"Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί τοπικοί παράγοντες είναι υπέρ της ύπαρξης και λειτουργίας στη Νάξο πλήρους και κανονικού Νοσοκομείου;"

Δημοσίευση: 21.08.2019, 12:26
Τελευταία Ενημέρωση: 21.08.2019, 12:48

Ο πρώην βουλευτής, Νίκος Λεβογιάννης, με αφορμή τα δύο χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Νάξου, το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία ολοκλήρωσης της λειτουργίας του, όπως το χαρακτηρίζει, θέτει καίρια ερωτήματα που αφορούν την περαιτέρω πορεία και εξέλιξη της Υγειονομικής Μονάδας. Η στασιμότητα που παρατηρείται την περίοδο μετά τις εθνικές εκλογές της 7/7/2019, το πάγωμα διαφόρων διαδικασιών, εκκρεμότητες ως προς τη λειτουργία των έτοιμων δομών του Νοσοκομείου, το θολό τοπίο, που υπάρχει ως προς τις προθέσεις των αρμοδίων κυβερνητικών τοπικών παραγόντων, πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε σχετικό άρθρο του ο Νίκος Λεβογιάννης...
Νίκος Λεβογιάννης (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Με αφορμή τα δύο χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Νάξου, τον σημαντικότερο σταθμό στην πορεία ολοκλήρωσης της λειτουργίας του.


Νίκος Λεβογιάννης πρώην Βουλευτής

Υπηρέτησα την πολιτική και τον γενέθλιο τόπο μου τη Νάξο και κατ’ επέκταση όλα τα κυκλαδονήσια επί μακρά σειρά ετών, τόσο ως ενεργός πολίτης, όσο και ως βουλευτής (16 χρόνια). Από το 2004 που αποσύρθηκα από την ενεργό πολιτική, παραμένω μάχιμος  ως πολίτης, ως Ναξιώτης, ως επιστήμονας. Είναι για μένα αυτό υποχρέωση στη δημοκρατία, στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, στον λαό που με τίμησε με την ψήφο του (σε 9 εκλογικές αναμετρήσεις), κυρίως όμως στις νέες γενιές.

Οι πολύχρονοι αγώνες μου για να αποκτήσει η Νάξος Νοσοκομείο,  διεκδίκηση του λαού της από τις αρχές του 20ού αιώνα, είναι γνωστοί. Αγώνες που δικαιώθηκαν το 1999 με την ίδρυσή του, αλλά και το 2003 με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, για τη δρομολόγηση της πλήρους λειτουργίας του (διοικητική οργάνωση, εσωτερικός οργανισμός λειτουργίας, απόκτηση του χώρου  για την επέκταση του κτιρίου του Κέντρου Υγείας, μελέτη κτιριολογική, χρηματοδότηση, δημοπράτηση κτιρίου και εξοπλισμού). 

Το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έγινε στη Νάξο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, γιατί αφορά την ίδια τη ζωή, από τη δημιουργία της ως το θάνατο της, είναι λοιπόν αυτός ο σημαντικότερος λόγος για να μην πάψω ποτέ να αγωνίζομαι ως συμπαραστάτης του ναξιακού λαού ως την ολοκλήρωση της λειτουργίας του.

Ο πνιγηρός εναγκαλισμός του από το Νοσοκομείο Σύρου, που τον επέβαλε το 2013 η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με την κατάργηση της νομικής του αυτοτέλειας, έγινε η αρχή για τη σταδιακή του αποδυνάμωση, τη συρρίκνωση και την καθήλωσή του σε Κέντρο Υγείας. 

Το νοσοκομείο είχε φθάσει στο χείλος της αβύσσου, όταν τον Γενάρη του 2015 ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον διορισμό νέας διοίκησης στο Νοσοκομείο Σύρου και υπεύθυνο για τη διοίκηση του Νοσοκομείου Νάξου τον αναπληρωτή διοικητή της κ. Απιδόπουλο, απετράπη η δραματική αυτή εξέλιξη και ξεκίνησε με δυναμισμό και πολλές ελπίδες η δύσκολη προσπάθεια ανάκαμψης και ολοκλήρωσης της λειτουργίας του. Προσελήφθησαν πολλοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό, που, αν και με εργασιακό καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι περισσότεροι, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αναβαθμίστηκαν και αυτό ο λαός της Νάξου το επικρότησε και το χειροκροτεί σε κάθε ευκαιρία.

