Το Κουφονήσι αποκτά επάρκεια ποιοτικού πόσιμου νερού!

Δημοσίευση: 03.08.2020, 21:04
Τελευταία Ενημέρωση: 03.08.2020, 21:19

Ένα ακόμη έργο τεράστιας σημασίας για τα Κουφονήσια ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία. Ο φάκελος ένταξης του έργου και οι διαδικασίες, δημοπράτησης και υλοποίησης ολοκληρώθηκαν εξολοκλήρου από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, με συνολικό προϋπολογισμό 682.000 €. Το έργο θα καλύψει οριστικά τις όποιες αυξημένες ανάγκες υδροδότησης του νησιού μας με ποιοτικό πόσιμο νερό, βάζοντας τέλος στην αγωνία των κατοίκων και επισκεπτών, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη των Κουφονησίων. Παράλληλα η πολιτεία εξοικονομεί πολύτιμους οικονομικούς πόρους από την άρση μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία.

Το έργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση μιας νέας φορητής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού ημερήσιας παραγωγής 600 κ.μ. πόσιμου νερού για επέκταση της υφιστάμενης με ημερήσια παραγωγή 700 κ.μ. φτάνοντας συνολικά τα 1.300 κ.μ.. 

Περιλαμβάνονται επίσης βασικά συνοδά έργα και υπηρεσίες, όπως η διάνοιξη και αξιοποίηση δύο νέων γεωτρήσεων θαλασσινού νερού, η κατασκευή ειδικής μεταλλικής βάσης για την πρόσβαση στη μονάδα, η προστατευτική  επένδυση των μονάδων, οι εργασίες διασύνδεσης και η προμήθεια ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους. 

Ο πρόεδρος Κουφονησίων, Αντώνης Κωβαίος, σημειώνει σχετικά:

Ιστορικό του έργου:

Το Νοέμβριο του 2014 τα Κουφονήσια γύρισαν σελίδα στον τομέα της υδροδότησης του νησιού, βγήκαν οριστικά από τον χάρτη των άνυδρων  νησιών ζώντας μια ιστορική αλλαγή οταν τέθηκε  για πρώτη φορά σε λειτουργία η μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας παραγωγής και διάθεσης 600 κυβικών το 24ωρο ποιοτικού  πόσιμου νερού. 
Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης του νησιού μας, λόγω τουρισμού,  επέβαλαν την περεταίρω αναβάθμιση της Μονάδας Αφαλάτωσης, στα πλαίσια μιας άμεσης και προσωρινής λύσης, πετυχαίνοντας το έτος 2017 την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης κατά 100 κυβικά παράγοντας 700 κ.μ. ποσιμο νερό το 24ωρο. Η οποία επέκταση επετεύχθη με ενέργειες της Κοινότητας Κουφονησίων, της δημοτικής αρχής (με την ολοκλήρωση των πολύμηνων γραφειοκρατικών διαδικασιών) και την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας που επιχορήγησε το έργο αξίας περίπου  100.000€».

Νέα Προμήθεια:

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2017 με την καθοριστική πρωτοβουλία του τότε αντιδημάρχου Dimitris Lianos σημερινού Δήμαρχου προχωρήσαμε στην 434/2017 σημαντικότατη  απόφαση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, οπου εγκρίθηκε η δαπάνη των 9.845,34€ για την εκτέλεση της παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών για την αδειοδότηση μονάδων επεξεργασίας πόσιμου νερού Αφαλάτωσης Κουφονησίων. 
Κάνοντας το πρώτο σπουδαίο βήμα για την  προμήθεια της νέας Μονάδας Αφαλάτωσης Κουφονησίων.
Κατόπιν ανατέθηκε σύμβαση έργου στον άξιο επιστήμονα και συνεργάτη  Vassilis Theonas που με την άρτια επιστημονική μελέτη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης που ολοκλήρωσε , στις 30-04-2018 λάβαμε Χορήγηση ενιαίας άδειας εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων – χρήσης νερού στη Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την κατασκευή - εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης τύπου αντίστροφης όσμωσης (συνολικής δυναμικότητας 1.300 κ.μ. πόσιμου νερού/ημέρα.

Οι μελέτες, ο φάκελος ένταξης  του έργου και οι διαδικασίες, δημοπράτησης και υλοποίησης  ολοκληρώθηκαν εξολοκλήρου από τις υπηρεσίες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ειδικά από τον προϊστάμενο Αποστόλη Φυρογένη που κατέβαλε φιλότιμες και κοπιαστικές προσπαθειες για μήνες προκειμένου να πετύχουμε να καταθέσουμε οριακά  πλήρη φάκελο στη Διαχειριστική Αρχή Νοτίου Αιγαίου για ένταξη χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, το έργο Χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με συνολικό προϋπολογισμό 682.000 € και ολοκληρώθηκε μέσω του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

 

"Εκφράζουμε τις θερμότερες  ευχαριστίες μας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  και παράγοντες ιδιαίτερα στον Δήμαρχο μας Δημήτρη Λιανό, στον αντιδήμαρχο μας Γιάννης Ταγκούλης για τη συνεργασία και την σημαντική βοήθεια του στον τόπο μας, στη Δ/νση περιβάλλοντος, στον αγαπητό Αποστόλη Φυρογένη για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες , στο εμπλεκόμενο προσωπικό και τις υπηρεσίες του δήμου μας. 

Στον αγαπημένο μας περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την καθοριστική και πολύτιμη βοήθεια του, τον αγαπητό αντιπεριφερειάρχη Γιωργος Λεονταριτης, στον Δντη και την Διαχειριστική Αρχή , στην Δνση υδάτινων πόρων και στην ΠΝΑιγαιου συνολικά .
Στον καλό συνεργάτη Βασίλη Θεωνά.
Στην ανάδοχο εταιρία TEMAK S.A και τα άξια  στελέχη της για την  άμεση ολοκλήρωση του έργου, την ποιοτική κατασκευή του έργου και την άριστη πολυετή  συνεργασία μας.
Είμαστε ευγνώμονες!!", επισημαίνει ο πρόεδρος Κουφονησίων, Αντώνης Κωβαίος.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 131


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.