Έντονη αντιπαράθεση έφερε η διακοπή του έργου αναβάθμισης του Αεροδρομίου Σύρου

Δημοσίευση: 03.12.2019, 14:07
Τελευταία Ενημέρωση: 03.12.2019, 14:23

Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε μεταξύ μείζονος μειοψηφίας και της πλειοψηφίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης λόγω της πρόσφατης διάλυση της εργολαβίας, μεταξύ του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της αναδόχου εταιρείας «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» για το έργο επιμήκυνσης του διαδρόμου και της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου,με την με από 21-11-2019 απόφαση του υπουργείου...
Νίκος Λειβαδάρας, Γιώργος Μαραγκός
Bookmark and Share

Η δημοτική παράταξη του πρώην δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, "Η Σύρος που Αξίζουμε", επισημαίνοντας τα οφέλη που αναμένονταν από το εν λόγω έργο, ερωτά ποια ήταν η συμβολή και οι ενέργειες του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη ή αδιαφόρησε θέτοντας άλλες προτεραιότητες.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης στην απάντηση που έδωσε, συνιστά στον προκάτοχό του "πριν σχολιάζει δημόσια και προτού κάνει υποδείξεις καλό θα ήταν να ενημερώνεται», ενώ αναφέρεται στις ενέργειες που έκανε, αλλά και τη διαβεβαίωση που έλαβε από το Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών για τη συνέχιση του έργου.

Ακολουθούν οι σχετικές ανακοινώσεις

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Η Σύρος που αξίζουμε" με επικεφαλής το Γιώργο Μαραγκό

 “Η πρόσφατη διάλυση της εργολαβίας, μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών& Μεταφορών και τηςαναδόχου «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» για το έργο επιμήκυνσης του διαδρόμου και της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου,με την με αρ. πρωτ. Γ/ΣΕΡ189/ΑΡ/5307-21-11-2019 (ΑΔΑ: Ψ720465ΧΘΞ-ΝΜΨ) απόφαση του Υπουργείου,αποτελεί μια τραγικήεξέλιξη με πολλαπλασιαστικές, δυσμενείς και αρνητικέςσυνέπειες για την περαιτέρω πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας και όχι μόνο.

Ένα έργο πνοής το οποίο, καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2014-2019, ως δημοτική αρχή οραματιστήκαμε, πιστέψαμε και πιέσαμε ασφυκτικά, τόσο το Υπουργείο Υποδομών& Μεταφορών όσο και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να ληφθεί η πολιτική απόφαση υλοποίησής του, να ωριμάσει σε επίπεδο μελετών, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να δημοπρατηθεί, να συμβασιοποιηθεί τον Ιούλιο του 2018 και επιτέλους να ξεκινήσει να υλοποιείται με την εγκατάσταση του εργολάβου εντός του προηγούμενου έτους.

Παρά τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, βάσει των οποίων διαπιστώθηκε εμπλοκή στην ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου κυρίως εξαιτίας καθυστερήσεων πληρωμών προς τον εργολάβο, με ορατό τον κίνδυνο το έργο να τιναχτεί στον αέρα, δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις με την απόφαση διάλυσης της εργολαβίας, επιβεβαιώνουν με τον πλέον δυσάρεστο και κατηγορηματικό τρόπο το γεγονός ότι διακόπτεται επίσημα πλέον η κατασκευή του έργου. Χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια επίσημη διαβεβαίωση, εκ μέρους των αρμοδίων, για τον εάν, πότε και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει επανέναρξη των εργασιών στο μέλλον από άλλον εργολάβο ή όχι.

Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη φαντάζει ως κακόγουστο αστείο το οποίο δυστυχώς είναι αληθινό προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση, δυσαρέσκεια και οργή σε όλους. Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως η πολιτική ή/και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών& Μεταφορών, σε συνέχεια αιτήματος του εργολάβου, προέβη στην επί της ουσίας διακοπή ενός τόσο σημαντικού έργου. Διερωτόμαστε, άραγε δεν υπήρχαν περιθώρια αντιμετώπισης και θεραπείας των όποιων καθυστερήσεωνή προβλημάτων; Μήπως σκάλωσε σε γραφειοκρατικούς σκοπέλους και διαδικασίες γιατί κανείς δεν υπήρξε να πιέσει και επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες;

Κι εδώ γεννιούνται μεγάλα, σοβαρά και αναπάντητα ερωτήματα. Ποια ήταν η θέση, η στάση και η συμβολή του Δημάρχου κ. Λειβαδάρα και του Δήμου μας προς την κατεύθυνση επίλυσης των ήδη γνωστών, κατά τους τελευταίους μήνες, προβλημάτων στην απρόσκοπτη υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου; Για ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο, ένα έργο πνοής για το νησί μας, το οποίο αποτέλεσε και το μοναδικό έργο αναβάθμισης περιφερειακού αεροδρομίου σε ολόκληρη την Ελλάδα καθ’ όλη την προηγούμενη πενταετία τι έκανε ο κ. Λειβαδάρας;

