Δυο συγκεντρώσεις κατά της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στη Νάξο (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσίευση: 31.05.2020, 17:45
Τελευταία Ενημέρωση: 31.05.2020, 19:08

Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Νάξο ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο πλαίσιο διαδημοτικής διαμαρτυρίας, είχε απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της παραλίας της Νάξου κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, από την οποία όμως ηχηρή ήταν η απουσία της δημοτικής διοίκησης "λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων", όπως ανακοίνωσε ο μοναδικός εκπρόσωπός της στη συγκέντρωση, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μανιός. Σε συγκέντρωση την ίδια ώρα σε άλλο σημείο της παραλίας είχε καλέσει και πραγματοποίησε η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου...
Από τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Παραλίας στη Νάξο (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία είχε καλέσει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και σε αυτή συμμετείχαν οι επικεφαλής και μέλη των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και πολίτες.

Η συμμετοχή πάντως στη Νάξο ήταν μικρή, δεδομένου ότι κατά των σχεδίων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων και των περιβαλλοντικών μελετών που τις συνοδεύουν έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι τέσσερις αντίστοιχοι Δήμοι (Άνδρου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Τήνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και φορείς.

Μάλιστα, η διαδημοτική διαμαρτυρία της Κυριακής στα 4 νησιά πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Στη συγκέντρωση στη Νάξο στην κεντρική πλατεία της Παραλίας, μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννης Κορρές, ενώ διαβάστηκε μήνυμα συμπαράστασης του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου.

Κατά την ανάγνωση του μηνύματος ακούστηκε αποδοκιμασία από το στέλεχος του ΚΚΕ, Ευδοκία Ψαρρά, που ανέφερε σχετικά με τη θέση του βουλευτή ότι αυτή εναρμονίζεται με το ψήφισμα που εξέδωσε για το θέμα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα ζητά μεταξύ άλλων την «αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης» μέχρι να δημιουργηθεί «ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο» για τις ΑΠΕ και «να προστεθεί στη διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων,  … δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους αρμοδίων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής», θέση με την οποία η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου διαφώνησε, κρίνοντας ότι ο αγώνας των νησιωτών είναι δίκαιος και αποτελεί τον καταλύτη των εξελίξεων σε σχέση με τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και επενδυτών για την επιβολή με κάθε μέσο των καταστροφικών σχεδίων εγκατάστασης και λειτουργίας των βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά και ψήφισε «λευκό» στο ψήφισμα.

Συγκέντρωση Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Νάξου

ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Η προπαγάνδα υπέρ των αιολικών πάρκων έχει αξιοποιήσει ένα ψευδές και παραπλανητικό ερώτημα: Αν είναι κανείς υπέρ ή κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κύκλοι επιστημόνων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, ακόμα και οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, προβάλλουν την πράσινη ανάπτυξη σαν την μοναδική λύση για την κλιματική αλλαγή αλλά και ως μια διέξοδο από την οικονομική κρίση. Ενώ το πραγματικό ζήτημα, δηλαδή ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι ΑΠΕ, η κλίμακά τους, ο στόχος τους και οι συνέπειές τους αποκρύπτονται συστηματικά και εκκωφαντικά.
Το μύθευμα ότι με την διάδοση των ΑΠΕ θα κλείσουν σταδιακά οι ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, έχει ήδη διαψευστεί. Ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία που υπάρχει ευρεία χρήση των ΑΠΕ, κανένα θερμοηλεκτρικό ή πυρηνικό εργοστάσιο δεν έχει κλείσει. Εξάλλου, τα αφεντικά των πετροχημικών, του φυσικού αερίου και των εταιρειών πυρηνικής ενέργειας είναι οι ίδιοι που παίζουν και στον τομέα της πράσινης ενέργειας. 
Όλα αυτά, φυσικά, καθόλου δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις τοπικές ανάγκες, ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος, και υποβαθμίζουν την καθημερινότητά μας με ακριβότερα τιμολόγια και με την καταστροφή του τόπου. 
Το ρεύµα από τα αιολικά κοστίζει κατά µέσο όρο 300% περισσότερο από το ρεύµα που παράγεται από συμβατικούς σταθµούς και 400% πάνω όταν αυτά βρίσκονται στη θάλασσα. Ήδη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε τεράστια ποσά στο τέλος ΑΠΕ, που καταλήγει στις τσέπες των αφεντικών της ενέργειας. Για την κερδοφορία τους, αφήνουν πίσω μια τεράστια οικολογική καταστροφή: Εκχέρσωση και αποψίλωση παρθένων περιοχών για τη διάνοιξη δρόµων, ισοπέδωση των βουνοκορφών και, τέλος, το θέαµα των τεράστιων πυλώνων µε έλικες που κατακόρυφα καλύπτουν έκταση τεσσάρων µε οκτώ στρεµµάτων όταν περιστρέφονται. Ας σημειώσουμε μάλιστα ότι για τα ταξιδιάρικα πουλιά οι ανεµογεννήτριες είναι πραγµατικός εξολοθρευτής. 
Βλέπουμε, ήδη, στη Νότια Εύβοια, 20 χρόνια μετά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, τα κουφάρια των µεγαµηχανών να στέκουν σαν άχρηστα σκουριασµένα βιοµηχανικά αποµεινάρια να μας υπενθυµίζουν το µεγάλο φαγοπότι που στήνουν κάποιοι σε βάρος µας και σε βάρος της φύσης. Πριν από μια μόλις εβδομάδα, ένας τεράστιος ξεχαρβαλωμένος έλικας έπεσε στην Κάρυστο προκαλώντας κίνδυνο ατυχήματος.

