"Με βήμα σημειωτόν τα απαιτούμενα έργα στο αεροδρόμιο της Πάρου, άγνωστη η εξασφάλιση χρηματοδότησης τους"

Δημοσίευση: 08.01.2020, 17:27
Τελευταία Ενημέρωση: 08.01.2020, 17:43

Άγνωστο παραμένει το εάν το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων του αερολιμένα Πάρου. Παράλληλα, το σύνολο των διοικητικών διαδικασιών για τη δημοπράτησή τους προχωρά με αργούς ρυθμούς. Τα παραπάνω συνάγονται, όπως αναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, από τις απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών στην Ερώτησή του με αριθμό 2565/12.12.2019, σχετικά με την εξέλιξη των έργων επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης - απογείωσης και επέκτασης του κτιρίου υποδοχής των επιβατών και λοιπών έργων...
Αεροδρόμιο Πάρου (πηγή φωτ. ypa.gr)

Πρόκειται για έργα, προσθέτει ο κ. Συρμαλένιος, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών καθώς και των μόνιμων κατοίκων του νησιού. 

Ο βουλευτής, παραθέτει σχετικά, μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ως εξής:

"Για την ολοκλήρωση των ως άνω απαιτούμενων έργων, εκπονήθηκαν συγκεκριμένες μελέτες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν και διαβιβάστηκαν στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών με διαβιβαστικό έγγραφο στις 3-6-2019, με σκοπό την προώθηση τους για δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων. Παράλληλα τα ανωτέρω έργα είχαν προταθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020).

Οι μελέτες αυτές αφορούν α) την επέκταση του διαδρόμου από 1400 σε1800 μ, η οποία εκπονήθηκε σε επίπεδο οριστικής Μελέτης και εγκρίθηκε με Απόφαση της  ΥΠΑ/ΔΤΥ/Δ7/Δ/23579/4393/Ο3.1Ο.2Ο18, Προϋπολογισμού 2.400.000 € β) την επέκταση του δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών, η οποία εκπονήθηκε σε επίπεδο οριστικής Μελέτης και εγκρίθηκε με την Απόφαση ΥΠΑΙ ΔΤΥ/Δ7/Δ/434/60/7-1-2019, προϋπολογισμού 1.897.200 € γ) την επέκταση του αεροσταθμού κατά 13.000 τ.μ. και λοιπών χώρων, η οποία ως οριστική Μελέτη εγκρίθηκε από την ΥΠΑ με την Απόφαση με αρ. πρωτ. ΓΔΑΜ/ΔΤΥ/Γ 11988/22.5.2019. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 37.894.400,00€ μετά ΦΠΑ.

Οι απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μας ενημερώνουν ότι για την τελική προώθηση και υλοποίηση των έργων, απαιτούνταν και τροποποιήσεις των Περιβαλλοντικών Όρων, οι οποίες δρομολογήθηκαν σε ότι αφορά τον αεροδιάδρομο στις 23-9-2019 με υπουργική απόφαση, ενώ σε ότι αφορά τον αεροσταθμό, έχουν υποβληθεί τα έγγραφα από τις 29-10-2019 για να εκδοθεί η υπουργική απόφαση."

Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσαν για το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές, Νίκος Συρμαλένιος, Γιώργος Βαρεμένος και Κατερίνα Νοτοπούλου, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στην απάντηση που έδωσε, τους γνωστοποιεί, ότι "τα διαλαμβανόμενα στην εν λόγω Ερώτηση δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουρισμού".

Στο συνοπτικό συμπέρασμα που επίσης παραθέτει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

"Η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών των έργων ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον αρμόδιο υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις 3-6-2019. Μετά τις εκλογές προωθήθηκαν οι διαδικασίες τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων που έχουν ολοκληρωθεί εν μέρει, μόνο για τον αεροδιάδρομο, ενώ είμαστε σε αναμονή για την αντίστοιχη τροποποίηση για τον αεροσταθμό.

Είναι προφανές ότι οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση και περαιτέρω για την υλοποίηση των έργων, προχωρούν με βήμα σημειωτόν, κάτι που βεβαίως σημαίνει ότι και για την προσεχή τουριστική περίοδο 2020, το αεροδρόμιο θα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και την ίδια ελλιπή εξυπηρέτηση του διαρκώς αυξανόμενου επιβατικού κοινού.  

Είναι επίσης σημαντικό να λεχθεί ότι δεν μπορεί να γίνει δημοπράτηση χωρίς εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων. Κατά συνέπεια, αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση εκ μέρους του Υπουργού αναφορικά με την εξεύρεση των κονδυλίων που απαιτούνται, η πρόβλεψη για δημοπράτηση στο τελευταίου τρίμηνο του 2020 είναι απολύτως έωλη.

Επί της ουσίας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποφεύγει να απαντήσει σχετικά με την ανάγκη  επιτάχυνσης των διαδικασιών, αλλά κυρίως δεν απαντά αν έχει ενεργήσει για την χρηματοδότηση", σημειώνει καταλήγοντας ο Νίκος Συρμαλένιος.

Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 143


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.