Τ. Αναστασίου: Η ολοκλήρωση της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Δήμο θα οδηγήσει το 2020 στην πιστοποίηση του περιηγητικού δικτύου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Δημοσίευση: 11.12.2019, 16:10
Τελευταία Ενημέρωση: 11.12.2019, 16:51

Ο βασικός λόγος που δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η πιστοποίηση σε εθνικό επίπεδο των περιπατητικών διαδρομών είναι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο καθορίστηκε τον Ιανουάριο του 2017 και από τότε προχωρούμε ως Περιφέρεια σε όσα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος, ανέφερε ο υπάλληλος του Τμήματος Πολιτισμού (Π.Ε. Κυκλάδων) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Τάσος Αναστασίου, μιλώντας στον Aegean Voice 107.5 στην εκπομπή "Εκατέρωθεν" με τη Δανάη Μαύρου, με αφορμή το ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση από τοπικούς φορείς, το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και την κοινωνία. Η ολοκλήρωση της συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εφόσον προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην υποβολή του φακέλου εντός του 2020 για την εθνική πιστοποίηση του περιηγητικού δικτύου, σημείωσε ο κ. Αναστασίου....
Τάσος Αναστασίου

Όπως διευρίνισε ο κ. Τάσος Αναστασίου, από την πλευρά της Περιφέρειας και της υπηρεσίας του έχει υποβληθεί από καιρό στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Έκθεση Καταγραφής Αξιολόγησης για να συμπεριληφθούν τα πορίσματα της έκθεσης αυτής στο φάκελο που θα υποβληθεί για την πιστοποίηση και αναμένεται η ανταπόκριση από το Δήμο.

"Επίσης, περιμένουμε το παραδοτέο του Δικτύου "Δάφνη", το οποίο θα αποτελέσει και το σημείο της ολοκληρωμένης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας για να προχωρήσουμε σωστά προς την πιστοποίηση".

Στο ερώτημα της εκπομπής ποιος θα είναι ο φορέας που θα υποβάλει το φάκελο για την πιστοποίηση, ο κ. Αναστασίου, απάντησε, ότι η υποβολή θα γίνει από κοινού, Δήμος και Περιφέρεια υποβάλλουν το δίκτυο των περιηγητικών διαδρομών και γι αυτό η Περιφέρεια έχει ζητήσει και εγγράφως το παραδοτέο από το Δήμο ούτως ώστε να γίνουν οι ανταλλαγές απόψεων, να συμπληρωθούν θέματα όπου απαιτείται συμπλήρωση ώστε να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος.

Εθνική πιστοποίηση περιηγητικού δικτύου δεν έχει πάρει κανένα νησί στις Κυκλάδες, είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τάσος Αναστασίου, προσθέτοντας πως όλο αυτό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει ενώ η Περιφέρεια επί χρόνια ζητούσε τη συνεργασία των Δήμων, η συνεργασία ήλθε από τους Δήμους το τελευταίο διάστημα. "Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια εργαζόταν μόνη της. Τώρα πλέον έχουμε τη συνέργεια των Δήμων και γι αυτό βρισκόμαστε και στην τελική φάση να προχωρήσουμε τις πιστοποιήσεις σε μια σειρά από νησιά, γιατί δουλεύουμε παράλληλα σε οκτώ νησιά από τη στιγμή που πλέον έχουμε και θεσμικό πλαίσιο, που πριν το 2017 δεν υπήρχε."

 • Δείτε στα Συνημμένα Αρχεία φωτογραφικό υλικό που διέθεσε στο Cyclades Voice ο κ. Αναστασίου για δημοσίευση

Κάνοντας αναφορά στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σαγκρί Νάξου με πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας, στην οποία ο κ. Αναστασίου ήταν ο βασικός εισηγητής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή που υπήρξε, σημείωσε πως η συλλογιστική της υπηρεσίας είναι πως όλο αυτό το εγχείρημα πρώτα πρέπει να γίνει κτήμα της τοπικής κοινωνίας.

Μιλώντας για όσα έχουν ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια, ο κ. Αναστασίου, σημείωσε πως έχει ολοκληρωθεί για το δίκτυο της Νάξου, η παραγωγή και τοποθέτηση των Πινακίδων Κατεύθυνσης για 15 διαδρομές, έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή των Πινακίδων Επισήμανσης των Ιστορικών Μνημείων που βρίσκονται πάνω στις διαδρομές, στοιχείο που ενισχύει επιπλέον τη διαδικασία πιστοποίησης, η επικαιροποίηση χάραξης του δικτύου με διορθωτικές ενέργειες στο πεδίο της αποτύπωσης και της χαρτογράφησης, ενώ έχει υποβληθεί από καιρό στο Δήμο, έκθεση καταγραφής αξιολόγησης για να συμπεριληφθούν τα πορίσματα αυτής της έκθεσης στο φάκελο που θα υποβληθεί για την πιστοποίηση.

Παράλληλα με τις παραπάνω διαδρομές, έχει μελετηθεί και αξιολογηθεί η μεγάλη συνδετική (σειριακή) διαδρομή με την επωνυμία Naxos Strada, μήκους 50 χλμ., που διατρέχει το νησί από τη ΝΔ προς ΒΑ - από την ακτή της Πλάκας μέχρι το λιμάνι του Απόλλωνα.
Με τη διαδρομή αυτή, όπως επισήμανε ο κ. Αναστασίου, επιτυγχάνεται η πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των μνημείων και τόπων ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος του νησιού, μέσα από αλλεπάλληλες εναλλαγές τοπίου και παράλληλα διέρχεται από μεγάλο αριθμό ορεινών και ημιορεινών οικισμών της ενδοχώρας.
Η Διαδρομή μπορεί να διαιρείται σε 4 τουλάχιστον ημερήσια τμήματα με στάσεις διανυκτέρευσης στους οικισμούς Χαλκείου, Απεράθου και Κορώνου, πρόσθεσε.

Ακούστε αναλυτικά τι είπε ο Τάσος Αναστασίου

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 151


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.