Κυκλάδες: Ο εορτασμός και οι εκδηλώσεις για τη γιορτή της Παναγίας στα νησιά

Δημοσίευση: 14.08.2019, 14:27
Τελευταία Ενημέρωση: 14.08.2019, 15:04

Στα νησιά γιορτάζουν με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια το Δεκαπενταύγουστο στις εκκλησίες και στη συνέχεια διασκεδάζουν στα παραδοσιακά γλέντια και τα φεστιβάλ, με μουσική, χορούς και κεράσματα. Στην Τήνο, το νησί της Μεγαλόχαρης, στην Πάρο στην Παναγία Εκατονταπυλιανή, στην Κέα στην Παναγία την Καστριανή, προστάτιδα του νησιού, στην Άνδρο στη Μονή Παναχράντου, στη Σύρο στον ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «των Ψαριανών», αλλά και σε όλα τα νησιά όπου υπάρχουν εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία συρρέει πλήθος πιστών για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου...
Παναγία Τήνου
Bookmark and Share

Στην Τήνο, το νησί της Μεγαλόχαρης, από τις αρχές Αυγούστου οι προσκυνητές επισκέπτονται τον ναό της για να παρακολουθήσουν τις παρακλήσεις που γίνονται κάθε μέρα μέχρι και τις 13 Αυγούστου, οπότε πραγματοποιείται η τελευταία μεγάλη παράκληση. Την παραμονή της γιορτής το νησί στολίζεται, το βράδυ τελούνται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Παράκληση και Θεία Λειτουργία, και μεταδίδεται τηλεοπτικά η Θεία Μετάληψη. Το πρωί του Δεκαπενταύγουστου γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία, ενώ κατά τη διάρκειά της ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός του Ναυτικού και οι άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια στον υγρό τάφο της «Ελλης», που τορπιλίστηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940. 

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγια τηνου
Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολουθεί λιτάνευση της ιερής εικόνας.
 
* 11ο Φεστιβάλ Τζαζ «Tinos Jazz Festival» στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, 24-26 Αυγούστου. Επίσης, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, πραγματοποιείται χορός του Συλλόγου Υστερνιωτών στα Υστέρνια, στις 16 Αυγούστου στον Βεναρδάδο, στο Σμαρδάκιτο, στην Ποταμιά με έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης, καθώς και μουσική βραδιά με έντεχνα, ρεμπέτικα κ.λπ., στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Τήνου.

Στην Πάρο, Δεκαπενταύγουστος σημαίνει Παναγία Εκατονταπυλιανή. Τη Θεία Λειτουργία ακολουθούν η μεγάλη παρέλαση και η περιφορά εικόνας στους δρόμους. Το βράδυ φωταγωγούνται τα σκάφη και γίνεται ρίψη βεγγαλικών, ενώ ακολουθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορούς. Στις 16 Αυγούστου, επίσης, στην παραλία Παροικιάς, θα δώσει συναυλία το συγκρότημα Walkman the Βand.

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγια εκατονταπυλιανη

 * Κουρσάρικη βραδιά: Την Παρασκευή 23 Αυγούστου γίνεται ο εορτασμός των εννιάμερων της Παναγίας, στο λιμανάκι της Νάουσας, με αναπαράσταση της εισβολής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του το 1537. Σύμφωνα με το έθιμο, κουρσάροι με φωτοβολίδες έρχονται από τη θάλασσα, κλέβουν τις γυναίκες και τρέχουν στα στενά. Κατόπιν γίνεται ρίψη πυροτεχνημάτων και προσφέρονται κεράσματα, συνοδεία μουσικής, με χορευτικά τοπικά συγκροτήματα να συμπληρώνουν τη βραδιά. Επίσης, αξίζει να βρεθείτε στις «Διαδρομές στη Μάρπησσα», στις 23-25 Αυγούστου.

 
Στην Κέα, ευρύτερα γνωστή και ως Τζια, έκτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και ταυτόχρονα το κοντινότερο στην Αττική, στην Παναγία την Καστριανή -προστάτιδα του νησιού-, που είναι χτισμένη σε έναν απόκρημνο βράχο, η μνήμη της Παναγίας τιμάται με μεγάλο πανηγύρι την παραμονή. Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία της Ιουλίδας (Χώρα) για το πανηγύρι. Επίσης, την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στην Κάτω Μεριά (14 χλμ. από Ιουλίδα), στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου θα έχει παραδοσιακό γλέντι με μουσική, τοπικούς χορούς, σουβλάκια, δωρεάν κρασί και τζιώτικα κεράσματα.
* 5ο Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων, 23-25 Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο Κορησσίας, γνωριστείτε με τα τζιώτικα προϊόντα, από τις 19.30 έως τις 23.30. Επίσης, έως τις 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Βιόσφαιρα –Φωτογραφικά Τεκμήρια Κέας», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, το Ιστορικό Δημαρχείο Ιουλίδας και το Πνευματικό Κέντρο Κορησσίας «Στυλιανός Ρέστης».
 
Στην Άνδρο, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, για τον Δεκαπενταύγουστο, μεταξύ άλλων, εορτάζει η Μονή Παναχράντου, που βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Γερακώνες. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο μοναστήρι, επίσης, φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1705. Η μονή βρίσκεται κοντά στη Χώ- ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ρα, πάνω από το χωριό Φάλλικα. Στη Χώρα γιορτάζει και η Παναγία Θαλασσινή, γραφικό εκκλησάκι πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα κ.λπ.

Αποτέλεσμα εικόνας για μονή παναχράντου άνδρου

* 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου και συνεχίζεται το Σάββατο 17 Αυγούστου με τη θεατρική παράσταση «Το Ευχαριστημένο» στις 21.00, στο ανοιχτό θέατρο Ανδρου, τη μουσική συναυλία «Η βεγγέρα της Ελένης» την Κυριακή 18 Αυγούστου με τις Ελένη Βιτάλη, Βιολέτα Ικαρη και ΤΖΟΥΜ, και ολοκληρώνεται με «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή την Τρίτη 20 Αυγούστου.

 
Στη Σύρο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων, και στην πρωτεύουσά της -και διοικητική πρωτεύουσα όλων των Κυκλάδων-, την Ερμούπολη, γιορτάζεται η μεγαλύτερη θεομητορική γιορτή της ορθόδοξης εκκλησίας, στον ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «των Ψαριανών».


Στο ναό φυλάσσεται η ιερή εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) (αυγοτέμπερα σε ξύλο πριν από το 1567)
.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «των Ψαριανών»

Την παραμονή της γιορτής τελείται ο Εόρτιος Εσπερινός και ακολουθεί η λιτανεία της ιεράς εικόνας, την οποία πλαισιώνουν η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και μέλη του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων και του ιστορικού Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

* Σύρος Πολιτισμός 2019: Στο πλαίσιο του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του νησιού, με διάρκεια έως τις 3 Νοεμβρίου, τελείται το 15ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, έως τις 18 Αυγούστου µε έργα µουσικής δωµατίου αλλά και άριες από την Οπερα στο θέατρο «Απόλλων». Στις 20 και 21 Αυγούστου πραγµατοποιείται µουσικοθεατρική παράσταση για µικρούς και µεγάλους «Τικ Τακ Ντο», ενώ 19-25 Αυγούστου στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου στην Ανω Σύρο γίνεται το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ». Επίσης, 20-22 Σεπτεµβρίου πραγµατοποιείται για τρίτη συνεχόµενη χρονιά το Stray Art Festival, γιορτή περιπλανώµενης τέχνης του δρόµου. 

Newsroom Cyclades Voice με πληροφορίες από ethnos.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.