Σύρος: «Παλιά μαύρη τρύπα 550.000 ευρώ που βγαίνει τώρα στο φως»

Δημοσίευση: 06.11.2019, 14:18
Τελευταία Ενημέρωση: 06.11.2019, 14:21

Θέση στο ζήτημα που έχει προκόψει με την παλιά οφειλή ύψους 550.000 ευρώ από το έργο «Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος συνοικιών Ερμούπολης», το οποίο υλοποιήθηκε επί δημαρχίας Γιάννη Δεκαβάλλα, παίρνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της τότε μειοψηφίας με επικεφαλής τον κ. Μάκη Δαδάο.
(Φωτογραφία από logotypos.gr)
Bookmark and Share

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του κ. Κώστα Δαφνά:

"Δημοσιεύω εκ νέου ένα παλιό μου κείμενο του 2008, που αφορά τις θέσεις τις τότε μειοψηφίας, για το έργο «Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος συνοικιών Ερμούπολης»

Να η μαύρη τρύπα και το χάος, να ποιοι αφήνουν χρέη και χάος στο λαό της Σύρας, να ποιοι διαχειρίστηκαν τον Δήμο σαν “μπακάλικο”. Τώρα τι λένε οι αξιότιμοι κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και άλλοι που μιλούσαν για απόλυτο οικονομικό χάος, ξεχαρβάλωμα και εξαθλίωση των οικονομικών του Δήμου μας; Μήπως θα βάλουν το χέρι στην τσέπη τους να πληρώσουν τα 550.000 € ή θα τα πληρώσει ο συνήθης ύποπτος, δηλ. ο κοσμάκης; Που είναι οι διάδοχοι και τα καλά παιδιά της δημαρχείας Δεκαβάλλα; που παρουσιάζουν σήμερα τον εαυτόν τους ως Ηρακλή ήλθαν να καθαρίσουν δήθεν την κόπρο του Αυγεία. Λυπάμαι που δικαιωθήκαμε, διότι τώρα τις αμαρτίες τους θα τις πληρώσει ο Συριανός φορολογούμενος. Άραγε θα έχουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη από τον Συριανό λαό ή θα συνεχίσουν να κατηγορούν τους άλλους;

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛO ΕΡΓΟ«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ»

Ο κ. Δήμαρχος μας καλεί να ανοίξουμε τα χαρτιά μας και να προσδιορίσουμε τις παρανομίες αλλά και την κακοδιαχείριση του ως άνω έργου. Επειδή ο κος Δήμαρχος για το συγκεκριμένο έργο ισχυρίζεται κακόπιστα ότι εμείς ρίχνουμε ευθύνες στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας, του απαντάμε ότι εμείς δεν κάνουμε χαρακτηρισμό παρανομιών. Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων, ίσως των Οικονομικών Ελεγκτών ή των Δικαστικών Αρχών. Εμείς κάνουμε διαπιστώσεις γεγονότων που τεκμηριώνονται, όχι με λόγια αλλά μέσα από δημόσια έγγραφα, τα οποία είναι στη διάθεση του καθενός να τα ελέγξει, να τα κρίνει, να βγάλει ελεύθερα και αβίαστα το συμπέρασμά του και να καταλήξει ποιος διαστρεβλώνει την αλήθεια. Εμείς ασκούμε πολιτική κριτική, όπως ο Λαός μας έταξε με την ψήφο του.

Συγκεκριμένα το έργο ¨Αναβάθμισης αστικού περιβάλλοντος συνοικιών Ερμούπολης», σύμφωνα με την αρχική συμβατική προθεσμία (730 ημέρες) έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως 31/12/2001. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που επρόσκειντο τότε πολιτικά στον κ. Δήμαρχο, έδωσε για το έργο αυτό συνολικά 3 παρατάσεις (22 μήνες) για την ολοκλήρωσή του με νέα ημερομηνία συνολικής περαίωσης την 31/10/2003. Τότε επισημάνθη από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ Ν. Αιγαίου με το έγγραφο 11012/ΕΥΔ 3727/10/7/2003 ότι άλλο αίτημα χορήγησης νέας παράτασης δεν θα προεγκριθεί, σύμφωνα άλλωστε και με την εισήγηση του Προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου (αρ.πρωτ. : 8287/14-11-2002 έγγραφο Δήμου Ερμούπολης). Άρα ο Δήμος γνώριζε από τον Ιούλιο του 2003 ότι άλλη παράταση του έργου δεν θα δοθεί από την Περιφέρεια πέραν της 31/10/2003.