Σημαντικός σταθμός αυτής της νέας δυναμικής πορείας του Νοσοκομείου μας ήταν η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού πριν από δύο χρόνια. Με αφορμή την ανακοίνωση – απολογισμό του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Απιδόπουλου, για τη δίχρονη λειτουργία της, οφείλουμε να τονίσουμε ότι για δεκάδες συμπολίτες μας άλλαξε κυριολεκτικά η ζωή τους, απέκτησε ποιότητα, δημιουργήθηκαν συνθήκες αξιοπρεπούς γι αυτούς  διαβίωσης, απαλλάχτηκαν από σημαντικές δαπάνες, προκειμένου να ταξιδεύουν και να διαμένουν μακριά από τη Νάξο, γιατί έχουν πια μια υπηρεσία ζωής στη διάθεση τους.

Η μονάδα αυτή αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην δύσκολη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας και την εξέλιξη του από Κέντρο Υγείας  σε Μονάδα Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γεγονός όμως που  παραμένει και σήμερα ζητούμενο, παρ’ όλον ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διοίκηση του Νοσοκομείου, είχαν επανειλημμένα διακηρύξει την πρόθεσή τους. Οργανωτικές και διοικητικές αδυναμίες, τα άλυτα χρονίζοντα και οξυμένα επί μια δεκαετία προβλήματα, που άφησε πίσω της η διοίκησή του επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η εξάρτηση από το Νοσοκομείο Σύρου και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, πήγαν πίσω τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες ολοκλήρωσης της λειτουργίας του. Έτσι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών και η κυβερνητική αλλαγή βρήκαν το Νοσοκομείο χωρίς να έχει θωρακιστεί θεσμικά ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και χωρίς να έχουν λειτουργήσει οι βασικές του δομές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην 4χρονη θητεία της επιτέλεσε στα νησιά μας σπουδαίο έργο στα θέματα Υγείας, όπως η μονάδα ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στη Σύρο, η σε εξέλιξη προμήθεια από το ΕΚΑΒ τριών ειδικών πλωτών μέσων μεταφοράς ασθενών, το ένα με έδρα τη Νάξο, το νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης που λειτουργεί πλήρως, η διάσωση και ανάκαμψη του Νοσοκομείου μας και πολλά άλλα.

Η στασιμότητα που παρατηρείται την περίοδο μετά τις εθνικές εκλογές της 7/7/2019, το πάγωμα διαφόρων διαδικασιών, εκκρεμότητες ως προς τη λειτουργία των έτοιμων δομών του Νοσοκομείου, το θολό τοπίο, που υπάρχει ως προς τις προθέσεις των αρμοδίων κυβερνητικών τοπικών παραγόντων, πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. 

Ο λαός της Νάξου πρέπει να έχει σαφή γνώση για τις προθέσεις τους. Είναι υπέρ της ύπαρξης και λειτουργίας στη Νάξο πλήρους και κανονικού Νοσοκομείου; 

Ο λαός της Νάξου γνωρίζει ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Νοσοκομείο την περίοδο 2013-2015, οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να το καταργήσει, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη και ψήφο στη Βουλή  των κυκλαδιτών κυβερνητικών βουλευτών Βρούτση, Ρήγα. 

Η σιωπή των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων στο θέμα αυτό, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και μετεκλογικά ως σήμερα, εμβάλλει σε ανησυχία κάθε Ναξιώτη ως προς τις  προθέσεις και τα σχέδιά τους.  

Ο ναξιώτης Υπουργός Εργασίας κύριος Βρούτσης οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς το τι προτίθεται να πράξει στο καίριο αυτό για το νησί μας ζήτημα και να απαντήσει, αν εξακολουθεί να υποστηρίζει την κατάργηση του Νοσοκομείου, όπως έπραξε επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ή θα εργαστεί σθεναρά για την ολοκλήρωση της λειτουργίας του και την ανάπτυξή του. 

