Η Νάξος στοχεύει να αποτελέσει κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό

Δημοσίευση: 29.06.2020, 11:31
Τελευταία Ενημέρωση: 29.06.2020, 14:07

Η φημισμένη γραβιέρα Νάξου, η ναυαρχίδα των τυροκομικών προϊόντων του νησιού τίθεται επικεφαλής σε μία προσπάθεια να καταστεί ελκυστικός προορισμός σε μία απαιτητική μερίδα της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, που αναζητά ποιότητα και αυθεντικές γεύσεις. To μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων προετοιμάζεται δυναμικά προκειμένου να ανοίξει τις πύλες του στους επισκέπτες που αναζητούν μία κορυφαία τουριστική εμπειρία, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του 3ου Food Experience που διεξήχθη 26 - 28 Ιουνίου. Στη διάρκεια του τριήμερου γαστριμαργικού event αξέχαστες γευστικές εμπειρίες οι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων, γνωστοί ηθοποιοί και παρουσιαστές, ενώ το event πλαισίωσε μουσικά η μεγάλη ερμηνεύτρια του νησιώτικου τραγουδιού, η Ναξιώτισσα Στέλλα Κονιτοπούλου...

Τις αξέχαστες γευστικές εμπειρίες του τριήμερου γαστριμαργικού event απόλαυσαν, μεταξύ άλλων, καταξιωμένοι ηθοποιοί όπως ο Στράτος Τζώρτζογλου με τη σύζυγό του Σοφία Μαργιόλα, η Ναταλία Δραγούμη και ο Αντώνης Λουδάρος, παρουσιαστές όπως ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, σεφ, food bloggers, η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., Μαρία Αντωνιάδου, ο αγαπημένος παρουσιαστής και δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος και δημοσιογράφοι από όλα τα Μ.Μ.Ε. της χώρας, οι οποίοι με ρεπορτάζ και ζωντανές συνδέσεις μετέφεραν τις όμορφες εικόνες, το γαλάζιο του Αιγαίου και όλες τις… νοστιμιές σε κάθε ελληνικό σπίτι! Και τις τρεις ημέρες το event «έντυσε» μουσικά η μεγάλη ερμηνεύτρια του νησιώτικου τραγουδιού, η Ναξιώτισσα Στέλλα Κονιτοπούλου, με την υπέροχη φωνή και τις διαχρονικές επιτυχίες της!

Την πρώτη μέρα του event (Παρασκευή 26 Ιουνίου), στη μαγευτική παραλία της Αγίας Άννας, οι καλεσμένοι απόλαυσαν μία πεντανόστιμη μακαρονάδα, που είδαν να μαγειρεύεται μπροστά τους με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και ολόφρεσκα θαλασσινά τα οποία ένα ψαροκάικο μόλις είχε βγάλει!

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε το επίσημο δείπνο του 3ου Food Experience Graviera Naxos, στο ειδυλλιακό τοπίο της παραλίας της Πλάκας με θέα το ηλιοβασίλεμα και ανάμεσα στους κέδρους. Εκεί, δύο διεθνούς φήμης δασκάλες της ναξιώτικης κουζίνας που παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής σε τουρίστες από κάθε άκρη του πλανήτη, η Κατερίνα Ανδριέλου και η Άννα Γρυλλάκη, αυτοσχεδίασαν και μαγείρεψαν παραδοσιακά πιάτα απογειώνοντας την γεύση τους με την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Το Σάββατο 27 Ιουνίου οι καλεσμένοι έζησαν μια εμπειρία ξεχωριστή! Στο παραδοσιακό μιτάτο ενός νεαρού βοσκού στο πανέμορφο Καστράκι πήραν μαθήματα… αρμέγματος κατσίκας και μάλιστα αποδείχθηκαν και πολύ καλοί μαθητές! Μετά το τέλος του μαθήματος έκαναν τις βουτιές τους στα κρυστάλλινα νερά της Μικρής Βίγλας και γευμάτισαν πλάι στο κύμα, απολαμβάνοντας τους ξακουστούς κεφτέδες του μπαρμπα-Γιώργου, γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης και φρέσκες μελιτζάνες, όλα με συνοδεία Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.! Το βράδυ, το πρόγραμμα είχε… street food! Τη σκυτάλη στη γεύση πήρε η καντίνα FBI, που είναι διάσημη για τα γκουρμέ πιάτα fusion street food που ετοιμάζει αποκλειστικά με προϊόντα της Νάξου! Τους καλεσμένους ενθουσίασαν οι γευστικές της προτάσεις με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., όπως burger με πανσέτα καραμελωμένη με bbq sauce και το Huladog με κοτόπουλο, καραμελωμένο ανανά και sauce γιαούρτι, αλλά και το μοχίτο της Νάξου με παραδοσιακό Κίτρο!