Η Νάξος, από το 2008, έχει μπει στην τροχιά των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων με την πρώτη πρόταση της γαλλικής πολυεθνικής EOLFI που οι πλασιέδες της παρουσίασαν στο Χαλκί για την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών κατά μήκος της κορυφογραμμής του νησιού. Η τότε αποφασιστική αρνητική στάση των Ναξιωτών σε μια ακόμα καταστροφική για τη φύση και τον άνθρωπο δραστηριότητα, έστειλε την εταιρεία από εκεί που ήρθε. 
Από το 2014, βρεθήκαμε αντιμέτωποι µε τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας DAMCO, στην οποία συμμετέχει με 35% ο Όμιλος Κοπελούζου και η οποία είναι συνέταιρος της ιταλικής πολυεθνικής ENEL. Το σχέδιο αυτό αφορά την εγκατάσταση αιολικών που, μετά από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, κατέληξαν να περιλαμβάνουν 76 μεγάλες ανεμογεννήτριες ύψους πλέον των 100 μέτρων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο. Συγκεκριμένα η πρόταση της εταιρείας περιλαμβάνει:
    • Τρία αιολικά πάρκα στην Άνδρο με σύνολο 33 ανεμογεννήτριες
    • ένα αιολικό πάρκο στην Νάξο με 16 Α/Γ («ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW)
    • δύο αιολικά πάρκα στην Πάρο με 26 ανεμογεννήτριες
    • ένα αιολικό πάρκο στην Τήνο με 5 ανεμογεννήτριες
Να σημειώσουμε ότι σε πολλά νησιά υπάρχουν περισσότερες προτάσεις και σχέδια, όπως π.χ στην Άνδρο που προτίθενται να εγκαταστήσουν περί τις 150 ανεμογεννήτριες κάνοντάς την προέκταση της Νότιας Εύβοιας.
Οι αγώνες των νησιωτών για την υπεράσπιση της μοναδικής κυκλαδικής φύσης από τις μπουλντόζες, την τσιμεντοποίηση και εν τέλει την μετατροπή κάθε βουνοκορφής και λόφου σε βιομηχανικό τοπίο για τα κέρδη των πολυεθνικών της ενέργειας, είναι συνεχείς και όπου χρειάστηκε πήραν δυναμικό χαρακτήρα.
Εδώ στη Νάξο, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και αντίστασης από το 2010 στην Κωμιακή, αργότερα στ’ Απεράθου, το 2014 στο Φιλώτι και στο Δαμαριώνα και οι κάτοικοι έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στα βιομηχανικά αιολικά. 
Στην Τήνο, όπου ένα άλλο έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε εν μέσω της καραντίνας με τη θεμελίωση τριών ανεμογεννητριών, δεν έχουν περάσει δέκα μέρες που οι κάτοικοι ήρθαν σε δυναμική αντιπαράθεση με έναν αστυνομικό φραγμό που ενισχύθηκε από τα γειτονικά νησιά. 7 συλλήψεις με κατηγορίες ήταν το αποτέλεσμα.
Στην Άνδρο δυο φορές την τελευταία βδομάδα συγκεντρωμένοι κάτοικοι εμπόδισαν την προσέγγιση καραβιών που μετέφεραν τμήματα ανεμογεννητριών.
Χάρη στην αποφασιστική απάντηση των κατοίκων, μπαίνει ανάχωμα στην καταστροφή και στη λεηλασία του τόπου. Εδώ στη Νάξο, είχαμε μια επιτυχημένη εμπειρία αγώνα το φθινόπωρο του 2018, όταν ο δήμος  κάλεσε για πρώτη φορά τα ΜΑΤ στο νησί, για να κάμψουν την αντίσταση των κατοίκων του Δαμαριώνα και του Φιλωτιού που υπερασπίζονταν το νερό της περιοχής τους. Ο δήμος Νάξου, μάλιστα, τότε, πρότεινε στους αγρότες να παρατήσουν τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία