Υπογράφηκε η σύμβαση για την αξιοποίηση του "Κυκλαδικόν" στη Σύρο - Δημιουργία 5άστερου ξενοδοχείου

Δημοσίευση: 09.01.2020, 18:16
Τελευταία Ενημέρωση: 09.01.2020, 18:27

Το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης άνοιξε ο δρόμος για την αναπαλαίωση και αξιοποίηση του του κληροδοτήματος "Άννης Κουτσοδόντη" προς την εταιρεία "Κυκλαδικόν"...
Από την υπογραφή της σύμβασης (Φωτογραφία από logotypos.gr)

Οι υπογραφές έπεσαν από τον Γιώργο Λεονταρίτη, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κληροδοτήματος, και τον Χάρη Αλεξανδράτο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Κυκλαδικόν», ύστερα από το «πράσινο» φως που έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την απευθείας μίσθωση του κτηρίου λόγω της επικινδυνότητάς του, και εν μέσω μιας κάκιστης εικόνας που εμφανίζει τον τελευταίο καιρό η «καταρρέουσα» Ερμούπολη.

Η σύμβαση προβλέπει την ανακατασκευή του συνόλου του κτηρίου (1800 τ.μ.) φροντίζοντας να διατηρηθούν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του και την παραχώρησή του για αξιοποίηση από την εταιρεία «Κυκλαδικόν» για 49 έτη, με το μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλεται στο Κληροδότημα να οριοθετείται στα 1000 ευρώ.

Η συνολικής δαπάνης 3,8 εκατομμυρίων ευρώ επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός 5άστερου ξενοδοχείου με 14 συνολικά σουίτες 42 τετραγωνικών μέτρων η κάθε μία (7 ανά όροφο), καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ στο roof garden, σπα στο ισόγειο και άλλες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες 12 μήνες τον χρόνο, όχι μόνο στους ενοίκους του ξενοδοχείου αλλά και σε όποιους επιθυμούν να τις χρησιμοποιούν.

Αξιοποίηση ενός εμβληματικού κτηρίου μετά από μισό αιώνα

Την αρχή της ενημέρωσης έκανε ο κ. Λεονταρίτης, ο οποίος τόνισε ότι είναι μια σημαντική μέρα για ένα τόσο εμβληματικό κτήριο που σημάδεψε την ιστορία της Ερμούπολης με τον χαρακτήρα του, καθώς, μετά από μισό αιώνα απραξίας, σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία.

Στη συνέχεια ο κ. Λεονταρίτης στάθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίους 8 μήνες τόσο από το Κληροδότημα (μεγάλη συνεισφορά είχε σε αυτό ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαμανώλης), όσο και από τους επενδυτές, προκειμένου να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα της υπογραφής, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος, το Κληροδότημα και η Περιφέρεια δεν θα συναινέσουν στο έγκλημα που διαπράττει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και κατ επέκταση το κράτος, που αφήνουν – λόγω πολυετών γραφειοκρατικών διαδικασιών και ολιγωριών – την Ερμούπολη να καταρρέει και να χάνει τον αρχιτεκτονικό της πλούτο.
Τέλος, τόνισε ότι η σημερινή υπογραφή στέλνει δύο μηνύματα: α) ότι η Σύρος έχει υποδομές που μπορούν να διατεθούν για επενδύσεις και β) ότι επιβάλλεται μια άμεση συνάντηση όλων των εμπλεκομένων με την υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να συζητηθεί σε σοβαρή βάση το Πολεοδομικό και παρενέργειες των καθυστερήσεων των Υπηρεσιών του.

Πλάνο για έναρξη λειτουργίας μέχρι το Πάσχα του 2021

Συνεπικουρούμενος από τον Διονύσιο Καλογερόγιαννη (μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας «Κυκλαδικόν»), τον Γιώργο Ρέκκα, (νομικό σύμβουλο της «Κυκλαδικόν»), και τον Θέμη Κουνενιδάκη ( εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας «Πολυμηχανικής» που συνέταξε όλες τις απαραίτητες μελέτες), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κυκλαδικόν» Χάρης Αλεξανδράτος, αφού χαρακτήρισε ως «εν δυνάμει Φλωρεντία» την Ερμούπολη, αποκάλυψε το χρονικό της απόφασης για την επένδυση στο νησί.

Το περασμένο καλοκαίρι και αφού έκανε διακοπές στη Σύρο, εντυπωσιάστηκε από τον πρώην ξενοδοχείο » Κυκλαδικόν» και θέλησε να μάθει γιατί είναι αναξιοποίητο και σε τέτοια κατάσταση.
Αφού πληροφορήθηκε για τις πολυετείς καθυστερήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, με δική του πρωτοβουλία κοινοποίησε το ενδιαφέρον του στη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος και έψαξαν από κοινού προς την αναζήτηση μια λύσης. Αφού πήρε το «οκ» από την εταιρεία «Πολυμηχανική», η οποία εκπόνησε όλες τις απαραίτητες μελέτες, έτσι ώστε να δει αν μπορεί να καταστεί βιώσιμη η επένδυση σύμφωνα με το μπάτζετ που είχε διαθέσιμο, ο κ. Αλεξανδράτος προχώρησε στην απόφαση να επενδύσει στο «Κυκλαδικόν» και μόνο, δίνοντας ένα τέλος στις φημολογίες που τον ήθελαν να ενδιαφέρεται και για άλλα διαθέσιμα κτήρια.
Εν συνεχεία περιέγραψε με λεπτομέρειες τα βασικά χαρακτηριστικά του 5άστερου ξενοδοχείου με τις βασικές υποδομές του, οι οποίες θα είναι όλο τον χρόνο ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους τους Συριανούς, ενώ όπως τόνισε τόσο ο κ. Αλεξανδράτος, όσο και ο κ. Λεονταρίτης, θα απασχοληθεί ντόπιο εργατικό προσωπικό για την ανακατασκευή του κτηρίου, ενώ και το προσωπικό του θα επιλεχτεί από κατοίκους του νησιού, στέλνοντας το μήνυμα ότι το «Κυκλαδικόν» θα ανήκει στους Συριανούς.

Τελειώνοντας, ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα το συνεργείο του μηχανικού θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απάντληση των υδάτων και την συγκομιδή των μπαζών, σύμφωνα με την αρχική άδεια που έχει λάβει από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αργότερα θα δίνονται μία – μία όλες θεματικές άδειες (σκάλα, κουφώματα κ.ά.) από το Υπουργείο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πότε θα δοθεί και η τελική που θα διασφαλίσει την έναρξη της λειτουργίας, η οποία εκτιμάται χονδρικά προς το Πάσχα του 2021/

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν παρόντες τόσο ο διοικητής του παραρτήματος της Εθνικής Τραπέζης στη Σύρο Κώστας Φουντουκίδης ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κληροδοτήματος, όσο και ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Φωτεινιάς, ως εκπρόσωπος του Δήμου στην Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Φουντουκίδης ευχήθηκε και άλλα τέτοια ιστορικά κτήρια να βρουν τον δρόμο της αναγέννησής τους όπως το «Κυκλαδικόν», ενώ ο κ. Φωτεινιάς χαιρέτησε την ευχάριστη αυτή είδηση αναφέροντας ότι είναι μια σημαντική είδηση για το νησί, ευχόμενος όλα να πάνε καλά.

πηγή: logotypos.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 191


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.