βιώσιμη ανάπτυξη και το γενικό καλό, και όχι τον προσπορισμό πολιτικών ωφελειών. 
Η ελληνική πολιτική ζωή δεν έχει «μάθει να λειτουργεί» χωρίς πλειοψηφίες, αφού έτσι πορεύτηκε τα τελευταία 60 χρόνια. Οι διορθωτικές κινήσεις, που έγιναν από την Κυβέρνηση με την  μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις επιτροπές και κυρίως στην Οικονομική Επιτροπή, επέτρεψαν στους Δήμους να λειτουργήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κινδύνευαν να οδηγηθούν σε πλήρη αδράνεια, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες και εν γένει για τη χώρα μας.
Στο νησί μας ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή, ότι για μένα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, όλων των δημοτικών παρατάξεων είναι συνεργάτες. Όλοι μπορούν να προσφέρουν. Κανείς δεν περισσεύει. Έκανα δημόσιες προτάσεις σε στελέχη της μειοψηφίας ν’ αναλάβουν συγκεκριμένους ρόλους. Δυστυχώς, κανείς δεν τις αποδέχτηκε. Οι προτάσεις «παραμένουν πάνω στο τραπέζι». Δεν είναι λίγες οι φορές που η αντιπολιτευτική διάθεση δεν επιτρέπει και «σκεπάζει τα πάντα». Φτάνει στο σημείο, για παράδειγμα, να μην προσέρχονται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και των δυο δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα αυτές να ματαιώνονται και έτσι δημιουργείται η ανάγκη για επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις και συνεδριάσεις.
Είναι αναγκαίο να πρυτανεύει η λογική και το συμφέρον του Νησιού. Καθετί άλλο έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

- Πώς είναι η τουριστική κίνηση -εν μέσω πανδημίας- στο νησί;

Δ.Λ: Το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ πιο διαφορετικό και δύσκολο από όσα έχει η ζήσει ο Ελληνικός και παγκόσμιος τουρισμός. Εξυπακούεται πως η κατάσταση αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον προορισμό της Άνδρου. Η κίνηση είναι πιο μειωμένη σε σύγκριση με τα επίπεδα των προηγούμενων ετών.
Ασφαλώς βοηθάει το νησί η πρόταση για διακοπές, που προτείνουμε για φέτος και το κάλεσμα, που έχουμε απευθύνει όλοι μαζί, επαγγελματίες, τοπικοί φορείς και Δήμος. Η Άνδρος είναι ασφαλής, κυκλαδίτικος προορισμός, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, που έχει λάβει τ’ απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ετοιμότητας και διαθέτει ποιοτικό ταξιδιωτικό κοινό και εντυπωσιακό εύρος επιλογών, όπως πολλές και ευρύχωρες παραλίες, ατελείωτο περιπατητικό δίκτυο, δραστηριότητες, μοναδικό πολιτισμό, γαστρονομία, γραφικά χωριά, εξαιρετικές υπηρεσίες διαμονής, εστίασης και αναψυχής, καθώς και ποικιλομορφία τοπίου. Αυτό εξάλλου αποτυπώνει και η οργανωμένη καμπάνια του Δήμου στο Μετρό της Αθήνας με σύνθημα «Άνδρος, οι αντιθέσεις μας, το αντίδοτο σας!» και οι θεματικές καταχωρίσεις «Άνδρος: Κοντά, αλλά και τόσο μακριά!», «Άνδρος: Μέσα σε όλα αλλά και έξω καρδιά!», «Άνδρος: Δράση αλλά και απόδραση!».
Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν και βοηθούν οι φετινές πρωτοβουλίες, όπως οι προγραμματισμένες, δημοσιογραφικές επισκέψεις και η επίσκεψη από τηλεοπτικές εκπομπές. Ωστόσο,  η χρονιά αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη και για τον λόγο αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή, υγειονομική θωράκιση, συνεργασία με τους επαγγελματίες και τουριστική προβολή. Ταυτόχρονα, έχουμε στρέψει το βλέμμα μας και στο 2021, για τον έγκαιρο προγραμματισμό.

