Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στη Σύρο

Δημοσίευση: 26.10.2019, 17:37
Τελευταία Ενημέρωση: 26.10.2019, 17:40

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Σύρο η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτη – στον ομώνυμο Ιερό Ναό – παρότι οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στο νησί ματαίωσαν την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου πέριξ του ναού.
(Φωτογραφία: logotypos.gr)
Bookmark and Share


Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, με την τέλεση του Μέγα Εόρτιου Εσπερινού, το πέρας του οποίου ακολούθησε η τέλεση Ιεράς Παράκλησης του Αγίου, και ολοκληρώθηκαν την επομένη με τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων  των Μητροπολιτών, Σύρου Δωρόθου Β’ και Βρεσθένης Θεόκλητου.  

Παρουσία στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία είχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογιού και Φίλιππος Φόρτωμας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Αλίκη Λεονταρίτη, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης Ανθή Χαλκιά,  ο δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Κοσμάς, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ανάμεσα στους οποίους διακρίναμε τον  δκτη της 6ης ΠΕΔΙΛΣ Ιάκωβο Γκίζη και τον Λιμενάρχη Σύρου Γιάννη Βαμβακούση. Ο κόσμος σε σύγκριση με άλλες χρονιές ήταν αισθητά μειωμένος, γεγονός που ενδεχόμενα οφείλετο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος προσήλθε στο ναό άμα τη αφίξει του ταχύπλοου World Champion Jet, διευκρινίζοντας στο εκκλησίασμα ότι η αργοπορία του αυτή έγκειται στο γεγονός ότι έπρεπε να τελέσει τον Εόρτιο Εσπερινό στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου Βύρωνα – Νέας Ελβετίας, στην Αθήνα, όπου έχει διακομισθεί  από την Κύθνο η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Κανάλας.

Συνεχίζοντας  τόνισε ότι η εικόνα του Αγίου Δημητρίου ανακαλύφθηκε στον συγκεκριμένο χώρο στις 25 Μαΐου 1936, σημειώνοντας ότι οι πρόγονοί μας σε πολύ σύντομο χρόνο προέβησαν στην ανέγερση του πετρόχτιστου βυζαντινοπρεπή ναού, με την καθοδήγηση και την καθημερινή μέριμνα και παρουσία του αηδή προκατόχου του μητροπολίτη Σύρου, Φιλαρέτου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Δημητρίου, εργαζόμενος και ο ίδιος χειρωνακτικώς, κυρίως όμως ηθικώς και πνευματικώς, ζητώντας ως διαθήκη να ενταφιαστεί πλησίον του ναού και όχι στον τάφο των αρχιερέων στο  κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου.

Στην αναφορά του στο Άγιο Δημήτριο, ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι πρόκειται για έναν άγιο, σύμβολο για την Πατρίδα μας: «Σαν σήμερα απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, και πρώτος έφιππος στην απελευθερωθείσα πόλη εισήλθε ο προστάτης και πολιούχος της Άγιος Δημήτριος» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έκανε o κ. Δωρόθεος και στα προβλήματα  υγρασίας που αντιμετωπίζει ο ναός εξαιτίας της γειτνίασής του με τη θάλασσα, κάνοντας γνωστό στο εκκλησίασμα ότι κατά την διάρκεια της πρόσφατης σφοδρής καταιγίδας αποκολλήθηκαν κεραμίδια από την οροφή, έσπασαν δύο τζάμια εντός του Ιερού, ενώ η μικροφωνική εγκατάσταση του ναού καταστράφηκε εντελώς με αποτέλεσμα να προσπαθούν να ιερουργήσουν με τεχνικά μέσα πρόσκαιρα και υποτυπώδη.

Και ολοκληρώνοντας το μήνυμά του ευχήθηκε ο Άγιος Δημήτριος να χαρίζει ειρήνη στον κόσμο: «Ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή που ζούμε, που είναι εύφλεκτη και πολύ επικίνδυνη σήμερα. Να χαρίζει ειρήνη στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας που σκοτώνονται μικρά παιδιά, γυναίκες και αθώα θύματα. Να χαρίζει την ευλογία του στη Σύρα μας, και να μας αξιώνει πάντα τη  μέρα αυτή, με την καρδιά μας γεμάτη με αισθήματα ευγνωμοσύνης προς το Θεό για την εύρεση της Εικόνας, να τον τιμάμε και να τον εορτάζουμε» είπε, μη παραλείποντας να ευχηθεί στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, υγεία και μακροημέρευση.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα τόνισε: «Ο Δεσπότης σας, σάς αγαπά. Έκανε αγώνα δρόμου για να έρθει κοντά μας σήμερα και να παραστεί στη Λειτουργία. Αυτό σημαίνει πως σας αγαπά και σας έχει στην καρδιά του. Και σεις να τον αγαπάτε. Γιατί του αξίζει. Γιατί είναι κόσμημα για την Εκκλησία της Ελλάδος… γιατί είναι αγαπητός και επιτυχημένος».

Το πέρας των εκδηλώσεων ακολούθησε κέρασμα στους επισήμους σε αίθουσα  του κάτω διαζώματος του Ιερού Ναού, ενώ όπως προαναφέρθηκεε η  Λιτάνευση της Εικόνας ματαιώθηκε λόγω του ισχυρού αέρα.

πηγή+φωτογραφίες: logotypos.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 46


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.