Ερώτηση Ν. Συρμαλένιου στη Βουλή για την αποτροπή ρύπανσης από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» στην Πάρο

Δημοσίευση: 30.06.2020, 18:44
Τελευταία Ενημέρωση: 30.06.2020, 18:54

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «¶μεσες ενέργειες για την αποτροπή ρύπανσης από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» στην Πάρο»...
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Ο Νίκος Συρμαλένιος, επισημαίνει στην ερώτηση που κατέθεσε και συνυπογράφουν οι βουλευτές Ν. Σαντορινιός και Σ. Φάμελλος:

"Σχεδόν 20 χρόνια μετά την προσάραξη στη βραχονησίδα «Πόρτες» της Πάρου, την συνεπακόλουθη βύθιση του λίγο έξω από το λιμάνι της Παροικιάς και την τραγική απώλεια 81 ανθρώπων, το ναυάγιο του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα. Σύμφωνα με πηγές, το πλοίο, που βρίσκεται στα 30 μέτρα βάθος, έχει κοπεί στα δύο έπειτα από 20 χρόνια που βρίσκεται στον βυθό.

Εδώ και μέρες καταγγέλλονται πετρελαιοειδή κατάλοιπα και "φιλμ" πίσσας ακόμα και στην Παροικία. Η παρουσία απορρυπαντικών σκαφών εδραίωσε τη σοβαρότητα των καταγγελιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «η ακτοπλοϊκή εταιρεία «Hellenic Seaways» αποδέχθηκε τις ευθύνες της για το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ» και έτσι ξεκίνησαν οι ενέργειες απορρύπανσης. Τρία ειδικά σκάφη απορρύπανσης μαζί με ένα σκάφος του λιμενικού επιχειρούν να περιορίσουν τη ρύπανση στον κόλπο της Παροικιάς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάρου έχει ειδοποιηθεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, η οποία και συντάσσει δικογραφία κατά των υπαιτίων. «Στο πλαίσιο αυτό, διορίσθηκε πραγματογνώμονας – καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διενήργησε αυτοψία στο ναυάγιο και λήψη δειγμάτων των πετρελαιοειδών ρύπων, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία».

 Η ρύπανση που προκαλεί καθημερινά το ΣΑΜΙΝΑ εδώ και σχεδόν ένα μήνα δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί και ο αναποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους των νησιών μας που βλέπουν να προστίθεται στον κίνδυνο του Κορωνοϊού και ο κίνδυνος ρύπανσης των ακτών μας  από πετρελαιοειδή. Βρίσκεται σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο, όπως τα Π.Δ. 55/1998, 11/2002 καθώς και ο Ν. 2881/2001, το οποίο προσδιορίζει τις απαιτούμενες ενέργειες. Επίσης, υπάρχει η 1820/2019 απόφαση του ΣτΕ για το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη, σύμφωνα με την οποία «…το βυθισμένο πλωτό ναυπήγημα, το οποίο αποτελεί αυτοτελώς πηγή ρύπανσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, λόγω της έκλυσης τοξικών και επικίνδυνων ουσιών, μπορεί, ανάλογα με τις συνθήκες της συγκεκριμένης περιπτώσεως και την εκτίμηση της Διοίκησης, να θεωρηθεί «απόβλητο» κατά την έννοια της οδηγίας 2008/98/ΕΚ ή να θεωρηθεί ότι η απόρριψή του στη θάλασσα είναι πλέον «ηθελημένη», κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 3 περ. β’ του πρωτοκόλλου που αφορά «εις την πρόληψίν ρυπάνσεως της Μεσογείου Θαλάσσης εκ της απορρίψεως αποβλήτων και άλλων υλικών εκ των πλοίων και αεροσκαφών» και κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του ν. 855/1978 (Α’ 235)». Οι επιχειρηματίες του τουρισμού των Κυκλάδων καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να προσελκύσουν επισκέπτες, διαφημίζοντας την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας και τις καθαρές τους θάλασσε

Ζητήματα περιβάλλοντος δε μπορεί να κρύβονται «κάτω από το χαλί», και δεν πρέπει να επιδεικνύεται ολιγωρία και χαλαρότητα στις αντιδράσεις.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

    1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν για να αντιμετωπίσουν τη θαλάσσια ρύπανση;
    2. Με ποιους τρόπους θα διασφαλίσουν ότι το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον στην Πάρο δεν θα επιβαρυνθεί στο ελάχιστο από την εκλυόμενη ρύπανση;
    3. Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ανέλκυση του ναυαγίου;
    4. Ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν ώστε η ανέλκυση των ναυαγίων να μη χρονίζει, βλάπτοντας το περιβάλλον και το σύνολο των δραστηριότητων που σχετίζονται με την θάλασσα, όπως ο τουρισμός και η αλιεία;"

Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 173


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.