Ο Ναξιώτης Βασίλης Παπαδόπουλος εισήχθη πρώτος στη Σχολή Πλοιάρχων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού!

Δημοσίευση: 02.01.2020, 14:53
Τελευταία Ενημέρωση: 02.01.2020, 17:33

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάξο, ατενίζοντας καθημερινά τη θάλασσα του Αιγαίου, που από ότι αποδείχθηκε τον επηρέασε βαθιά... Ο λόγος για το Βασίλη Παπαδόπουλο, γιο του Γιάννη και της Ελισάβετ, που αν και πέρασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών από το οποίο και αποφοίτησε παίρνοντας το πτυχίο του τον Ιούνιο του 2018, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του. Έτσι, το 2019 και ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του, έδωσε και πάλι Πανελλήνιες και εισήχθη πρώτος στη Σχολή Πλοιάρχων της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού με σκοπό, όπως λέει στο Cyclades Voice, να συνδυάσει την ακαδημαϊκή γνώση των Ναυτιλιακών Σπουδών με την πρακτική ναυτική εμπειρία και τέχνη!...
Βασίλης Παπαδόπουλος

Αφορμή για να πάρει την απόφαση να δώσει ξανά Πανελλήνιες με στόχο αυτή τη φορά να εισαχθεί στη Σχολή Πλοιάρχων της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, ήταν, όπως επισημαίνει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, όταν κατά τη διάρκεια της διετούς εργασίας του σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Ελλάδας, τη Marine Management Services του ομίλου Καλλιμανόπουλου διαπίστωσε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες στελεχώνονται σε διοικητικές θέσεις κυρίως από άτομα τα οποία έχουν θαλάσσια εμπειρία και ναυτικό υπόβαθρο, κυρίως από πλοιάρχους και μηχανικούς.

Αυτή η διαπίστωση, προσθέτει ο Βασίλης, ήταν και η αιτία να πάρει την απόφαση, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το 2018 να διακόψει την εργασία του στη Marine Management Services και να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, έχοντας όμως βάλει ένα νέο στόχο για το διάστημα που που θα υπηρετούσε.

"Στόχος μου ήταν να ξαναδώσω πανελλήνιες μέσα από το στρατό για τη σχολή πλοιάρχων της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού γνωρίζοντας ότι θα έχω πολύ λίγο χρόνο για διάβασμα υπό όχι πάντοτε ιδανικές συνθήκες", λέει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, που δεν έχει μετανιώσει ούτε στιγμή για την απόφαση που πήρε αφού πιστεύει ότι θα ωθήσει σημαντικά την επαγγελματική του ανέλιξη.

- Πόσο εύκολος όμως ήταν ο στόχος που είχε θέσει ενώ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τις Πανελλήνιες, ταυτόχρονα υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία;

"Συγκεκριμένα, από το Νοέμβρη μέχρι και τον Φλεβάρη υπηρετούσα στην Σάμο ενώ από τον Φλεβάρη μέχρι και τον Μάρτη στο Αγαθονήσι, γεγονός το οποίο δεν μου επέτρεψε να ξεκινήσω την προετοιμασία έγκαιρα.

Τον Μάρτιο πήρα μετάθεση για την Απείρανθο της Νάξου μέχρι τα μέσα Αυγούστου που απολύθηκα. Το φυλάκιο βρίσκεται αρκετά μακριά από την πόλη της Νάξου σ’ ένα ορεινό σημείο ανατολικά που σου επιτρέπει να έχεις εξαιρετική ορατότητα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες για τις οποίες υφίσταται ειδικότερα παλιότερα που η τεχνολογία ήταν όχι τόσο εξελιγμένη. Γνώριζα ότι τα περιθώρια για διάβασμα μέχρι τις εξετάσεις του Ιουνίου είχαν στενέψει δραματικά.

Παρότι το πρόγραμμα ήταν πολύ επιβαρυμένο με την μέρα να ξεκινάει στις 06:00 με τον στρατό και να τελειώνει πολύ αργά το βράδυ με διάβασμα και φροντιστήρια έμεινα πιστός και προσηλωμένος στον στόχο που είχα θέσει.Μετά από τρεις μήνες λοιπόν, χάρη πρωτίστως στους φροντιστές μου οι οποίοι με βοήθησαν καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, κάνοντάς μου μαθήματα μέχρι και τις 12 το βράδυ (τις ημέρες που είχα έξοδο) και πιστεύοντας ότι μπορούμε να καλύψουμε την ύλη σε τόσο λίγο χρόνο, κατάφερα όχι μόνο να κερδίσω το στοίχημα άλλα και να εισαχθώ πρώτος στην σχολή πλοιάρχων της Ακαδημίαςτου Εμπορικού Ναυτικού. Φυσικά και δεν θα ήταν εφικτό αυτό χωρίς την στήριξη και την βοήθεια των δικών μου ανθρώπων οι οποίοι μου στάθηκαν σε κάθε μου βήμα και πίστεψαν σε μένα."

- Όχι μόνο ξεπέρασες τις δυσκολίες, αλλά εισήχθης και πρώτος στη Σχολή Πλοιάρχων της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού! Ήταν και η πρωτιά ένας ακόμη στόχος σου;

"Η πρωτιά είναι κάτι δευτερεύον για εμένα καθώς ο στόχος μου ήταν απλά να περάσω στην σχολή. Είναι κάτι το οποίο σίγουρα με χαροποιεί και αποτελεί μεγάλη πηγή άντλησης δύναμης για μελλοντικούς στόχους. Το ναυτικό επάγγελμα είναι ένα κατεξοχήν Ελληνικό επάγγελμα βαθιά συνυφασμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Είναι αναγκαία η στροφή των νέων αγοριών και κοριτσιών προς το ναυτικό επάγγελμα ώστε να διατηρηθεί το στοιχείο της ναυτοσύνης του λαού μας και να επιβιώσει το θαύμα της Ελληνικής ναυτιλίας – μια τόσο μικρή χώρα να βρίσκεται στην κορυφή της ναυτιλίας.

Ελπίζω η ιστορία μου να ενθαρρύνει τους νέους να έχουν πίστη στους στόχους τους, όσο δύσκολοι κι αν είναι, επιμένοντας σε αυτούς με πείσμα και θάρρος. Εκπληρώνοντας έναν έναν τους στόχους μας πιστεύω ερχόμαστε πλησιέστερα στο να πραγματώσουμε τα όνειρά μας."

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: έγραψε: 02/01/2020
Σαν απόμαχος Α μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού, θεωρώ καθήκον μου να συγχαρώ τον νεαρό κύριο Βασίλη Παπαδόπουλο, για την επιλογή του. Η εμπορική ναυτιλία, Ελληνική και Ελληνόκτητη, είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες που σηκώνουν το βάρος της Ελληνικής οικονομίας. Ο άλλος είναι ο τουρισμός. Θα πρέπει να γίνει Εθνική συνείδηση η προβολή των δύο αυτών κατευθύνσεων ως επιλογή καριέρας από τους νέους. Με ικανοποίση διαπιστώνω πως τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, όλο καπερισσότεροι νέοι από το νησί μας επιλέγουν τη ναυτική επιστήμη και τέχνη ως σπουδή και μελλοντική καριέρα και ευελπιστώ ότι σε λίγα χρόνια η Νάξος θα καταστεί σημαντικός "ναυτότοπος" για την επάνδρωση των πλοίων του Εμπορικού μας στόλου. Συγχαρητήρια στον επιτυχόντα και στους γονείς του. Μιχάλης Τριανταφύλλου

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 155


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.