Απεβίωσε ο Ναξιώτης φιλόλογος και συγγραφέας, Αναστάσιος Ιακ. Ναυπλιώτης

Δημοσίευση: 09.07.2020, 15:49
Τελευταία Ενημέρωση: 11.07.2020, 15:01

Απεβίωσε την Πέμπτη 9 Ιουλίου στη Νάξο ο φιλόλογος και συγγραφέας, Αναστάσιος Ιακώβου Ναυπλιώτης. Ο Αναστάσιος Ιακώβου Ναυπλιώτης γεννήθηκε στην πόλη της Νάξου το 1924, όπου και μεγάλωσε σε οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον παραδοσιακό, γεμάτο ιστορικές μνήμες και θρησκευτική ευλάβεια. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 5 το απόγευμα από το Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην πόλη της Νάξου...
Ο Αναστάσιος Ναυπλιώτης (Δ), προ ετών ενώ δεχόταν συγχαρητήρια μετά από ομιλία του σε εκδήλωση στη Νάξο

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Χώρας Νάξου μεσούσης της ιταλογερμανικής Κατοχής κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, που οργανώθηκε από το Στρατιωτικό Τμήμα Νάξου.

Έλαβε πτυχίο Καθηγητή Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών Νάξου, από το 1950 και από το 1954 στα Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια των Χώρας Νάξου, Πάρου, Αμοργού, Σύρου, Τραγαίας Νάξου και Αθηνών. Ως Λυκειάρχης του Λυκείου Χώρας Νάξου υπέβαλε την παραίτησή του, το έτος 1984 και εσυνταξιοδοτήθη.

Εκτός του διδακτικού του έργου ασχολήθηκε και με τη μελέτη διαφόρων θεμάτων φιλολογικού περιεχομένου, τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος, και εδημοσίευσε πολλά άρθρα, χρονογραφήματα και μελέτες σε κυκλαδικές εφημερίδες και περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: «Η λατρεία της Ζωοδόχου Πηγής και το ιερόν ύδωρ» (Αθήνα, 1997) και «Η μάχη και απελευθέρωση της Νάξου, 13-15 Οκτωβρίου 1944» (Αθήνα, 2004), «Μικρασιάτες Έλληνες πρόσφυγες στη Νάξο» (Εκδόσεις Ιωλκός 2008).

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας, Καλλίνικος, είχε προσφωνήσει τον Αναστάσιο Ναυπλιώτη, ως διδάσκαλο όλων των ενηλίκων που παρέστησαν στην τελετή του αγιασμού στο Λύκειο Νάξου το 2016, και τον είχε καλέσει να απευθύνει χαιρετισμό στους μαθητές και τις μαθήτριες για τη νέα σχολική χρονιά.

"Οι καθηγητές σας είναι λειτουργοί του πνεύματος, όπως οι ιερείς είναι λειτουργοί του Υψίστου", είχε πει τότε ο Αναστάσιος Ναυπλιώτης απευθυνόμενος στους μαθητές.

Ο Αναστάσιος Ναυπλιώτης ήταν παντρεμένος με τη Μιρέλλα και απέκτησαν δυο παιδιά, τον Ιάκωβο και την Πανδώρα-Στυλιανή, και δυο εγγόνια.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 153


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.