"Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κέα, για τη διασφάλιση της υγείας προσφύγων και μεταναστών"

Δημοσίευση: 04.04.2020, 18:06
Τελευταία Ενημέρωση: 04.04.2020, 18:41

Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετέβη στην Κέα όπου διαμένουν προσωρινά 176 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα μεταφερθούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας .
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κέα (πηγή φωτ. eody.gov.gr)

Όπως σημειώνεται, η επιχείρηση διεξήχθη ομαλά και οι φιλοξενούμενοι ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμοι.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην χώρα μας από την έναρξη της επιδημίας και έπειτα, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. 

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο περιορισμού της νόσου covid-19,  λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου προσάραξε στην εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα του ακυβέρνητου Δ/Ξ με φερόμενη ονομασία «DORDUNCU» σημαίας Τουρκίας, μεταφέροντας 193 πρόσφυγες - μετανάστες στην Κέα, τα οποία φυλάσσονται από δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας -η οποία φέρει και την πλήρη ευθύνη- και του Λιμενικού Σώματος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, που δεν ενδείκνυται για αυτή τη χρήση. Είναι, όμως, ο μοναδικός χώρος που μπορούν να φυλαχθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όπως επισημαίνεται από το Δήμο Κέας.

Την ίδια ημέρα το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε και ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα για την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των ανθρώπων αυτών από το νησί μας, τονίζοντας την αδυναμία φύλαξής τους στην Κέα.

Από την πρώτη στιγμή και χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμη διασύνδεση της Δημοτικής Αρχής και ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν προσπαθήσαμε να κοινοποιήσουμε το γεγονός και το πρόβλημα που δημιούργησε και να αποσπάσουμε επίσημη απάντηση για τη διαχείρισή του.

Την Τετάρτη 1 Απριλίου, μετά από συντονισμένες προσπάθειες, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Κέας, απομακρύνθηκαν από το νησί, 8 άτομα για τα οποία είχε εκδοθεί 30ήμερη εντολή ανάκλησης κράτησης.

Σε ό, τι αφορά στο ναυάγιο, από την πρώτη στιγμή, και παρά τις αντίξοοες καιρικές συνθήκες, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα πέριξ του πλοίου και -σε χρόνο ρεκόρ- πραγματοποιήθηκε αντιρρύπανση της θαλάσσιας περιοχής και απορρύπανση του Δ/Ξ με τη συνεργασία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου (ΔΛΤΣ).

Αναφορικά με την ανέλκυση του ναυαγίου, το ΔΛΤΣ δηλώνει με έγγραφά του αναρμόδιο. Η αντίδρασή μας υπήρξε άμεση και μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων απέστειλε σήμερα έγγραφο, στο οποίο ενημερώνει ότι η ευθύνη ανέλκυσης του πλοίου είναι ευθύνη του ΔΛΤΣ, αναφέρει ο δήμαρχος Κέας. 

"Κατόπιν αυτών, συνεχίζουμε κάνοντας όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη ανέλκυση του ναυαγίου και την απομάκρυνση των Π.Ε.Π. από την Κέα", καταλήγει.

Newsroom Cyclades Voice 

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 76


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.