Ερώτηση για τα πολεοδομικά προβλήματα της Ερμούπολης και τις υπέρμετρες καθυστερήσεις

Δημοσίευση: 15.02.2020, 15:03
Τελευταία Ενημέρωση: 15.02.2020, 15:12

Το σοβαρότερο και χρόνιο πρόβλημα της Ερμούπολης Σύρου αναφορικά με την υπέρμετρη καθυστέρηση αδειοδότησης μελετών, οικοδομικών αδειών και τακτοποίησης αυθαιρέτων ανάδειξε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και την Υπουργό Πολιτισμού Στυλιανή Μενδώνη...
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Ως χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, αλλά και ιστορικός τόπος, η Ερμούπολη υπάγεται σε ειδικές αυστηρές διατάξεις της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, με βάση τις οποίες, για κάθε αδειοδότηση μελετών, κατασκευών και τακτοποίησης αυθαιρέτων απαιτείται η γνωμοδότηση οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Όπως σημείωσε ο κ. Φόρτωμας, κατά την εφαρμογή της διαδικασίας παρουσιάζεται έντονη δυσλειτουργία στη συγκρότηση των επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού, γεγονός το οποίο επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις στη χορήγηση εγκρίσεων των αδειών. Οι επιπτώσεις δε, έχουν μετακυλήσει στην τοπική οικονομία και κοινωνία και κυρίως, στην οικοδομική δραστηριότητα με αναστολή επενδύσεων και αδυναμία αποκατάστασης επικίνδυνων κτιρίων που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. 

Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται νομοθετικά εμπόδια στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, όπου οι καθυστερήσεις οδηγούν σε σοβαρές αγκυλώσεις μεταβιβάσεων και δωρεών ακινήτων.

Στην ερώτηση που κατάθεσε, ο βουλευτής Κυκλάδων ζήτησε να ενημερωθεί:

α) για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν ώστε να βελτιωθεί, να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να απλουστευθεί η αδειοδότηση και έγκριση μελετών,

β) για τις νομοθετικές ή και κανονιστικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων σε ιστορικούς τόπους, με στόχο να αντιμετωπισθεί η παρούσα κατάσταση «παγώματος» κατασκευών και μεταβίβασης κτιρίων.

Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 141


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.