Ποια έγγραφα, επαφές, συναντήσεις ή λοιπές καίριες ενέργειες πραγματοποίησε ο κ. Δήμαρχος, με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και τον εργολάβο, προκειμένου να συμβάλει, από την πλευρά του, στην εξεύρεση λύσης; Παρέμεινε μήπως απαθής και «μαρμαρωμένος» πίσω από τις εξελίξεις θεωρώντας ότι ο Δήμος δεν θα πρέπει να έχει κάποια εμφανή ή αφανή εμπλοκή; Δεν πίστεψε στα οφέλη, σημερινά και μελλοντικά, τα οποία προσδοκάένα ολόκληρο νησί από την κατασκευή ενός τόσο σημαντικού έργου; Άραγε απλώς αδιαφόρησε προτάσσοντας άλλες σημαντικότερες, κατά τον ίδιο, προτεραιότητες;

Για όλα τα παραπάνω και μάλιστα για ένα έργο το οποίο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είχε ολοκληρωθεί και δοθεί σε χρήση πριν το καλοκαίρι του 2020,οι δημότες της Σύρου περιμένουν ξεκάθαρες, υπεύθυνες και πειστικές εξηγήσεις. Και κυρίως πράξεις και αποτελέσματα.

Τόσο η Σύρος όσο και η δημοτική αρχή δεν έχουν το δικαίωμα και την πολυτέλεια να απεμπολούν κεκτημένα τα οποία κατακτήθηκαν και κατοχυρώθηκαν μετά από σκληρές, κοπιώδεις και συστηματικές προσπάθειες ετών. Κύριε Λειβαδάρα, ευελπιστούμε και απαιτούμε για το καλό του νησιού μας να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας σθεναρή και όχι αδιάφορη, λιπόψυχη και παθητική στάση στα πράγματα. Ο χρόνος και τα αποτελέσματα των πράξεών μας αποτελούν, ευτυχώς ή δυστυχώς, αδιάψευστο κριτή για όλους μας."

Η απάντηση του δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα:

"Όπως γνωρίζει μετά την συνέντευξη που έδωσε ο ανάδοχος της «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» στον τοπικό τύπο περί μη πληρωμής εργασιών που είχαν εκτελεστεί τόσο το 2018 όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, άμεσα, την ίδια ημέρα επικοινώνησα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου βρήκα άμεση ανταπόκριση και στις 14/10 ο Υπουργός, ενέκρινε τη δέσμευση ποσού ίσου με το υπόλοιπο της σύμβασης του έργου «Μικρή επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών στον κρατικό Αερολιμένα Σύρου. Ποσόν των 602.931,45 € και ισόποσης πίστωσης για την εκτέλεση του έργου. [(715.291,05 € -112.359,60 € ποσό των δύο εξοφληθέντων λογαριασμών) = 602.931,45 €]

‘Ήδη από το καλοκαίρι ο ανάδοχος λόγω της μη πληρωμής του, είχε προχωρήσει σε παύση εργασιών η οποία μάλιστα έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο τον περασμένο Αύγουστο. Την εποχή δηλαδή που ο κ. Μαραγκός είχε αφήσει το νησί στον αυτόματο πιλότο. Κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας το έργο περιήλθε σε αδιέξοδο με τον ανάδοχο να είναι απλήρωτος για όλες τις εργασίες που εκτέλεσε μέσα στο 2019. Αλήθεια ας μας ενημερώσει για τις ενέργειες που έκανε για να αποφευχθεί αυτό το αδιέξοδο. Όμως από ότι φαίνεται εκείνη την περίοδο το έργο του αεροδρομίου για το οποίο όψιμα τώρα κόπτεται ήταν μακριά από τις δικές του προτεραιότητες. Και αποτελεί απίστευτο θράσος να εγκαλεί την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Ενώ βρισκόμουν στην Αθήνα, στις 28/11 για την σύσταση του συμβουλίου της ΠΕΔ και τις εκλογές της ΚΕΔΕ, πληροφορήθηκα τη δυσμενή εξέλιξη της καταγγελίας της σύμβασης από τον ίδιο τον ανάδοχο του έργου.

Αμέσως επικοινώνησα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και παρ’ όλο το φόρτο εργασίας που είχαν, τους μετέφερα το επείγον της υπόθεσης και έκλεισα ραντεβού για την Παρασκευή 29/11. Γι αυτό το λόγο παρέμεινα στην Αθήνα.
Συναντήθηκα αρχικά με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα και όταν πληροφορήθηκε το γεγονός επικοινώνησε μαζί μου και στη συνέχεια από κοινού συναντηθήκαμε με τον Δ/ντή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Λέκκα και με τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα κ. Καραγιάννη.

Του εκθέσαμε το πρόβλημα και το πόσο ζωτικής σημασίας είναι για το νησί μας η επέκταση του αεροδρομίου και ζητήσαμε την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να συνεχιστούν άμεσα οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου.

Μας διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες άμεσα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Αναμένουμε σύντομα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Μαραγκέ τα αντανακλαστικά μου ήταν πολύ πιο άμεσα και μάλλον εσείς μείνατε μαρμαρωμένος μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και παραμείνατε απράγμων για θέματα που καίνε το νησί μας."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 115


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.