Έντονη διαμαρτυρία του ΚΚΕ Σύρου για την αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Δημοσίευση: 08.01.2020, 19:36
Τελευταία Ενημέρωση: 08.01.2020, 19:50

Σαν να μην έφταναν η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, η συνεχιζόμενη και συστηματική υποβάθμιση της Υγείας-Πρόνοιας και της Δημόσιας Παιδείας, τα αραιά έως ανύπαρκτα χειμερινά δρομολόγια από και προς την ηπειρωτική χώρα, τώρα ως "πρωτοχρονιάτικο εφοπλιστικό καλωσόρισμα" έχουμε νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έως 10%, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κ.Ο. Σύρου του ΚΚΕ...
Λιμάνι Ερμούπολης (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση, η Κ.Ο. Σύρου του ΚΚΕ, αναφέρει:

"Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, «αξιοποιώντας» το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις επέβαλαν μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, δύο διαδοχικές αυξήσεις, αυξάνοντας τις τιμές των εισιτήριων πάνω από 14%.  Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, με απανωτές και σχεδόν ετήσιες αυξήσεις, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων εκτινάχθηκαν περίπου κατά 31%.

Πιο συγκεκριμένα, το εισιτήριο στην οικονομική θέση από Πειραιά για Σύρο θα φτάσει τα 35 ευρώ, ενώ  η οικονομική αριθμημένη θέση από τα 38 ευρώ πάει στα 40 ευρώ, ενώ στις αρχές του Απρίλη του 2019 ήταν 36,50 ευρώ, δηλαδή η συνολική αύξηση φτάνει το 9,58%.

Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν για τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν οι ακτοπλόοι, εμείς οι νησιώτες τους ξέρουμε πολύ καλά. Στην πραγματικότητα οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται ούτε για το περιβάλλον ούτε και για το επιβατικό κοινό. Τους ενδιαφέρει μόνο η κερδοφορία τους, χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες νησιωτών – επιβατών και ναυτεργατών. 

Επιπρόσθετα, πέρα από τα όσα θα τσεπώσουν οι εφοπλιστές από τις νέες αυξήσεις, την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τους εξασφάλισε ακόμη περισσότερο ζεστό χρήμα με την αύξηση των επιδοτήσεων κατά 40 εκ. ευρώ για το 2020, φτάνοντας  στο σύνολο τα 130 εκατ. ευρώ. Χωρίς φυσικά σε αυτά να υπολογίζονται τα εκατομμύρια που δίνονται για τις απευθείας αναθέσεις προκειμένου να καλυφθούν άγονες γραμμές όπως και οι δεκάδες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα γονατίζουν από την υπερφορολόγηση. 

Και όχι μόνο αυτό, αλλά με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσά των επιδοτήσεων είναι ακατάσχετα, ενώ με πρόσφατο νόμο της ΝΔ πλέον θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι τον προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου οι εφοπλιστές να τα εισπράττουν ανεξάρτητα αν εκτέλεσαν το επιδοτούμενο δρομολόγιο ή όχι.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών μας να παλέψει και να διεκδικήσει:

    • Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με δρομολόγια από και προς Πειραιά αλλά και μεταξύ των νησιών, χειμώνα - καλοκαίρι.

    • Μείωση 50% των εισιτηρίων - Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με το επίπεδο των μισθών και συντάξεων της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων.

    • Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, άνεργους, πολύτεκνους κ.ά.)

    • Δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, στρατιώτες, ΑΜΕΑ.

Παλεύουμε για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όπου οι θαλάσσιες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου ενιαίου φορέα συγκοινωνιών, με κεντρικό σχεδιασμό και με εργατικό και λαϊκό έλεγχο για γρήγορη, ασφαλή και φτηνή μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Είναι στο χέρι μας, με τους συντονισμένους αγώνες μας, με λαϊκή συμμαχία και πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ, να διεκδικήσουμε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών."

Διαβάστε επίσης:

Διαμαρτυρίες λόγω της αύξησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη γραμμή Μυτιλήνης - Χίου - Πειραιά

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 132


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.