Εάν το έργο αυτό τώρα τελείωνε στα πλαίσια της ημερομηνίας αυτής θα έπρεπε να υπάρχει βεβαίωση περαίωσής του, αλλά η ΕΥΔ ΠΕΠ Ν.Αιγαίου με το υπ αριθμ. 8034/15-11-2005 έγγραφό της και στο Φύλλο Διαπιστώσεων Ελέγχου (έγγραφο που έχουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στα χέρια τους) αναφέρει προς τον Δήμο μας τα εξής :

Για το έργο δεν έχει εκδοθεί βεβαίωση περαίωσης, ούτε έχει γίνει και προσωρινή παραλαβή του.
Παρά το ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τη σύμβαση δεν υπάρχει ειδική παράταση από το Δήμο Ερμούπολης, ούτε έχει κινηθεί διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου.
Σε ολόκληρες περιοχές (Μεταμόρφωση – Καμίνια) δεν έγιναν έργα αναβάθμισης, διότι εξέπνευσε η προθεσμία του έργου.
Η μη προέγκριση χορήγησης γενικής παράτασης προθεσμίας από την Περιφέρεια (ΕΥΔ) ουδόλως συνεπάγεται την λήξη του έργου. Θα έπρεπε να εξεταστούν: α) οι δυνατότητες χορήγησης ειδικής παράτασης με ποινικές ρήτρες, χωρίς αναθεώρηση, β) η περίπτωση έκπτωσης του αναδόχου και γ) η υποχρεωτική συνέχιση του έργου με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Υπάρχουν πολλές ακόμη σημαντικές παρατηρήσεις που δεν θέλω αυτή τη στιγμή να τις αναφέρω για να μην κουράσω.

Άρα το έργο, όπως φαίνεται από τα έγγραφα αυτά, δεν τελείωσε ποτέ στην προβλεπόμενη καταληκτική του ημερομηνία και αυτό προκύπτει και από άλλο στοιχείο, διότι τον Φεβρουάριο του 2004, ήρθε ο Δήμος Ερμούπολης, με την υπ αριθμ. 946/6-2-2004 επιστολή του και ζήτησε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου νέα παράταση του έργου και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Διότι υπάρχει επιστολή απάντηση της Περιφέρειας από 19/2/2004 που δεν εγκρίνει άλλη παράταση του έργου. Κι αυτό ήταν γνωστό στο Δήμο μας.

Και ερωτά κάθε καλόπιστος. Αυτά τα έγγραφα που έχουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στα χέρια τους είναι γνήσια η πλαστά? Ή τα αγνοείτε; και αυτά τα έγγραφα τα αρνείστε; Τα αναγνωρίζετε, τα ξέρετε ή τα θεωρείτε ότι είναι ανύπαρκτα, μη νόμιμα ή αφορούν άλλο έργο; Ή έχουν σχέση με άλλο Δήμο και όχι με το Δήμο Ερμούπολης;

Σε αυτά τα ντοκουμέντα πρέπει να απαντήσετε κ. Δήμαρχε, και να μην υπεκφεύγετε κατά την πάγια τακτική σας και να λέτε ότι εκμεταλλεύομαι την άγνοια των δημοτών μας, για να δημιουργώ υ ατμόσφαιρα υπέρ μου κ,λπ, ηχηρά. Αφήστε λοιπόν τους χαρακτηρισμούς και την ανευθυνολογία και απαντήστε σε αυτά τα έγγραφα που σας κατηγορούν κ. Δήμαρχε, διότι δεν σας κατηγορούμε εμείς αλλά τα δικά σας έγγραφα και στοιχεία. Και φυσικά δεν μπορείτε να αγνοείτε τα έγγραφα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, διότι δεν μπορείτε να είστε ανεξέλεγκτος και ασύδοτος.

