Μετατίθεται η διεξαγωγή του 7ου Πανελλήνιου Ονοματολογικού Συνεδρίου στη Νάξο

Δημοσίευση: 11.08.2020, 19:02
Τελευταία Ενημέρωση: 11.08.2020, 19:06

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις των ειδικών περί αναμενόμενου νέου επιδημικού κύματος κατά την περίοδο του φθινοπώρου, αποφάσισε να μεταθέσει κατά ένα περίπου εξάμηνο την ημερομηνία διεξαγωγής του 7ου Πανελλήνιου Ονοματολογικού Συνεδρίου, με θέμα «Ονοματολογικά Νάξου και Μικρών Κυκλάδων», που διοργανώνει με την οργανωτική συνδρομή και χορηγία του Δήμου Νάξου, της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας, της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) και της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.). Ως εκ τούτου, παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με επιστημονική ανακοίνωση σε αυτό, να καταθέσουν τη σχετική δήλωση, τον τίτλο της ανακοίνωσης καθώς και την αντίστοιχη περίληψη, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020...
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Το θέμα του Συνεδρίου είναι: «Ονοματολογικά Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» και θα αφορά την επιστημονική μελέτη των κυρίων ονομάτων (βαφτιστικών, επωνύμων, παρωνυμίων, τοπωνυμίων, κ.λπ.) της Νάξου αλλά και των Μικρών Κυκλάδων, δηλ. της Δονούσας, Σχοινούσας, Κουφονησίων, Ηρακλειάς. Θα είναι αφιερωμένο στον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, ομότιμο πανεπιστημιακό καθηγητή Φιλολογίας, κ. Ιωάννη Προμπονά, επιφανή Νάξιο και οτρηρό μελετητή του ναξιακού ιδιώματος και πολιτισμού.

Γενικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της επιστήμης της Ονοματολογίας στην Ελλάδα και των πολλαπλών δυνατοτήτων ευρύτερης συνεργασίας και αλληλεπίδρασης που εμφανίζει με επιστήμες όπως αυτές της Εθνογλωσσολογίας, της Κλασικής Φιλολογίας, της Λαογραφίας, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, της Λογοτεχνίας, της Γεωγραφίας, κ.λπ.

Ειδικότερος στόχος του συνεδρίου είναι η επιστημονική συγκέντρωση, ταξινόμηση, προβολή και μελέτη των κυρίων ονομάτων από περιοχές της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων, που δεν έχουν τύχει έως τώρα της προσοχής των ερευνητών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα διεξαχθούν στη Νάξο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού Αγίου Νικοδήμου, στην πόλη της Νάξου, κατά το διάστημα 14-16 Μαΐου 2021. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η διεξαγωγή του κατά την ανωτέρω ημερομηνία λόγω των υγειονομικών συνθηκών που θα επικρατούν στη χώρα, το Δ.Σ. της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας εξετάζει εναλλακτικές διεξόδους οι οποίες θα γνωστοποιηθούν εφόσον συντρέχουν οι αντίστοιχοι λόγοι.

Όσοι ερευνητές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με ανακοίνωση στο συνέδριο καλούνται να το δηλώσουν ηλεκτρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, αποστέλλοντας τον τίτλο και περίληψη (με έκταση έως 200 λέξεις) της ανακοίνωσής τους, όπως και ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση, στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών της οργανωτικής επιτροπής:

xtzavaras@yahoo.gr (Ξενοφών Τζαβάρας)
vrachion@hotmail.com (Μαρία Βραχιονίδου)
m.g.sergis@gmail.com (Μανόλης Σέργης)

Η διάρκεια της κάθε ανακοίνωσης θα είναι 20 λεπτά και προβλέπεται επιπλέον χρόνος 15 λεπτών για συζήτηση στο τέλος κάθε συνεδρίας.

Ως επίσημες Γλώσσες του Συνεδρίου ορίζονται η Ελληνική και η Αγγλική.

Mετά το πέρας του Συνεδρίου θα σταλούν αναλυτικές οδηγίες σε όλους τους ομιλητές για την εμπρόθεσμη υποβολή των εργασιών τους που θα δημοσιευθούν στα Πρακτικά του Συνεδρίου αποτελώντας τον 23ο τόμο του περιοδικού «Ονόματα».

Η εγγραφή στο συνέδριο θα είναι δωρεάν, ενώ προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων διαμονής και μετακίνησης, με ευγενική χορηγία του Δήμου Νάξου για 40 συνέδρους-ομιλητές. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των συνέδρων υπερβεί τον παραπάνω αριθμό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής.

Στους συμμετέχοντες ακροατές (φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, κ.λπ.) θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 148


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.