Τραγικές ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στην Αμοργό

Δημοσίευση: 19.09.2019, 10:52
Τελευταία Ενημέρωση: 19.09.2019, 10:53

Τραγικές ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στην Αμοργό, καθώς και εγκληματική αδιαφορία για την κάλυψη συνοδού και ειδικής μεταφοράς από και προς το Γυμνάσιο μαθήτριας ΑΜΕΑ, καταγγέλλει με επιστολή της η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας προς το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου...

Η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αμοργού, αναλυτικά, επισημαίνει στην επιστολή, την οποία κοινοποιεί και προς τις Διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, καθώς και προς το δήμαρχο Αμοργού Λευτέρη Καραΐσκο και το δημοτικό συμβούλιο Αμοργού:

"Η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αμοργού, κατανοώντας τη δίκαιη ανησυχία των γονιών κι όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, υπερασπιζόμενη ως οφείλει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών, απαιτεί από το Υπ. Παιδείας, την Περιφερική Διεύθυνσή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και κάθε αρμόδια υπηρεσία   το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από την άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, καθώς και την ειδική μεταφορά μαθήτριας ΑΜΕΑ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών τα κενά έχουν ως εξής :

Γυμνάσιο Αμοργού και Λυκειακές τάξεις
ΠΕ02 Φιλόλογος 29 ώρες
ΠΕ4 Φυσικά 16 ώρες
ΠΕ01 Θεολόγος 11 ώρες
ΠΕ11 Γυμναστής 11 ώρες
ΠΕ03 Μαθηματικά 10 ώρες
ΠΕ08 Καλλιτεχνικά 10 ώρες 
ΠΕ79 Μουσική 8 ώρες
ΠΕ08 Γαλλικά 8 ώρες
Συνολικά το Γυμνάσιο οι τάξεις Γενικού Λυκείου έχουν 103 κενές ώρες.

Σημειώνουμε δε ότι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων  ΠΕ08, ΠΕ79 και ΠΕ08 εκτός από τις από τις 26 ώρες που αφορούν Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις θα μπορούσαν να καλύψουν και κενά που αφορούν σχολεία της Α/θμια.

ΕΠΑΛ Αμοργού

Στο ΕΠΑΛ Αμοργού για την φετινή σχολική περίοδο θα λειτουργήσουν όλοι οι τομείς της Β΄ τάξης κι όλες οι ειδικότητες στην Γ΄ τάξη. Αυτό σημαίνει δύο καθηγητές ειδικοτήτων, ένας για τη Β κι ένας για τη Γ τάξη.
Οι ώρες ειδικότητας στην Β΄ είναι 22 και στην Γ΄ 23.
Τομέας Γεωπονίας 45 κενές ώρες
Τομέας Πληροφορικής 45 κενές ώρες
Τομέας Οικονομίας & Διοίκησης 45 κενές ώρες
Τομέας Ηλεκτρολογίας 37 κενές ώρες
Επιπροσθέτως στα μαθήματα γενικής παιδείας του ΕΠΑΛ Αμοργού οι θέσεις μαθηματικού και φιλόλογου δεν έχουν καλυφθεί.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση των σχολείων  της Β/θμιας στην Αμοργό  είναι τραγική. Ωστόσο και τα σχολεία της Α/θμιας παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις, σε δασκάλους, ειδικότητες.

