Αλ. Τσίπρας από Νάξο: "Στενόχωρη εικόνα", αφού "οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό είναι μεγάλες" (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσίευση: 10.07.2020, 17:39
Τελευταία Ενημέρωση: 11.07.2020, 12:56

Για «στενόχωρη εικόνα», καθώς «οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό είναι μεγάλες» και «ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την κρίση», μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή από τη Νάξο, κατά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Νάξου και δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπου συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε περιηγηθεί στα σοκάκια και στην παραλιακή οδό της πόλης, όπου συζήτησε με κατοίκους και επιχειρηματίες και άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους - μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουν τζίρο», ότι «δεν ξέρουν πώς θα κινηθεί η επόμενη μέρα», με την ελπίδα να καταφέρουν παραπάνω τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο...
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με επαγγελματίες και εργαζόμενους κατά την περιοδεία του στην πόλη της Νάξου (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Από το δημαρχείο ο κ. Τσίπρας είπε ότι αγαπά τη Νάξο, «το νησί του Γλέζου, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και με προσφορά στην αυτοδιοίκηση». Πρόσθεσε όμως ότι έρχεται στο νησί σε μια δύσκολη κατάσταση.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τον τουρισμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι μεγάλο πρόβλημα που δεν διεκδικήθηκαν τα τεστ πριν από την άφιξη των τουριστών και πως δεν μπορούμε φέτος να προσδοκούμε πάνω από 15% των περσινών αφίξεων. Υπογράμμισε ότι χρειάζονται μέτρα στήριξης και όχι αναστολής της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε το φόβο του ότι «η ύφεση θα είναι τρομακτική» και πως «κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα χτίσαμε σε πέντε χρόνια». Τόνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα, τα οποία εξαντλούνται και πρέπει να δοθούν στοχευμένα. 

Έθιξε το ζήτημα του μεταφορικού ισοδύναμου, για το οποίο είχε μιλήσει εκτενέστερα στη συνάντηση που είχε προηγουμένως με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν κονδύλια από προγράμματα για την αυτοδιοίκηση, τον «Φιλόδημο», και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, ενώ έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή.  

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός, προσέφερε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάμνηση της επίσκεψής του, ένα αντίγραφο κυκλαδικού ειδωλίου.

Νωρίτερα, στην έναρξη της περιοδείας του, ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με εργαζομένους και το ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ), τις προοπτικές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συνεχάρη την Ένωση για τη δουλειά της, επισήμανε ότι η Νάξος, νησί με μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ποιοτικά προϊόντα, «δεν έχει στηριχθεί στον τουρισμό ως μονοκαλλιέργεια, αλλά έχει και πρωτογενή τομέα». Υπογράμμισε ότι «αυτό είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο για τη Νάξο, αλλά για το μοντέλο της οικονομίας στη χώρα μας που δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, αλλά πρέπει να στηρίζεται και η πρωτογενής παραγωγή».

Με αφορμή τη δουλειά που γίνεται στην ΕΑΣ, στις εγκαταστάσεις της οποίας είχε νωρίτερα περιηγηθεί, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το συνεταιριστικό μοντέλο πρέπει να στηριχθεί, γιατί στις σύγχρονες συνθήκες οικονομικού ανταγωνισμού δεν μπορεί αλλιώς να σταθεί ο παραγωγός».

Είπε ότι «ο κορονοϊός έχει πλήξει την οικονομία» και πως «και πριν από τον κορονοϊό υπήρχαν τεράστια ανοικτά ζητήματα», επισημαίνοντας ότι φέτος οι τιμές των προϊόντων έχουν πέσει πάρα πολύ χαμηλά. «Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις εναρμονισμένες πρακτικές και την αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου στην αγορά, πράγματα που κι εμείς τα βιώσαμε και δώσαμε μάχη να τα αντιμετωπίσουμε». Προσέθεσε, ότι  υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και κατ' επέκταση και τους συνεταιρισμούς.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «από την πρώτη στιγμή πρότεινε οριζόντια και εμπροσθοβαρή ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα». Πρότεινε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, καθώς «ο κτηνοτρόφος, ο παραγωγός, η μικρή επιχείρηση χρειάζεται επιδότηση σε αυτή τη φάση για να σταθούν στα πόδια τους και μια σειρά από χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για εύκολο και φτηνό δανεισμό». Τόνισε ότι «σήμερα ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να δανειστεί μονάχα όποιος αποδείξει ότι δεν χρειάζεται δανεισμό. Οι άλλοι δεν μπορούν να περάσουν από τα γκισέ των τραπεζών». Επισήμανε ότι, ειδικά για τους κτηνοτρόφους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την έκτακτη ενίσχυση με 80 εκατ. ευρώ. 