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το μείζον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και η δημιουργία ΧΥΤΥ;

Δ.Λ: Η διαχείριση των απορριμμάτων αφορά ίσως το σπουδαιότερο ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει πολύ το Νησί μας τα τελευταία 15 χρόνια.
Σήμερα έχει παραληφθεί η μελέτη του ΧΥΤΥ και έχει υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο και εξετάζεται. Παράλληλα, ο Δήμος μας συμμετέχει στην δημιουργία ΦΟΣΔΑ μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όλους τους Δήμους της περιφέρειας μας. 
Η καθημερινή διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Η διοίκηση μας έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην καθαριότητα με την προμήθεια κάδων, απορριμματοφόρου κτλ. Συνεχίζει, δε, ο Δήμος μας να δεματοποιεί τα σκουπίδια ως νόμιμη διαχείριση μέχρι την λειτουργία του ΧΥΤΥ τα επόμενα χρόνια.

- Ποια η θέση τόσο της δημοτικής αρχής (δημοτικού συμβουλίου) όσο και των κατοίκων της Άνδρου για τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα;

Δ.Λ: Το ζήτημα των αιολικών πάρκων είναι ένα σημαντικό θέμα που έχει ξεκινήσει στο Νησί μας πριν από δεκαετίες και θα μας απασχολήσει για αρκετά χρόνια ακόμα. Αφορά διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες της Ελλάδας από όλες τις Κυβερνήσεις τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Υπάρχουν αδειοδοτημένα έργα, των οποίων η διοικητική και δικαστική ωρίμανση έχει ολοκληρωθεί. Αυτά δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουν, είναι χωροθετημένα στα άκρα του Νησιού και έχουν την θετική γνωμοδότηση των τοπικών κοινοτήτων, που πρόκειται να εγκατασταθούν. 
Την ίδια στιγμή, υπάρχει η βούληση από τους ομίλους Μυτιληναίου και Κοπελούζου να προχωρήσουν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο κέντρο του Νησιού μας και σε κλίμακα, η οποία δεν συνάδει με την μορφολογία και τα χαρακτηριστικά ενός νησιού των Κυκλάδων. Σε αυτά τα δυο  έργα είμαστε αντίθετοι και ο Δήμος θ’ ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για ν’ αποφευχθεί το απόλυτο «γάζωμα» του νησιού, καταστρέφοντας το χειροποίητο περιβάλλον. Αυτή μας η θέση θεωρώ, δε, ότι εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία των Ανδριωτών. 
Ήδη ο Δήμος Άνδρου έχει ξεκινήσει ενέργειες για την δημιουργίας αντιπρότασης, που θ’ αφορά την χωροθέτηση αλλά και το ύψος της παραγόμενης ισχύος.

- Με αφορμή την τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε στην Άνδρο και με δεδομένο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο νησί, έχουν αποδώσει ποτέ οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπεύθυνων;

Δ.Λ: Οι πυρκαγιές είναι ένα από τα ζητήματα, που απασχολούν κάθε χρόνο, κυρίως Αύγουστο και Σεπτέμβριο, την Άνδρο. Υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Νησί, καθώς και ομάδα εθελοντών (ΣΕΔΑ) που κάθε φορά, σε συνεργασία με τον Δήμο μας, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, με αποτέλεσμα να έχουν μέχρι σήμερα αποφευχθεί τα χειρότερα…. Οι «ένοχοι» σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί και αυτό είναι κάτι στο οποίο, μαζί με πολλές άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις στο προσεχές μέλλον, θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει όσο το δυνατόν καλύτερα, αφού δική της αρμοδιότητα είναι, καθώς  θ’ αποτελέσει επιπλέον αποτρεπτικό παράγοντα για κάθε νέο «εν δυνάμει εμπρηστή»!
Ο Δήμος Άνδρου ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης έκτακτων αναγκών ανά τοπική κοινότητα, που θ’ αποτελέσουν τον κύριο κορμό του βασικού σχεδίου αντιμετώπισης αναγκών και προστασίας του νησιού μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 100


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.