ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Καλωσορίζουμε στη Νάξο το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο στις Κυκλάδες

Δημοσίευση: 05.08.2020, 17:04
Τελευταία Ενημέρωση: 05.08.2020, 18:19

Έφτασε στη Νάξο την Τετάρτη 5 Αυγούστου το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο στις Κυκλάδες. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την παράδοση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στη συνέχεια στη λιμενική αρχή της Νάξου, του πρώτου από τα τρία πλωτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, μετά την ολοκλήρωση της ειδικής κατασκευής τους που έγινε με διαγωνισμό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για σκάφη εξοπλισμένα με τα απαραίτητα ιατρικά όργανα και στελεχωμένα με το απαραίτητο λιμενικό και υγειονομικό προσωπικό. Ο ελλιμενισμός του πρώτου σκάφους στη Νάξο, που επί χρόνια υπήρξε κέντρο πανάκριβων και ανασφαλών διακομιδών με ιδιωτικά πλωτά, σηματοδοτεί το τέλος του σκανδάλου της υπερχρηματοδότησης των φίλιων ακατάλληλων σκαφών, αφού το ετήσιο κόστος τους ισοδυναμούσε με την αγορά ενός σκάφους, σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων...

Συνεχίζοντας η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, προσθέτει:

"Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με τα κατάλληλα πλωτά, που θα ενεργούν εναλλακτικά με τις αεροδιακομιδές της βάσης της Σύρου, ήταν ώριμο αίτημα της κοινωνίας μας που έγινε αποδεκτό πριν τρία χρόνια από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το ενέταξε στις προτεραιότητες για την αναγκαία αναβάθμιση της παροχής αξιοπρεπών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, σχεδίασε τις προδιαγραφές και έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την  ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, το πρόγραμμα Interreg 5 ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ, μέσα από το Έργο «ΠΑΙΩΝΑΣ».

Ο ελλιμενισμός του πρώτου σκάφους στη Νάξο που επί χρόνια υπήρξε κέντρο πανάκριβων και ανασφαλών διακομιδών με ιδιωτικά πλωτά, σηματοδοτεί το τέλος του σκανδάλου της υπερχρηματοδότησης των φίλιων ακατάλληλων σκαφών, αφού το ετήσιο κόστος τους ισοδυναμούσε με την αγορά ενός σκάφους.

Τα πλωτό ασθενοφόρο σε συνδυασμό με την βάση αεροδιακομιδών στην Σύρο, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ,  το άνοιγμα του Νοσοκομείου Θήρας, η  ενίσχυση των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου και των Κ.Υ., η ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων και του αριθμού των διασωστών που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  αναβαθμίζουν το νησιωτικό δημόσιο σύστημα υγείας, επιφέρουν όρους ισονομίας στους νησιώτες, αυξάνουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων για μόνιμη διαμονή στα νησιά, το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών και συντελούν στην πολύπλευρη αναπτυξιακή προοπτική των νησιών αλλά και την ασφαλέστερη αντιμετώπιση των νέων κρίσιμων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα, αναδείχθηκε η μεγάλη αξία της δημόσιου συστήματος υγείας, όπως και η αξία των ολοκληρωμένων νησιωτικών πολιτικών.  Χρέος μας η περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας υγείας και η υπεράσπισή της από τις κάθε λογής ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τους διαρκείς ψευδεπίγραφους ύμνους προς το δημόσιο σύστημα και τους λειτουργούς του.

Και επειδή εμείς ουδέποτε -είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση- κινηθήκαμε με κίνητρο μικροκομματικά οφέλη και μοναδικό μας μέλημα είναι η προστασία και η στήριξη της κοινωνίας με όρους δημοσίου συμφέροντος, ανταποδίδουμε τις ευχαριστίες στον Υπουργό για την υλοποίηση του προγράμματος Π.Α.Ι.ΩΝ.Α.Σ όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, προς όφελος της κοινωνίας των Κυκλάδων.