Υπογράμμισε και την πρόσθετη δυσκολία που έχει η Νάξος, ως νησί, δηλ. το μεταφορικό κόστος. Τόνισε ότι γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το μεταφορικό ισοδύναμο «προκειμένου και οι νησιώτες να έχουν σημαντική έκπτωση στις μετακινήσεις τους και τα προϊόντα που μεταφέρονται να έχουν σημαντική έκπτωση». Ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση ότι δυσκολεύει αυτή τη «μεγάλη διευκόλυνση», καθώς, όπως είπε, «τους τελευταίους έξι μήνες βλέπουμε την κυβέρνηση να έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και στην αποπληρωμή, ενώ το τρέχον έτος δεν έχει ανοίξει καν την πλατφόρμα για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις». «Είναι μεγάλο λάθος να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας ειδικής μεταχείρισης των νησιωτών, δηλαδή να μην αντιλαμβάνονται τη νησιωτικότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε δε ότι η νέα ΚΑΠ που θα έρθει, θα έχει λιγότερους πόρους για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή και υπογράμμισε ότι «πρέπει να δοθεί μια μάχη ώστε, τουλάχιστον, τα όποια πακέτα να συνδεθούν και με τη νησιωτικότητα».

Η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάξο συνεχίστηκε με σύσκεψη με φορείς και συλλόγους του νησιού, οι εκπρόσωποι των οποίων ανέπυυξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ζητώντας τη συνδρομή του για περαιτέρω ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των τροχοφόρων (γουρούνες κ.λπ.) καυτηρίασε έντονα την πολιτική που άσκησε στον κλάδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κτηνοτρόφοι του Φιλωτίου τόνισαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκαν από την πανδημία από το Πάσχα αφού ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από τον τομεάρχη αγροτικής πολιτικής, Σταύρο Αραχωβίτη, το βουλευτή Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο, τον πρώην βουλευτή Νίκο Μανιό, τον υποψήφιο βουλευτή, Αντώνη Γάκη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε Κυκλάδες και Νάξο, είχε σ‪υνάντηση με το σύλλογο κτηνοτρόφων Φιλωτίου Νάξου

Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Νάξο, με επίσκεψη στην Απείρανθο. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο Αλέξης Τσίπρας περπάτησε στα γραφικά σοκάκια και μίλησε στους κατοίκους της Απειράνθου στην πλατεία του χωριού.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην Απείρανθο στη Βιβλιοθήκη Νίκου Γλέζου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Εικόνες από την περιοδεία

Ο Λιμενάρχης Νάξου καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα και τον συνόδευσε καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας του στην παραλιακή οδό.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με πολλούς επαγγελματίες, εργαζόμενους, αλλά και πολίτες στα παραδοσιακά στενά και στην παραλία της Νάξου και δεν αρνήθηκε όταν του ζητήθηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους.

Αγωνία εισέπραξε από τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους ο Αλέξης Τσίπρας, αφού όπως ανέφεραν μόλις πριν λίγες μέρες άρχισαν να φαίνονται περισσότεροι από το προηγούμενο διάστημα επισκέπτες στο νησί.

Παραδοσιακό κέρασμα ένα κίτρο Νάξου δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από επαγγελματία, που του είπε να το πιεί παγωμένο όταν θα εκλεγεί και πάλι πρωθυπουργός.

Η Χριστίνα από τη Νάξο έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα μια ζωγραφιά της, που όπως του διευκρίνισε την είχε κάνει όταν εκλέχτηκε πρωθυπουργός και περίμενε να έρθει κάποια στιγμή στη Νάξο για να του την προσφέρει. Μάλιστα, τον αγκάλιασε με θέρμη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει χαριτολογώντας "θα μας μαζέψει ο Χαρδαλιάς"...

Το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννης Παπαδόπουλος, καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα, δεν παρέλειψε όμως να του επισημάνει πως αν είχε μειώσει το ΦΠΑ στα ροφήματα στο 6% θα είχε λάβει πολλές χιλιάδες ψήφους από τους επαγγελματίες της εστίασης στις τελευταίες εκλογές.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν, αφού ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα ενώ τα έξοδα τρέχουν, αναφέροντας παράλληλα ότι ο ίδιος είχε προτείνει στην ΠΟΕΣΕ να μην ανοίξουν στις 25 Μαΐου και να προχωρήσουν σε απεργία.

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και η ακτοπλοΐα μίλησε στον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Νίκος Ρεφενές.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι άκουσε στο Φιλώτι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο του κτηνοτροφιού συλλόγου και πρόεδρο της Κοινότητας, Βασίλη Κρασσά και άλλους κτηνοτρόφους.

Ρεπορτάζ: Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 102


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.