Η γευστική πανδαισία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου, στην παραλία της Πλάκας. Εκεί οι καλεσμένοι ταξίδεψαν στον χρόνο με το ενετικό γιουβέτσι όπως το έφτιαχναν στην Ενετοκρατία στο νησί μας, με πανωχωριανό γαλακτομόσχαρο και Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.! Στο πλούσιο τραπέζι υπήρχαν ακόμα μοσχορεβυθάδα σύννεφο, Πατάτες Νάξου δαμαριωνίτικες με κρέμα Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. και σαλάτα τούρτα Νάξου! Τα νόστιμα πιάτα συνόδευσαν, εκτός από τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., τα φίνα (και Π.Ο.Π.) κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου και της ιταλικής Enoteca Regionale Emilia Romagna, τα οποία έκαναν… guest εμφάνιση στο πλαίσιο event του ευρωπαϊκού Προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines!

Σε όλη τη διάρκεια των δράσεων του 3ου Food Experience Graviera Naxos τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, δεν παρέλειψε να ανακοινώσει το… τέταρτο Food Experience Graviera Naxos για το 2021!

«Η Νάξος, χάρη στον φυσικό της πλούτο και την πλούσια παράδοσή της, είναι αυτάρκης σε μία τεράστια ποικιλία προϊόντων, τα οποία είναι εγγυημένα και πιστοποιημένα. Η πατάτα, τα κτηνοτροφικά και τυροκομικά προϊόντα, τα κρασιά, τα προϊόντα κίτρου, τα οπωροκηπευτικά του νησιού είναι ασυναγώνιστης ποιότητας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Καπούνης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου). Όπως τόνισε, «στόχος είναι να συνδυαστεί ο πρωτογενής με τον δευτερογενή τομέα».

Σε ένα νησί όπου σημειωνόταν, τα τελευταία χρόνια, μία εκρηκτική άνοδος του τουρισμού ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να καταλαμβάνει το 60% της οικονομίας του.

Στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι η δημιουργία ενός νέου, συγχρόνων προδιαγραφών τυροκομείου, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την ποσότητα παραγωγής προϊόντων κατά 40%, έτσι ώστε να μεγαλώσει σημαντικά το μερίδιο τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, αλλά και να δοθούν σοβαρά κίνητρα προκειμένου οι νέοι κτηνοτρόφοι να εξακολουθούν να ασχολούνται με το αντικείμενο.

Προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν για την τόνωση του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με τους παράγοντες του νησιού, αποτελούν η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η σημαντική μείωση της κατανάλωσης, εξαιτίας του κορονοϊού, η αύξηση των εισαγωγών κτηνοτροφικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων, καθώς επίσης και η έλλειψη κινήτρων και επαρκών χρηματοδοτήσεων τόσο από τα ευρωπαϊκά ταμεία, την ελληνική πολιτεία, όσο και από τον τραπεζικό τομέα.

Φέτος η Νάξος ποντάρει δυναμικά στον εγχώριο τουρισμό, προκειμένου να επουλώσει τις πληγές που άφησε η πανδημία του κορονοϊού. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Δρ. Νικολοπούλου Έλενα, «Στόχος είναι το νησί να παραμείνει ένας non-Covid προορισμός. Για το λόγο αυτό στο νησί παρέχεται ο κατάλληλος σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός, προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων της νόσου».

«Είμαστε ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός», αναφέρει, στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου και αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για θέματα τουρισμού του νησιού, Βαγγέλης Κατσαράς. Επιπλέον, επισημαίνει τη δυναμική που αναπτύσσεται για τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τις τουριστικές επιχειρήσεις, λέγοντας, ότι «γίνονται συστηματικές προσπάθειες από τους ξενοδόχους του νησιού, τα τελευταία 15 χρόνια, προκειμένου να ενταχθούν τα τοπικά προϊόντα στις μονάδες μας».

Τέλος, από την πλευρά του ο πρόεδρος ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων της Νάξου Γιώργος Κάβουρας, επισημαίνει ότι «τα μηνύματα από την εγχώρια αγορά είναι πολύ θετικά, οι τιμές είναι πολύ ελκυστικές γεγονός που καθιστά το νησί προσιτό για την ελληνική οικογένεια».

πηγή: ΕΑΣ Νάξου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 65


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.