Παραλαμβάνουν ένα έργο σε δυναμική πορεία,  απαλλαγμένο από τα τεράστια προβλήματα του 2014 και απαιτούνται απλές και στοχευμένες κινήσεις για την πλήρη λειτουργία του.  

Με την ζωογόνο πηγή της κριτικής στην πολιτική, που από την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, φωτίζει τα γεγονότα και καταγράφει την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος, όσοι υπηρετούν τους δημοκρατικούς θεσμούς από θέση ευθύνης,  γίνονται καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι στην άσκηση της πολιτικής και των καθηκόντων τους. Γιατί όσοι υπηρετούν τους δημοκρατικούς θεσμούς έχουν θεσμικό ρόλο, δεν γίνονται ποτέ «…παράγοντες…» ή «…παραγοντίσκοι…», δεν ψάχνουν ποτέ «…λίγα λεπτά προβολής..», δεν «…θρηνούν ως Πόντιοι Πιλάτοι…», απλά αγωνίζονται για τα αυτονόητα, για την διάσωση κεκτημένων, για ένα καλύτερο μέλλον. 

Αισιοδοξούμε λοιπόν για την ολοκλήρωση του Νοσοκομείου, που είναι μονόδρομος για τους νέους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες. Διλήμματα στο μείζον αυτό ζήτημα δεν υπάρχουν. Τα τραγικά λάθη της περιόδο 2013-2014 δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αν όμως παρ’ ελπίδα επιχειρήσουν να συνεχίσουν εκείνη την καταστροφική πολιτική κατάργησης του Νοσοκομείου, η αντίδραση όλων των ναξιωτών θα είναι σκληρή.  

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: έγραψε: 11/09/2019
Τι να κανουμε φιλε ανωνυμε; Την αληθεια λεμε, αν δεν σου αρεσει δικαιωμα σου. Επι της ουσιας εχεις να πεις κατι; Θελεις Νοσοκομειο στη Ναξο ή οχι;Κανεις κατι γι αυτο; Ποιος σου ειπε οτι ειμαι ευχαριστημενος με τα λιγα που εγιναν επι ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομειο; Καθε αλλο, τους ασκω κριτικη και μαλιστα σκληρη.Σε βολευει αν σου τυχει κατι να σε μεταφερουν στη Συρο με την ...ανεμοτρατα; Η γυναικα σου πρεπει να μπορει να γεννησει τα παιδια της στο νοσοκομειο της Ναξου; Τα αλλα που λες δεν εχουν καν νοημα. Ως προς τα περι fb...μαλλον αυτοδιαψευδεσαι απαντωντας μου εδω....σε ρναωsite δημοσιογραφικο,,!!!

Ο αναγνώστης: politikosaktivistis έγραψε: 23/08/2019
Ένας ωραίος τίτλος άρθρου απάντηση στα παραπάνω θα ήταν ο παρακάτω. "Το Νοσοκομείο, το facebook και η ανάγκη για την έξωθεν καλή μαρτυρία". Πως συνδέονται αυτά τα τρία. Το νοσοκομείο έιναι το αντικειμενο της εκμετάλλευσης για πολιτικές μικροσκοπιμότητες, το facebook το γραφείο τύπου , δηλαδή το μέσο που φέρνει το θέμα και δίνει πάσα στον κύριο Λεβογιάννη να ευλογήσει τα γενια του, αλλα και του κυρίου Απιδοπουλου, δηλαδή την ανάγκη τους για αυτοπροβολή ή επι το εκκλησιαστικότερο την ανάγκη για την έξωθεν καλή μαρτυρία. Ο πρώτος εφτιάξε το Νοσοκομείο και ο άλλος το απογέιωσε. Πόσο σοβαρο μπορεί να είναι ένα τέτοιο δημοσίευμά στις μέρες μας. Περάσανε οι εποχές του ΠΑΣΟΚ.Μπήκαμε στον 21ο αιώνα.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.