"Νάξος και διαχείριση των απορριμμάτων" - Η απάντηση του Μανόλη Μαργαρίτη σε δημοσίευμα της "Καθημερινής"

Δημοσίευση: 14.09.2019, 11:13
Τελευταία Ενημέρωση: 14.09.2019, 11:25

Την απάντηση του απελθόντος δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλη Μαργαρίτη, δημοσίευσε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα "Καθημερινή". Η απάντηση αφορούσε σε άρθρο της εφημερίδας της Κυριακής 25 Αυγούστου 2019, σελ. 5, με τίτλο «Συναγερμός για τα απορρίμματα – εκρηκτική η κατάσταση στις περισσότερες πόλεις, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από τη συσσώρευση σκουπιδιών» και υπότιτλο «οξύ το πρόβλημα στα νησιά, μαύρο πρόβατο η Κέρκυρα», στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφερόταν και στη Νάξο, σημειώνοντας πως " τα νησιά και οι δήμοι τους έχουν μια πιο περιορισμένη «φέρουσα ικανότητα». Αποτέλεσμα είναι τα απορρίμματα να καταλήγουν στη θάλασσα, ενώ πολύ συχνά –όπως στη Νάξο και στη Λέρο– καίγονται για να περιοριστεί ο όγκος τους"...
Ο πρώην δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Δείτε την απάντηση που έδωσε για την αναφορά της Νάξου στο δημοσίευμα της "Καθημερινής" της 25ης Αυγούστου 2019 ο κ. Μανόλης Μαργαρίτης προφανώς ενώ ήταν ακόμη εν ενεργεία δήμαρχος και η εφημερίδα "Καθημερινή" δημοσίευσε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 στη στήλη "Γράμματα Αναγνωστών":

"Νάξος και διαχείριση των απορριμμάτων

Κύριε διευθυντά
Σε άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας της Κυριακής 25 Αυγούστου 2019, σελ. 5, με τίτλο «Συναγερμός για τα απορρίμματα – εκρηκτική η κατάσταση στις περισσότερες πόλεις, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από τη συσσώρευση σκουπιδιών» και υπότιτλο «οξύ το πρόβλημα στα νησιά, μαύρο πρόβατο η Κέρκυρα», αναφέρεται για τη Νάξο:

«Ομως, τα νησιά και οι δήμοι τους έχουν μια πιο περιορισμένη φέρουσα ικανότητα. Αποτέλεσμα είναι τα απορρίμματα να καταλήγουν στη θάλασσα, ενώ πολύ συχνά –όπως στη Νάξο και στη Λέρο– καίγονται για να περιοριστεί ο όγκος τους».

Η πληροφορία της εφημερίδας σας περί δήθεν καύσης απορριμμάτων ή κατάληξης αυτών στη θάλασσα, όσον αφορά το νησί μας και τη χωρική περιφέρεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Νάξος, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι), δεν ευσταθεί. Με ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής, που ξεκίνησαν άμεσα από την αρχική της εγκατάσταση το 2011, λειτουργεί ήδη στη Νάξο σύγχρονος ΧΥΤΑ μακριά από τη θάλασσα, σε έκταση περίπου 170 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση «Κορυφή Ξύδη».

Η επιφάνεια του ενεργού ΧΥΤΑ είναι 44 στρέμματα περίπου, με ετήσια δυναμικότητα 15.450 τόνους αστικών στέρεων αποβλήτων. Ο συνολικός όγκος ΧΥΤΑ για 20 χρόνια λειτουργίας εκτιμάται σε 463.500 κυβ. μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του υλικού περιοδικής επικάλυψης εκτός της τελικής. Το έργο ήταν προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ περίπου. Παράλληλα με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ, αποκαταστάθηκε ο χώρος που δεχόταν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα της Νάξου με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ - ΕΠΠΕΡΑΑ) και έκλεισαν οι 11 ΧΑΔΑ που υπήρχαν διάσπαρτοι στα νησιά που αποτελούν τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ετσι, όλα τα απορρίμματα του συνόλου των νησιών που απαρτίζουν την περιφέρεια του δήμου μας (Νάξος, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι) μεταφέρονται πλέον στον σύγχρονο ΧΥΤΑ της έδρας του δήμου. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στον δήμο μας Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Για τις δράσεις του αυτές, μάλιστα, στον δήμο μας έχουν απονεμηθεί βραβεία από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης ορθής διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Εμμανουηλ Ν. Μαργαριτης, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων"

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: aa έγραψε: 15/09/2019
Μπορεί να ξεχάσει κάποιος την καύση του παλαιού χαδα πριν την κατασκευη του νεου χυτά? που γέμισε όλη η χώρα από διοξίνες? στα μέσα καλοκαιριού...Η μήπως όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν σύνηθης η καύση του χαδα... Για τον σημερινό χυτά προφανώς και καταλήγουν στη Θάλασσα, μια βόλτα να κάνει κάποιος και θα δει τόνοι σκουπιδιών και σακούλων εκτός του χυτα των 10 εκατομυρίων ευρώ...

Ο αναγνώστης: O kritis sas έγραψε: 14/09/2019
Για το Χ.Α.Δ.Α στο Φιλώτι έχει να μας πει τίποτα ο Μανωλάκης; Δεν θα έπρεπε να βγαίνει να μιλάει ιδιαίτερα για το θέμα των σκουπιδιών.....

Ο αναγνώστης: nikom έγραψε: 14/09/2019
9 χρόνια χαμένα για το νησί μας και στέλνει και δελτία τύπου.Ελπίζω τα επόμενα 4 με το Λιανό να είναι καλύτερα.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 43


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.