Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η καλλιέργεια αναβαθμίδων στην Άνδρο

Δημοσίευση: 23.04.2020, 15:46
Τελευταία Ενημέρωση: 23.04.2020, 15:50

Στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE και σε συνέχεια της περυσινής αντίστοιχης προσπάθειας, φέτος καλλιεργήθηκαν από τον Δήμο Άνδρου 430 στρέμματα σε επιλεγμένα χωράφια σε αναβαθμίδες, με σκοπό την επανακαλλιέργειά τους και παραγωγή υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων...
Αεροφωτογραφία καλλιεργούμενων αναβαθμίδων, © Αρχείο NCC

Τα χωράφια που επιλέχθηκαν βρίσκονται στις περιοχές Ράχη, Όρμο Κορθίου, Βουνί, Κοχύλου, Καππαριά, Γιαννισαίο και Τρομάρχια. Καθώς τα χωράφια αυτά ήταν εγκαταλειμμένα για χρόνια είχε κυριαρχήσει σε αυτά η φρυγανική βλάστηση και απαιτήθηκε εντατικό αρχικό καθάρισμά τους με χρήση μηχανικών μέσων.

Στη συνέχεια, οργώθηκαν και σπάρθηκαν κατά βάση με κριθάρι (Hordeum vulgare). Σε μικρότερες εκτάσεις πραγματοποιήθηκαν σπορές με βίκο (Vicia sativa) και λούπινο (Lupinus sp.), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή.

Για την προστασία των καλλιεργειών από τη βόσκηση, τα χωράφια περιφράχθηκαν, με το συνολικό μήκος των νέων περιφράξεων να ανέρχεται σε 4,5 χιλιόμετρα. 

Τα τοπικά αγροτικά προϊόντα που θα παραχθούν σχεδιάζεται να προωθηθούν σε ενδιαφερόμενες τοπικές επιχειρήσεις και μεταποιητικές μονάδες, μέσω του Οργανισμού Συμμετοχικής Επιστασίας Γης «Αγρότες του Αιγαίου» που συστήθηκε στο πλαίσιο του παρόντος έργου.

Το έργο LIFE TERRACESCAPE αφορά στη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων, μέσω της επανακαλλιέργειάς τους μετά από πολλά έτη εγκατάλειψης στον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου.

Άμεσος στόχος του έργου είναι η επίδειξη των ωφελειών που θα προκύψουν τοπικά από μια τέτοια δράση και η επιτόπια πολλαπλασιαστική της εφαρμογή.

Απώτερος στόχος, η δημιουργία προσαρμοσμένων πράσινων υποδομών, ως ανασχετικό στοιχείο στις  επιπτώσεις  της  κλιματικής αλλαγής.

Η όλη δράση λαμβάνει χώρα στο νησί της Άνδρου, με στόχο να επεκταθεί σε άλλα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Το έργο, με τον πλήρη τίτλο «Μετατροπή των εγκαταλελειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (LIFE16 CCA/GR/000050», υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά την περίοδο 2017-2021, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.

Ιστοσελίδα έργου: www.lifeterracescape.aegean.gr  
Σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/LifeTERRACESCAPE/ 

Newsroom Cyclades Voice 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 123


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.