Η λίστα με τα ξενοδοχεία καραντίνας κατά του κορονοϊού

Δημοσίευση: 26.06.2020, 18:46
Τελευταία Ενημέρωση: 26.06.2020, 20:08

Το 67% των αναγκών σε ξενοδοχεία καραντίνας, σε 59 περιφερειακές ενότητες, έχει καλυφθεί έως τώρα σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Τουρισμού. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία καραντίνας σε 61 προορισμούς. Ένα επιπλέον ποσοστό 11% αναμένεται να έχει καλυφθεί έως την Τρίτη, 30 Ιουνίου, σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικές στην ηπειρωτική χώρα. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του υπόλοιπου 22%, θα εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το σχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ότι τουριστικές περιοχές που δεν έχουν ακόμα ξενοδοχεία καραντίνας θα καλύπτονται από όμορες περιοχές. Για παράδειγμα η Σύμη από τη Ρόδο, οι μικρές Κυκλάδες από τη Νάξο και ούτω καθεξής. Δείτε τα ξενοδοχεία καραντίνας σε όλη τη χώρα...
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Το υπουργείο Τουρισμού έδωσε στην Παρασκευή στη δημοσιότητα την Υπουργική Απόφαση με την οποία δημοσιοποιείται η λίστα με τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία μισθώνονται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός για τα ξενοδοχεία καραντίνας θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν ανοίξουν ξανά τα σύνορα.  Όταν θα καλυφθούν οι ανάγκες για ξενοδοχεία καραντίνας για το σύνολο της χώρας, αίρεται η υποχρέωση των ξενοδοχείων να έχουν κενά δωμάτια για τη φιλοξενία τυχόν κρουσμάτων Covid. 

Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία, ειδικά τα πολυτελείας, θα διατηρήσουν δωμάτια καραντίνας καθώς ένας τουρίστας που μένει σε πεντάστερο δύσκολα θα μείνει σε δωμάτιο των 30 ευρώ. 

Παρά την παράταση της προθεσμίας που δόθηκε από το υπουργείο Τουρισμού έως σήμερα, δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθεί το σύνολο των προορισμών, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.

Ετσι, βάσει των στοιχείων:

 • Θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία καραντίνας σε 61 προορισμούς.

 • Για 28 προορισμούς αναμένεται η απάντηση από την Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ ως προς το αν θα μπορέσουν να καλυφθούν από καταλύματα καραντίνας σε κοντινές περιοχές ή νησιά, π.χ. εάν η Αντίπαρος θα μπορέσει να καλυφθεί από το ξενοδοχείο που δηλώθηκε στην Παροικιά της Πάρου.

 • 14 προορισμοί παραμένουν «ορφανοί» μεταξύ των οποίων η Λάρισα και η Σαμοθράκη, με πηγές του υπουργείου να διαβεβαιώνουν, πάντως. ότι έως την Τρίτη 1η Ιουλίου το ζήτημα θα έχει λυθεί.

Οπως επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αίρεται για τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες ή νησιά, η υποχρεωτικότητα που όριζε η ΚΥΑ που υπεγράφη προ ημερών και απαιτούσε σε περιοχές που δε θα βρισκόταν ξενοδοχείο καραντίνας, την μετατροπή δωματίων σε χώρους απομόνωσης για τη φιλοξενία επισκεπτών θετικών στον κορονοιό, οι οποίοι όμως δε χρήζουν νοσηλείας. Ο αριθμός των δωματίων που θα μετατρεπόταν σε χώρους καραντίνας ήταν ανάλογος με τη δυναμικότητα του καταλύματος.

Ωστόσο η πρόσκληση του υπουργείου για τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας δε βρήκε μεγάλη απήχηση, καθώς έως τώρα έχουν απολύτως καλυφθεί 61 από τους 105 προορισμούς που θα έπρεπε να καλύπτονται μόλις ελάχιστες ημέρες πριν το μεγάλο άνοιγμα του τουρισμού και την επαναλειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Να σημειωθεί ότι, όπως όριζε η σχετική πρόσκληση, τα τουριστικά καταλύματα που επιλέγονται ως ξενοδοχεία καραντίνας, δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού COVID-19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κ.υ.ε.) που λειτουργούν εντός αυτών των τουριστικών καταλυμάτων θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους διαμένοντες στο κατάλυμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας τόσο κατά την παρασκευή φαγητού όσο και κατά τη διανομή του σε δίσκους που θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου.