Σημειωτέον το αίτημα με το Α.Π.:326/19-6-2019 προς την Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων   της διεύθυνσης του σχολείου καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προκειμένου  να λειτουργήσει το Δημοτικό σχολείο Καταπόλων ως πενταθέσιο με ολοήμερο για το σχολικό έτος 2019-20 δεν έχει απαντηθεί ακόμη. 
Είναι πασιφανές, ότι προσβάλλεται κατάφορα η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων στην Αμοργό, προκαλώντας  την έντονη δυσαρέσκεια κι ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά κι όλης της αμοργιανής κοινωνίας,   για τη διαρκή υπονόμευση του δημόσιου δικαιώματος των παιδιών στην μόρφωση.
Απαιτείται λοιπόν άμεσα επικαιροποίηση των λειτουργικών κενών και Β΄ φάση προσλήψεων χωρίς να περιμένουμε τα τέλη Σεπτεμβρίου!  
Πέραν των παραπάνω h μη κάλυψη ειδικής μεταφοράς μαθήτριας  ΑΜΕΑ από και  προς το Γυμνάσιο Αμοργού , η οποία μετακινείται μόνο με ειδικό αμαξίδιο και την  ευθύνη έχει η Περιφέρεια  Ν. Αιγαίου,  θέτει σε κατάσταση απελπισίας τους γονείς της. Καταρρακώνει την ψυχολογία της εφήβου.  Προκαλεί  την οργή όλων των κατοίκων της Αμοργού.

Η Α.Γ. μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου κατοικεί σε απόσταση 25χιλιόμετρων από το Γυμνάσιο Αμοργό. Παρόλο που όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν,  ο νόμος προβλέπει ειδική κάλυψη για την μεταφορά της, αδιαφορούν παντελώς. Σημειώνουμε δε ότι ο σύνοδος που ορίστηκε δεν παρουσιάστηκε εντός πέντε ημερών που ορίζει ο νόμος για ανάληψη υπηρεσίας.                                                                                         
Πέραν τούτου για ευνόητους λόγους, μια έφηβη που πρέπει να συνοδεύεται ακόμη και στις τουαλέτες,  θα ήταν καλό να συνοδεύεται από γυναίκα  κι αν αυτό δεν το προβλέπει ο νόμος, το προβλέπει η κοινή λογική. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σημείο αφορά όλα τα παιδιά ΑΜΕΑ και τους συνοδούς τους, είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί ο νόμος προς όφελος των παιδιών.
Επισημαίνουμε ότι, ο Δήμος Αμοργού έχει φροντίσει για την προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους του Γυμνασίου. Εντούτοις το ειδικό θρανίο θα παραμένει άδειο με ευθύνη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Για μας είναι ζήτημα παιδείας και πολιτισμού ο σεβασμός στην διαφορετικότητα. Επανειλημμένως στην Αμοργό έχουν γίνει διαλέξεις και  εκδηλώσεις εκπαιδεύοντας τους πάντες προς αυτή την κατεύθυνση, εδραιώνοντας την συνειδησιακή και κοινωνική ευθύνη, που στην προκειμένη εκλείπει από κάποιους αρμόδιους. 
Αυτό το ένα παιδί ΑΜΕΑ , όπως και κάθε παιδί αποτελεί πλούτο για την Αμοργό. Είναι επιεικώς ανεπίτρεπτη και προσβλητική για κάθε ανθρώπινη υπόσταση η αδιαφορία κι ο εμπαιγμός των αρμοδίων.

Η καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου είναι τα παιδιά. Δεν πρόκειται λοιπόν να δεχτούμε καμία έκπτωση στα μορφωτικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα  δικαιώματα τους.

Επιπροσθέτως μεγαλοστομίες πολιτικών εκπροσώπων στα ΜΜΕ περί «περήφανων ακριτών», τη στιγμή που τα σχολεία στην Αμοργό αδυνατούν να λειτουργήσουν, μόνο ως υποκριτικές τις εκλαμβάνουμε. Κανένας κάτοικος της νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορεί να είναι περήφανος, όταν καταπατούνται συνταγματικά δικαιώματα των παιδιών για ελεύθερη και δωρεάν παιδεία και κυρίως όταν η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων  εξοστρακίζει ΑΜΕΑ από τα σχολεία.
Οι προφορικές διαβεβαιώσεις αδυνατούν να κατευνάσουν την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων του νησιού μας. 
Απαιτείται λοιπόν άμεση λύση των παραπάνω θεμάτων, καθώς και πλήρη έγγραφη  ενημέρωση μας για τις ενέργειας σας."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 84


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.