Υπόσκαφο έργο στην Άνδρο διεκδικεί ένα σημαντικό βραβείο αρχιτεκτονικής παγκοσμίως

Δημοσίευση: 28.07.2020, 16:36
Τελευταία Ενημέρωση: 28.07.2020, 16:48

Το υπόσκαφο έργο Nοnagriam Twins του γραφείου Α31 Architecture ξεχώρισε ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές -από 100 και πλέον χώρες του κόσμου -και διαγωνίζεται στα Architizer A+ Awards στα οποία μπορούμε να ψηφίσουμε όλοι. «Η ανάγκη για πλήρη ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο του υπό ανέγερση συγκροτήματος αφενός, καθώς επίσης και η ανάγκη για μέγιστη αξιοποίηση της απρόσκοπτης θέας προς τη θάλασσα, οδήγησαν στη δημιουργία χώρων με μεγάλα ανοίγματα δίχως υποστυλώματα και τοίχους πλήρωσης», περιγράφει ο αρχιτέκτονας, Πραξιτέλης Κονδύλης...

Αν σας γοητεύει η υπόσκαφη αρχιτεκτονική -αυτή που βρίσκεται σε άρρηκτη επαφή με τη γη, τότε πρέπει να «ξεναγηθείτε» σε δύο θερινές κατοικίες στην Άνδρο, σε δύο σύγχρονα κτίσματα με δωρική απλότητα και καθαρές γραμμές στην περιοχή Παλαιόπολη του νησιού θα σας εντυπωσιάσουν. 

Φωλιασμένες ανάμεσα στις άγριες βουνοκορφές του νησιού, τις κτηνοτροφικές κοιλάδες, τους καταρράκτες και σε ένα αυθεντικό τοπίο, οι δύο μονοκατοικίες σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Α31 Architecture και βαφτίστηκαν Nοnagriam Twins.

Η Κατοικία Α αποτελείται από ένα χώρο διημέρευσης που λειτουργεί ως καθιστικό και τραπεζαρία, από την κουζίνα, το λουτρό, δύο εν σειρά υπνοδωμάτια με θέα τη θάλασσα κι ένα υπόσκαφο, έναν αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο. Συνδέεται οργανικά, μέσω κλίμακας, με το υφιστάμενο πέτρινο «κελί». 

Η Κατοικία Β αποτελείται με τη σειρά της από τους ίδιους χώρους, διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο με βλέμμα στη θάλασσα και δύο υπόσκαφα στα οποία η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω μιας εσωτερικής αυλής – αίθριου. Έχει έναν αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο ενώ και οι δύο κατοικίες διαθέτουν υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή.

Ο σχεδιασμός του πολυβραβευμένου γραφείου συνδέεται οργανικά με το φυσικό τοπίο της Άνδρου. «Η ανάγκη για πλήρη ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο του υπό ανέγερση συγκροτήματος αφενός, καθώς επίσης και η ανάγκη για μέγιστη αξιοποίηση της απρόσκοπτης θέας προς τη θάλασσα, οδήγησαν στη δημιουργία χώρων με μεγάλα ανοίγματα δίχως υποστυλώματα και τοίχους πλήρωσης», περιγράφει ο αρχιτέκτονας, Πραξιτέλης Κονδύλης

Αντί για συμβατικά στέγαστρα, οι κατοικίες χρησιμοποιούν δύο φυτεμένες, πράσινες στέγες, οι οποίες βοηθούν στην πλήρη ένταξη των κτισμάτων στο γύρω κυκλαδιτικο φυσικό τοπίο, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Το αρχιτεκτονικό έργο είναι υψηλής αισθητικής αξίας, εξασφαλίζει στους χρήστες την ιδιωτικότητα ενώ παρέχει απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Αυτή τη στιγμή, το Nonagriam Twins του γραφείου A31 Architecture έχει ένα πολύ σπουδαίο νέο. Είναι η ελληνική υποψηφιότητα στην κατηγορία Private House (L >3000 sq ft), σε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς παγκοσμίως, στα Architizer A+ Awards. Οι συμμετοχές είναι χιλιάδες, από 100 και πλέον χώρες του κόσμου. 

 Architizer A+ Awards είναι ο διαγωνισμός που τα τελευταία 8 χρόνια αναδεικνύει την ποιοτική αρχιτεκτονική του σήμερα συνδυάζοντας με τις υποψηφιότητες που διαγωνίζονται σε αυτόν από τα μεγαλύτερα και αναγνωρισμένα σε διεθνές επίπεδο ονόματα του χώρου μέχρι νεότευκτα και μικρότερα αρχιτεκτονικά γραφεία με χαρακτηριστική αισθητική και άποψη. Βγαίνοντας όμως από τους κλειστούς αρχιτεκτονικούς κύκλους, σημαντικό είναι πως εκτός από το βραβείο της επιτροπής, σε αυτόν τον  διαγωνισμό αρχιτεκτονικής μπορούμε να ψηφίσουμε όλοι

Άλλωστε, η αρχιτεκτονική είναι κάτι που μας περιβάλλει και μας αφορά όλους, διαμορφώνει τα μέρη στα οποία ζούμε αλλά κι εκείνα που θέλουμε να γνωρίσουμε, δεν πρόκειται για μια τέχνη-αποκλειστικό προνόμιο κάποιων λίγων και ειδικών που μπορούν να την κρίνουν. Η ανάδειξη των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων που έχουν παράξει σημαντικό έργο σε δύσκολες συνθήκες είναι πιο σημαντική από ποτέ. «Η βράβευση σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν προβάλλει μόνο το Α31 Architecture αλλά την ελληνική αρχιτεκτονική, τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό γενικότερα στο διεθνές στερέωμα», κατά τον Πραξιτέλη Κονδύλη.

Μπορείτε λοιπόν να ψηφίσετε κι εσείς για την ανάδειξη των νικητών στα Architizer A+ Awards κάνοντας τρία απλά βήματα

Μπαίνοντας στη σελίδα της online ψηφοφορίας που θα βρείτε εδώ (έως τις 31 Ιουλίου)

Ψηφίζοντας την υποψηφιότητα του Nonagriam twins

πηγή: popaganda.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 162


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.