και να πουλήσουν το νερό στις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές και στη Χώρα! Μετά από συγκρούσεις, δολιοφθορές και τη μαζική παρουσία αγροτών και κατοίκων στα μπλόκα, ο δήμος και η αστυνομία υποχώρησαν. Αυτή η νίκη είναι μια παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται ενάντια στα αιολικά. Κι αν σήμερα ο δήμος Νάξου κάλεσε εκ των υστέρων σε συγκέντρωση ενάντια στις ανεμογεννήτριες, αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης που αισθάνθηκε από όλους εμάς τους κατοίκους που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε το νησί μας. 
Σήμερα, γίνεται Συντονισμένη Κυκλαδική Κινητοποίηση και στα 4 νησιά που εμπλέκονται στο έργο της DAMCO εν όψει της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία έχουν καταθέσει οι 4 δήμοι, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και 7 συλλογικότητες και φορείς, και εκδικάζεται στις 4 Ιουνίου. Στην Πάρο σε συγκέντρωση καλεί η Δημοτική Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες, στην Παροικιά. Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στις ανεμογεννήτριες καλεί στον Όρμο Κορθίου, ενώ στην Τήνο καλεί η Συνέλευση Πολιτών για τις ανεμογεννήτριες στο Ηρώον στο Πασακρωτήρι. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Αμοργός, ενώ από κοντά παρακολουθεί η Σύρος καθώς κι εκεί αντιμετωπίζουν είτε προτάσεις για αιολικά είτε άλλα ζητήματα καταστροφής του περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα, σήμερα στα Άγραφα γίνεται διαδήλωση με πορεία στο βουνό ενάντια στους σχεδιασμούς των βιομηχανιών των αιολικών που έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα από τα πιο όμορφα και ανέγγιχτα βουνά της χώρας.
Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές που συμμετέχουν στην κινητοποίηση στα Άγραφα, στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Ιεράπετρας στην Κρήτη, και ακόμα πιο εμφατικά στους αγωνιζόμενους Τηνίους, Ανδριώτες και Παριανούς. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.
Είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά και στις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες: Δεν τσι θέμε! Θα νικήσουμε!

ΣΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου    

       

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: damalitis έγραψε: 01/06/2020
.Τι ειδους ενεργεια επιθυμειτε? .Σε ποιο μερος της Ναξου την τοποθετειτε? .Οι βουνοκορφες δεν θελουν ΑΙΟΛΙΚΑ.... ΘΕΛΟΥΝ μονοεξορυξεις Μαρμαρου-Πετρας-Σμυριδας καιομορφες κατοικιες [βλεπε ΟΡΚΟΣ ΣΕΛΙΔΑ και ΒορειοΑνατολικες βουνοκορφες Χωρας] ΟΛΑ αυτα χωρις συμετοχη πολυεθνικων αλλα ντοπιων ??? Δεν θελετε εργα ...αλλα μεγαλη τουριστικη αναπτυξη??? Μεγαλα καραβια σε μικρα λιμανια με εγκαταστασεις του,60 ΑΛΗΘΕΙΑ τι θελετε που το θελετε πως το θελετε απο ποιους το θελετε και σε τι ΜΕΓΕΘΟΣ το θελετε????? ευχαριστω....

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 106


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.