Στη συνέχεια επειδή μία παρανομία φέρνει την άλλη συνεχίσατε το έργο χωρίς να έχετε δώσει στον ανάδοχο ειδική παράταση και δεν επιβάλλετε τις ποινικές ρήτρες πλέον των 100.000 € ως οφείλατε, ούτε τον κηρύξατε έκπτωτο. Έτσι με τις ενέργειές σας αυτές, οι συνέπειες ήταν η απώλεια σε βάρος του Δήμου μας του πιο πάνω ποσού, όπως προανέφερα που όφειλε ο Δήμος από το νόμο να επιβάλει σε βάρος του αναδόχου του έργου για την αντισυμβατική συμπεριφορά του, αφού δεν τελείωσε το έργο εμπρόθεσμα. Παράλληλα, αυθαίρετα και αλαζονικά και χωρίς να ελέγξετε τη νομιμότητα, αλλάξατε το φυσικό αντικείμενο του έργου και κάνατε δαπάνες μη επιλέξιμες, δηλαδή κάνατε εσείς ότι θέλατε, ότι νομίζατε και όχι ότι προέβλεπε η μελέτη. Έτσι σήμερα μία δαπάνη του έργου αυτού, των 575,000 € δεν μπορεί να πληρωθεί από την Περιφέρεια και τώρα ψαχνόσαστε να δείτε πώς θα κλείσετε τη μαύρη αυτή τρύπα. Αυτό είναι μια κακή διαχείριση, από αλαζονική

συμπεριφορά που είναι βέβαιο ότι θα την πληρώσει ο Ερμουπολίτης φορολογούμενος. Είναι έτσι η δεν είναι; Απαντήστε μας κ. Δήμαρχε με καθαρά και ξάστερα λόγια. Γιατί μη μου πείτε ότι θα τα βάλετε από την τσέπη σας. Αναλάβετε λοιπόν επιτέλους τις ευθύνες σας και μη μας κατηγορείτε για ανευθυνότητα και ότι θίγουμε βάναυσα τους υπαλλήλους που εμπλέκονται στο έργο αλλά και τη Δημοτική αρχή. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι εμείς τιμάμε και σεβόμαστε όλο το προσωπικό του Δήμου μας. Και δεν πρέπει να μεταφέρετε αλλού τις δικές σας ευθύνες όπως συνηθίζετε να κάνετε, διότι στο τέλος δεν θα σας πιστεύει κανείς. Εμείς κ. Δήμαρχε δικά μας χαρτιά δεν έχουμε. Τα δικά σας έγγραφα που έχουμε, αυτά και μόνο σας κατηγορούν και όχι εμείς και πιστεύω ότι ο κάθε Ερμουπολίτης θα καταλάβει ότι με τις πιο πάνω ενέργειές σας, βάζετε βαθιά το χέρι στην τσέπη του, και ζητάτε από αυτόν να πληρώσει τις αμαρτίες σας, διότι εάν δεν είχατε αυτήν την αλαζονεία και το ετσιθελισμό θα είχαν αποφευχθεί όλα αυτά τα δεινά, για το Δήμο μας και τους Δημότες μας.

Τώρα, έτσι για άλλη μία φορά κατά τη συνήθη τακτική σας αναλίσκεστε σε ύμνους για τον εαυτό σας και επιδιώκετε επαίνους. Θολώνετε τα νερά, αποποιείστε κάθε ευθύνη σας και εξαπολύεται κατάρες και αφορισμούς εναντίον μας και εναντίον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Και κατά την προσφιλή σας τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Επιτίθεστε δριμύτατα σε μας που τα αναφέρουμε, με σκοπό να ενημερώσουμε όχι μόνο τους Ερμουπολίτες αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε και εσάς, ώστε να μην τα επαναλάβετε στο μέλλον.

Και μην κρύβεστε κ. Δήμαρχε πίσω από το Δημοτικό Συμβούλιο και τις ευαισθησίες του, για τις δικές σας πράξεις και παραλείψεις ως εκτελεστικού οργάνου».

Κώστας Δαφνάς "

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΚΑΒΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

πηγή: logotypos.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 114


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.