"Αναγκαιότητα άμεσης προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων λατομείων μαρμάρου στην Πάρο"

Δημοσίευση: 23.01.2020, 15:01
Τελευταία Ενημέρωση: 23.01.2020, 15:12

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, με θέμα την αναγκαιότητα άμεσης προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων λατομείων μαρμάρου στην Πάρο καθώς και τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας...
Νίκος Συρμαλένιος (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Ο Νίκος Συρμαλένιος στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους συναρμόδιους υπουργούς, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

Είναι γνωστό ότι η προστασία του γεωπεριβάλλοντος είναι εξαιρετικά σημαντική για τα νησιά των Κυκλάδων. Τόποι όπως τα αρχαία λατομεία στην Πάρο τα οποία είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και αποτελούν εμβληματικό στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς, έχουν την δυνατότητα να αποτελέσουν εκτός της ανυπέρβλητης πολιτιστικής τους αξίας και σημαντικό μοχλό διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος. Η εκπαιδευτική, οικονομική και επιστημονική τους διάσταση μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης για τα νησιά μας.

Αν και οι λατοµικές δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούν μια πανάρχαια δραστηριότητα στα νησιά, ενισχύουν σε μεγάλο βαθµό την οικονοµική ανάπτυξη των νησιών και βοηθούν την απεξάρτηση από την ηπειρωτική χώρα, ταυτόχρονα προξενούν και έντονη υποβάθμιση του περιβάλλοντος η οποία, ωστόσο, µπορεί μερικώς μόνο να αρθεί µε την αποκατάσταση του λατοµικού χώρου. Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή των σύγχρονων λατομείων της Πάρου, τα οποία είναι όμορα των αρχαίων, το τίμημα της εκμετάλλευσης είναι η καταστροφή τμήματος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ήδη από το 1997, στο Α’ Διεθνές Συνέδριο Πάρου και Κυκλάδων «Πάρια Λίθος» η ζώνη Μαραθίου-Λάκκων προτείνεται να μετατραπεί σε αρχαιολογικό-πολιτιστικό πάρκο και γίνονται καταγγελίες για τη λειτουργία των σύγχρονων λατομείων. Καλείται δε η Πολιτεία να τηρήσει τη νομιμότητα αναφορικά με τη λειτουργία τους, καθώς η αισθητική και γεωλογική βλάβη θεωρούνταν ήδη τετελεσμένες. Είκοσι και πλέον έτη μετά, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται εργασίες στα νέα λατομεία της Πάρου, και εκτός εγκεκριμένων χώρων εκμετάλλευσης και με μέσα και διαδικασίες (γίνεται χρήση εκρηκτικών υλών παράγονται αδρανή υλικά) και  οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις αρχαίες στοές.

Σύμφωνα και με τους πλέον ειδικούς επιστήμονες, όπως ο ακαδημαϊκός Μανώλης Κορρές, είναι απόλυτα ασυμβίβαστο η λειτουργία των όμορων σύγχρονων λατομείων και της διάσωσης και ανάδειξης των αρχαίων. Σημειώνεται δε ότι το 2018 η περιοχή των αρχαίων λατομείων μαζί με τις νεώτερες εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης της Εταιρείας Μαρμάρων του 19ου αιώνα κηρύχθηκε και ιστορικός τόπος με το ΦΕΚ 97/ΑΠΠ/17-05-2018.

Επιπλέον, είναι ήδη γνωστό ότι η ισχύς της περιβαλλοντικής αδείας της σύγχρονης εκμετάλλευσης έχει λήξει από τις 31.12.2015 και δεν έχει ανανεωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η τελευταία ανανέωση είχε γίνει το 2003 με την ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ21/37427/2476/09-03-2003 ΥΑ.

Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 130


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.