Το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα θα αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού και υπολογίζεται ανά δωμάτιο διαμορφούμενο σε 30 ευρώ/ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ/ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά. Η διάρκεια των συγκεκριμένων μισθώσεων έχει οριστεί το πολύ έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Φαίνεται, πάντως, ότι το ύψος του τιμήματος δεν αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τους επιχειρηματίες του κλάδου, παρά την κατάσταση της φετινής σεζόν με αποτέλεσμα να χρειαστεί να δοθεί παράταση στην αρχική προθεσμία.

Το κενό αυτό είχε προσπαθήσει να καλύψει η ΚΥΑ περί δωματίων καραντίνας σε όλα τα καταλύματα, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τους ανθρωπους του κλάδου απειλούσε να τινάξει στον αέρα και τις λιγοστές κρατήσεις που είχαν έως τώρα.

Παράλληλα τα μικρά καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που αποτελούν την πλειονότητα σε προορισμούς όπως τα μικρά νησιά δεν είχαν αυτήν τη δυνατότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση όριζε ότι:

 • Για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας.

 • Για καταλύματα έως 50 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη 2 δωματίων καραντίνας και

 • Για καταλύματα άνω των 50 δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσο με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

Επίσης προτεινόταν ο περιορισμός της καραντίνας στενών επαφών κρούσματος στα τουριστικά καταλύματα σε επτά ημέρες, εφόσον γίνει ιατρική αξιολόγηση για απουσία κλινικής εικόνας νόσησης, ή σε δέκα ημέρες, αν δεν είναι δυνατή/διαθέσιμη η ιατρική αξιολόγηση.

Ϋστερα από τις έντονες αντιδράσεις, την ΚΥΑ ουσιαστικά «απανεργοποίησε» ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ανακοίνωσε πως «Είναι κάτι το οποίο δεν θα ισχύει, το τονίζω αυτό, δεν θα ισχύει, δεν υπάρχει λόγος να ισχύει για τα μικρά καταλύματα από τη στιγμή που θα έχουμε ολοκληρώσει τον προγραμματισμό για τα ξενοδοχεία καραντίνας σε όλους τους προορισμούς. Το διευκρινίζω γιατί υπήρχε μία μικρή σύγχυση γύρω από το ζήτημα αυτό».

Την απόσυρση της εν λόγω ΚΥΑ είχε ζητήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ύστερα από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΕΤΕ κάνοντας λόγο για «παλινωδίες» εκ μέρους της κυβέρνησης και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «άλλη μια απόφαση που μπορεί να αποβεί καταστροφική». Προσέθεσε μάλιστα ότι «πώς είναι δυνατόν μέσα σε ξενοδοχείο που έχει τουρίστες, αν υπάρχει ένα κρούσμα να βρίσκεται στον ίδιο χώρο».

Σφοδρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει η συγκεκριμένη απόφαση και από τον κλάδο των ξενοδόχων, αλλά κυρίως από τους ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων.

Οπως σημειώνει στο ethnos.gr ο Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, η οποία με τα πάνω από 39.000 καταλύματα που εκπροσωπεί καλύπτει περίπου τη μισή τουριστική κίνηση της χώρας, «η ΚΥΑ πρέπει να αποσυρθεί άμεσα».

Και εξηγεί: «Παρά το γεγονός ότι πλέον και ύστερα από τις διευκρινίσεις του Πρωθυπουργού δεν είναι υποχρεωτική για τα ενοικιαζόμενα και κάθε μικρό κατάλυμα, παραμένει πρακτικά ανεφάρμοστη για όλους δεδομένου ότι θα είναι δύσκολο να παραμείνουν τουρίστες σε οποιοδήποτε κατάλυμα εάν γνωρίζουν ότι εκεί φιλοξενούνται άνθρωποι θετικοί στον κορονοιό».

Ο ίδιος μάλιστα χαρακτηρίζει αναμενόμενη την απροθυμία των ξενοδόχων να μισθώσουν τα καταλύματά τους ως ξενοδοχεία καραντίνας εξαιτίας του χαμηλού αντιτίμου, το οποίο έχει οριστεί στα 30 ευρώ ημερησίως για τα δωμάτια που είναι γεμάτα συμπεριλαμβανομένης και της σίτισης και στα 10 ευρώ για τα δωμάτια που είναι άδεια.

«Με 10 και 30 ευρώ δεν μπορείς να κρατήσεις σε λειτουργία ξενοδοχείο έχοντας stand by προσωπικό ακόμα και στην περίπτωση που είσαι άδειος. Ειδικά αν μιλάμε για μικρά καταλύματα των 5, 7 ή 10 δωματίων, είναι αδύνατο να τα ανοίξεις λαμβάνοντας π.χ. 80 ευρώ την ημέρα για 8 δωμάτια» καταλήγει.

πηγή: ethnos.gr

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 113


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.