Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Δήμου Μυκόνου για το 2020!

Δημοσίευση: 21.01.2020, 20:06
Τελευταία Ενημέρωση: 21.01.2020, 20:08

Το νέο επιτραπέζιο ημερολόγιο του Δήμου Μυκόνου για το 2020 κυκλοφόρησε περιλαμβάνοντας μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση με τίτλο, «Το Κάστρο της Μυκόνου και ο οικισμός του». Πρόκειται για μια εξαιρετική συνεργασία του Δήμου Μυκόνου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων...

Συγκεκριμένα, με στοιχειοθετημένη μελέτη και έρευνα και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στις 44 σελίδες της έκδοσης, αποκαλύπτονται εύστοχα η προϊστορική κατοίκηση, οι κλασικές και ελληνιστικές φάσεις, η βυζαντινή εγκατάσταση και τα ενετικά κτήρια της περιοχής του Κάστρου Μυκόνου. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μοναδικό μνημειακό παλίμψηστο που αναδεικνύει τη διαχρονική σημασία της Μυκόνου.

Η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους και με το πέρασμα των αιώνων αποτέλεσε τον αρχικό πυρήνα του οικισμού της Χώρας. Επιπρόσθετα, στις πρόσφατες (2018-19) ανασκαφικές δραστηριότητες της ΚΑ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ήρθαν στο φως σημαντικότατα ευρήματα, μεσαιωνικά και άλλα, που δίνουν μια νέα διάσταση στην κατοίκηση του οικισμού αλλά και στην ιστορία της Μυκόνου.

Χαιρετισμούς απευθύνουν ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, αλλά και ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης. Ο τελευταίος τονίζει πως σε σχέση με τις πρόσφατες ανασκαφές «η έρευνα και ανάδειξη του κάστρου Μυκόνου θα δώσει στο τέλος μια μεταμορφωμένη Χώρα, εκτοξεύοντας της πολιτισμική και τουριστική της υπεραξία».

Τα εισαγωγικά κείμενα υπογράφουν ο πολιτικός επιστήμων-φιλόλογος Βαγγέλης Πελέκης και η αρχαιολόγος Μαρία Κονιώτη.

Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά – αγγλικά), περιλαμβάνει τοπικό εορτολόγιο, και όπως κάθε χρόνο, συμπληρώνεται από ευχετήρια κάρτα του Δήμου, όπου παρουσιάζεται η μοναδικής ομορφιάς «Παναγιά η Παραπορτιανή». 

Αξίζει να σημειωθεί πως διανέμεται δωρεάν σε όλους τους κατοίκους του νησιού, και χρησιμοποιείται για την προβολή της Μυκόνου από τους φορείς.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου δήλωσε αναφορικά με την έκδοση του ημερολογίου:
 
«Νιώθουμε μεγάλη ευθύνη για τα όσα πρέπει να διαφυλάξουμε. Η σύγχρονη πορεία της κοινωνίας μας οφείλει να εμπλουτίζεται από τη μνήμη του παρελθόντος. 
Ο πολιτισμός δίνει την πιο στέρεη βάση στην τουριστική μας ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το ουσιαστικότερο στήριγμα για την ενίσχυση και την εξέλιξη της τοπικής μας ταυτότητας».

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 126


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.