 Σημείωση:

Η προμήθεια των πλωτών ασθενοφόρων πραγματοποιήθηκε  μέσω  του διακρατικού προγράμματος  INTERREG-V-A    Ελλάδας –Κύπρου 2014- 2020, χρηματοδότησης ΕΤΠΑ. 

Προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την κατασκευή τριών πλωτών ασθενοφόρων συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ. Το πρόγραμμα ονομάζεται Π.Α.Ι.ΩΝ.Α.Σ και αφορά στην περίθαλψη αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών  μέσω θαλάσσης. Το έργο ξεκίνησε  με την 301344/ΥΔ 2620 της 10/07/2017 και οι σχετικές προδιαγραφές εκπονήθηκαν από το ΕΚΑΒ αλλά και από το λιμενικό σώμα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα.  Ο διαγωνισμός βγήκε στο «Διαύγεια» στις 21/12/2018, ο ανάδοχος αναδείχτηκε στις 27/6/2019 με απόφαση του τότε Υπουργού Κουβέλη, με πιθανή ημερομηνία παραλαβής το καλοκαίρι του 2020.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, πρόκειται για πετρελαιοκίνητα σκάφη, ολικού μήκους 12 μέτρων και ισχύος 740 ίππων, που αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων και έχουν αυτονομία κίνησης άνω των 300 ναυτικών μιλίων.

Μπορούν να μεταφέρουν 12 επιβάτες, ενώ στελεχώνονται με πλήρωμα 3 ατόμων και βεβαίως με το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: paratiritis@gmail.com έγραψε: 09/08/2020
Πράγματι ευχάριστο γεγονός η αφίξη ενός πλωτού με προδιαγραφές μεταφοράς ασθενών. Πράγματι αντικαθιστά πλωτά τα οποία αν και κάλυπταν την ανάγκη μεταφοράς με αυξημένο κόστος, δεν είναι σαν αυτό. Το ερώτημα όμως είναι, αποτελεί λύση ή υποκατάστατο (πρόχειρή λύση). θα μπορούσαν να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες θα ήταν αυτές; Θέτω το ερώτημα και θα ήθελα μια απαντήση σε μια κοντόφθαλμη λύση κατ' εμέ στο στο πρόβλημα της υγείας που αντιμετωπίζουν τα νησιά, τα οποία αντιμετωπίζονται στο θέμα αυτό σαν βραχονησίδες. Για να τεκμηριώσω αύτο θα σας παραθέσω το παρακάτω επιχείρημα. Χθες 08/08/2020 παρακολουθούσα την ΕΡΤ 1 μια εκπομπή με θέμα ένα ξενοδοχείο στην Ελβετία, που εκτός από την διαμονή σε αυτό προσφέρει και ιατρικές υπηρεσίες. Οι ιατρικές υπηρεσίες υπηρεσίες που προσφέρονταν σε αυτό ήταν κάτι κλάσεις ανώτερες από τις προσφερόμενες σήμερα, από αυτές που προσφέρονται στα νησιά μας. ενδεικτικά αναφέρω πως σε αυτό το ξενοδοχείο εκτός από την προληπτική ιατρική που προσφέρει, παρείχε και υπηρεσίες χειρουργικής ιατρικής και αποκατάστασης. Πως ένα τέτοιο ξενοδοχείο παρέχει τέτοιες υπηρεσίες και ένα ολόκληρο νησί σαν την Νάξο δεν διαθέτει ένα τέτοιο Νοσοκομείο και χρειάζεται να κάνει διακομίδες στο νοσοκομείο της Σύρου. Μήπως, λέω μήπως την ώρα που εμείς ανακαλύπτουμε τον τροχό σε ένα κατά τα άλλα κοσμοπολίτικο νησί σαν την Νάξο οι άλλοι πηγαίνουν στο φεγγάρι. Αυτά στα πλαίσια ενός διαλόγου αυτογνωσίας. Μήπως όμως όλα αυτά γίνονται για σκοπούς μικροπολιτικής

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 190


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.