Ν. Συρμαλένιος: 9 στους 10 συνταξιούχους θα υποστούν μειώσεις εισοδήματος με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Δημοσίευση: 19.02.2020, 22:19
Τελευταία Ενημέρωση: 19.02.2020, 22:23

Πέντε παρατηρήσεις και ένα συμπέρασμα πάνω στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ανέπτυξε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής...
Bookmark and Share

Οι παρατηρήσεις του Νίκου Συρμαλένιου, ήταν οι εξής: 

1.      Το 2017-2018 υπήρξε μια τεράστια προπαγανδιστική καμπάνια από την πλευρά της Ν.Δ., που έλεγε, ότι κόβονται οι συντάξεις. Ήταν η περίφημη περικοπή της προσωπικής διαφοράς, η οποία δεν έγινε ποτέ, με νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, διότι, ακριβώς η Ελλάδα είχε βγει από τα μνημόνια και η κυβέρνηση πέτυχε να μην κοπούν οι προσωπικές διαφορές. Σε αυτές τις προσωπικές διαφορές τώρα, έρχεται το νομοσχέδιο να εντάξει τις λεγόμενες «αυξήσεις». Επομένως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ήταν συνταξιούχοι προ του 2016, ακόμα και αυτοί που έχουν 30 έτη και πάνω, δεν πρόκειται να δουν ονομαστικά καμία αύξηση.

2.    Διατηρείται ο κορμός του νόμου Κατρούγκαλου, βεβαίως, με αλλαγές σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Σημειώνεται ότι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν απέρριψε το νόμο, απέρριψε μόνο ορισμένες πλευρές, διότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν μια τομή, η οποία διασφάλισε τη βιωσιμότητα του συστήματος, η οποία προ αυτού του νόμου δεν ήταν καθόλου διασφαλισμένη, καθώς μετά το 2022 -2023, είναι αμφίβολο εάν θα υπήρχαν κονδύλια για να πληρώνει το σύστημα τις συντάξεις.

3.    Ο νόμος Κατρούγκαλου έγινε υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των μνημονίων και μέσα σε ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και γι' αυτό τον λόγο είναι διπλή επιτυχία ότι έσωσε τη βιωσιμότητα. Είχαμε αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια. Τώρα, βεβαίως, που είμαστε εκτός μνημονίων, μπορείτε να δίνετε και κάποιες μικρές αυξήσεις, οι οποίες όμως δίνονται με μια μονομερή και ταξική επιλογή, με εσωτερική αναδιανομή.

4.    Ο ελληνικός λαός πρέπει να ακούσει ότι με το νομοσχέδιο εννιά στους δέκα συνταξιούχους υφίστανται μειώσεις εισοδήματος με δύο τρόπους. Πρώτον, με την κατάργηση της 13ης σύνταξης, έστω και κλιμακωτής που δόθηκε πέρυσι το Πάσχα, η οποία δεν κατοχυρώνεται, καταργείται, και επομένως 980 εκατ. ευρώ αφαιρούνται από τις συντάξιμες αποδοχές. Δεύτερον, με την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών. Έτσι η κατώτατη κατηγορία πάει από τα 185 € στα 220 €, αλλά είναι προκλητική η μείωση των εισφορών στα υψηλά εισοδήματα. Αυτό θα δημιουργήσει πάλι απώλεια πόρων στο σύστημα. Η λεγόμενη, λοιπόν, αύξηση των συνταξιούχων, προ του 2016, απορροφάται από την προσωπική διαφορά. Οι ελάχιστες πραγματικές αυξήσεις αφορούν 70.000 συνταξιούχους μετά το 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και 250.000 συνταξιούχους που είχαν αθροιστική σύνταξη, κύρια και επικουρική, πάνω από 1300 €. Αυτοί θα είναι, δηλαδή, οι 320.000 σε σύνολο 2.700.000 συνταξιούχων.

5.    Η ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η επικουρική ασφάλιση να περάσει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην αμέσως επόμενη φάση. 
 

Συμπέρασμα: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως και όλα τα προηγούμενα, της Κυβέρνησης της Ν.Δ., διακατέχεται από σαφές ταξικό πρόσημο, αφού επιβαρύνει τους πολλούς και ωφελεί τους λίγους, δηλαδή τα υψηλά εισοδήματα. Προφανώς, η Ν.Δ. δεν θεωρεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας τον κόσμο της εργασίας, αλλά μόνο τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, την οποία ευνοεί με κάθε τρόπο.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 156


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.