«Με όραμα και ανοιχτή στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, η αυτοδιοίκηση μπορεί να τα καταφέρει»

Δημοσίευση: 10.11.2019, 15:05
Τελευταία Ενημέρωση: 10.11.2019, 15:08

Στις εκλογές του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου και αντιπροσώπων για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) παρέστη ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019...
Ο Νίκος Συρμαλένιος στο βήμα της γενικής συνέλευσης ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Νίκου Συρμαλένιου:

"Αγαπητοί φίλοι, συμπατριώτες του Νοτίου Αιγαίου, χαιρετίζω θερμά τη σημερινή σύγκλιση της αντιπροσωπείας όλων των Δήμων και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Η σημερινή συνεδρίαση, επιτρέψτε μου να πω, ότι διεξάγεται σε μια μεταβατική περίοδο για τη Χώρα αλλά και την Αυτοδιοίκηση, όπου αφενός μεν η Χώρα επιδιώκει να σταθεροποιήσει την αναπτυξιακή της τροχιά μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και αφετέρου η Αυτοδιοίκηση να περπατήσει στη νέα περίοδο μετά και την εκλογή των νέων αιρετών του Α’ και του Β’ βαθμού.

Δυστυχώς, και εδώ έχω την αίσθηση ότι θα διαφωνήσω με τους περισσότερους από εσάς, τα νέα όργανα της Αυτοδιοίκησης, δεν αφέθηκαν να λειτουργήσουν με το νόμο με τον οποίο εκλέχθηκαν, τον Κλεισθένη Ι, ένα νόμο που εξασφάλιζε με την απλή αναλογική την απόλυτη αντιπροσωπευτικότητα της λαϊκής ψήφου, αλλά γύρισε στην πεπατημένη θα έλεγα στο δρόμο της αναπαλαίωσης. Ενα δρόμο που λειτούργησε πολλά χρόνια και οδήγησε την Αυτοδιοίκηση μακριά και σε απαξίωση από την ίδια την κοινωνία, όπως δυστυχώς οδηγήθηκαν και μια σειρά άλλοι θεσμοί του πολιτικού συστήματος.

Επιστρέφουμε λοιπόν στην απόλυτη κυριαρχία του δήμαρχο-κεντρικού και περιφερειαρχο-κεντρικού μοντέλου, του οποίου η παράταξη ελέγχει όχι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και όλες τις Επιτροπές και τις λειτουργίες .

Παράλληλα, η αυτοδιοίκηση μπαίνει σε τροχιά παραχωρήσεων και εκχωρήσεων πολλών αρμοδιοτήτων της, όπου το θεσμικό πλέον πλαίσιο δίνει την δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες, της καθαριότητας, του φωτισμού, του πρασίνου, κτλ. Εκχωρείται έτσι δημόσιο και δημοτικό συμφέρον στους ιδιώτες.

Κατά τη γνώμη μας, στο όνομα της κυβερνησιμότητας και της αποτελεσματικότητας, πλήττεται η δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον.

Πέραν όμως από τα προαναφερθέντα, υπάρχουν και τα ζητήματα του αναπτυξιακού σκέλους, από όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία της αυτοδιοίκησης απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημαντικό ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ξαναμπαίνει σε ότι  αφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις χρηματοδοτήσει για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 στις Περιφέρειες Σε Μετάβαση, (ενώ τώρα είναι στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων). Κατά συνέπεια, θα λάβει αυξημένη χρηματοδότηση. Πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι ακόμα τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις τόσο του ΠΕΠ 2014-2020 όσο και τα προγράμματα του Ειδικού Αναπτυξιακού Νοτίου Αιγαίου, το οποίο αποτέλεσε επί της ουσίας ένα δεύτερο ΠΕΠ. Υπάρχουν επίσης ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, τα οποία ξεκίνησαν επί της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι σημαντικό να ελέγχουμε και να συνεχίσουμε την πορεία των εκτέλεσης των προγραμμάτων αυτών, διότι έδωσαν και δίνουν μεγάλη ώθηση στις περιβαλλοντικές και στις αναπτυξιακές υποδομές των νησιών μας.

Ταυτόχρονα, θέλω να υπενθυμίσω τη μεγάλη κατάκτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που πρέπει να εμπεδωθεί και να επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι δική σας κατάκτηση, κατάκτηση που οραματίστηκε ο αείμνηστος δήμαρχος Τήλου Τάσσος Αλειφέρης. Και μαζί με αυτό να διεκδικήσουμε σταθερά τη θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου ακτοπλοϊκού δικτύου που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή διασύνδεση καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω 2 ζητήματα που είναι ανοιχτά στην επόμενη περίοδο. Πρώτον, το ζήτημα της υποστελέχωσης, η οποία καθιστά τους Δήμους και ιδιαίτερα των μικρών νησιών ομήρους και εξαρτημένους από το κεντρικό κράτος. Δεύτερον, το ζήτημα της ανάπτυξης και του τι ανάπτυξη θέλουμε. Θα σεβαστούμε την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβαλλοντικό απόθεμα και το εξαιρετικό κάλλος του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος; Ή θα αποδεχθούμε παντός είδους επενδύσεις, ακόμα και στις πιο παρθένες παραλίες των νησιών μας; Με λίγα λόγια, θα κάνουμε πράξη το κριτήριο της φέρουσας ικανότητας; Είναι μεγάλο και σκληρό το δίλημμα αλλά και απόλυτα καθοριστικό για το μέλλον των νησιών μας

Και εδώ ο τοπικός χωρικός σχεδιασμός είναι το εργαλείο για την κάθε απόφαση. Μπροστά μας έχουμε τεράστιες προκλήσεις. Οικονομικές, κοινωνικές, ενεργειακές, περιβαλλοντικές, πολιτισμικές, προκλήσεις που προκύπτουν από την γεωπολιτική θέση της χώρας. Γεωπολιτική θέση η οποία δημιουργεί και το μεγάλο κύμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Με όραμα και ανοιχτοί στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών μπορεί η Αυτοδιοίκηση να τα καταφέρει."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 147


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.