Έρευνα για τη διεύρυνση των προοπτικών στον τουρισμό εκπονεί ο Δήμος Πάρου

Δημοσίευση: 08.08.2019, 21:32
Τελευταία Ενημέρωση: 08.08.2019, 21:46

Με δεδομένο ότι η τουριστική δραστηριότητα στο Δήμο Πάρου βαίνει συνεχώς αυξανόμενη και καθώς καθίστανται πλέον εμφανείς οι δυσμενείς επιπτώσεις από την υφιστάμενη μονομερή τουριστική ανάπτυξη, καθίσταται επιτακτική, όπως επισημαίνεται, η ανάγκη ύπαρξης μιας τεκμηριωμένης μελέτης του τουριστικού προϊόντος, η διερεύνηση των προοπτικών για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και εν τέλει η κατάρτιση ενός στρατηγικού και κατευθυντηρίου πλαισίου για τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Πάρου, υπέγραψε σύμβαση για την εκπόνηση έρευνας...
Λιμάνι Πάρου (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Απώτερος στόχος του Δήμου Πάρου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο θα εναρμονίζεται με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, θα αναδεικνύει την πολιτιστική   μας ταυτότητα, θα βασίζεται στις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού, αλλά κυρίως θα περιλαμβάνει πολιτικές για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους τουρίστες, την προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων (χλωρίδα και πανίδα της περιοχής του νησιού), την προστασία των κατοίκων και του τρόπου ζωής τους.

Όπως επισημαίνεται, στο σχεδιασμό της παραπάνω αναπτυξιακής διαδικασίας, θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή των τοπικών φορέων και των κατοίκων της Πάρου αλλά και η συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Πάρου, υπέγραψε σύμβαση για την εκπόνηση έρευνας που αφορά τη φέρουσα ικανότητα για τον τουρισμό μέσω της επεξεργασίας και ανάπτυξης διεθνώς αναγνωρισμένων δεικτών, τη μελέτη του τουριστικού προϊόντος, την ανάδειξη των επιπτώσεων της τουριστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον καθώς και την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών και συμβουλευτικών προτάσεων για μία μελλοντική ανάπτυξη που θα δραστηριοποιείται ισόρροπα στην κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική δομή της Πάρου, διαμορφώνοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις (υπηρεσίες, υποδομές, τεχνογνωσία) βιωσιμότητας και αειφορίας. 

Η μελέτη θα εκπονηθεί από τον Οικονομολόγο και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δημήτριο Προκοπίου, ειδικό στη φέρουσα ικανότητα.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Τεχνική περιγραφή της υπηρεσίας με τίτλο «Έρευνα & συμβουλευτικές προτάσεις σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Πάρου», η μελέτη πρέπει να παραδοθεί στο Δήμο Πάρου, μέχρι την 11η Οκτωβρίου 2019.

Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, που περιλαμβάνουν 5 στάδια είναι το εξής:

Αύγουστος 2019
 
    1. Καθορισμός δεικτών φέρουσας ικανότητας που θα εφαρμοστούν για την Πάρο
    2. Συλλογή στοιχείων

Σεπτέμβριος 2019 

    3. Επεξεργασία στοιχείων
    4. Εκπόνηση Συμπερασμάτων

Οκτώβριος 2019
 
    5. Παρουσίαση συμπερασμάτων και ολοκλήρωση συγγραφής

Οι δείκτες που θα χρησιμοποιηθούν σχετίζονται και αναφέρονται στην τουριστική  ανάπτυξη, την οικονομία, την πρωτογενή παραγωγή,  την απασχόληση  και την επιχειρηματικότητα, τους φυσικούς πόρους και τις παράκτιες ζώνες, την τουριστική προβολή, το τουριστικό προϊόν και τον εναλλακτικό τουρισμό.


Θα εκπονηθούν από στοιχεία  προερχόμενα από τους εξής  φορείς: Δήμος Πάρου και Δημοτικές επιχειρήσεις, Περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού, ΕΟΤ, ΟΑΕΔ, ΕΣΥΕ, ΔΕΗ,  εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Κέντρο Υγείας και ΕΚΑΒ Πάρου, Πολεοδομία, Ενώσεις Ξενοδόχων και επιχειρηματιών του τουρισμού και από όποιους άλλους φορείς κριθεί απαραίτητο για την έρευνα. 

Η συλλογή των στοιχείων θα γίνει με προσωπικές συνεντεύξεις και κατάθεση ερωτηματολογίων  στον κάθε φορέα για την Πάρο και στους υπόλοιπους φορείς ηλεκτρονικά.

Η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και επιχειρήσεων είναι απαραίτητη στη συλλογή των στοιχείων και την εκπόνηση μίας ρεαλιστικής μελέτης, τονίζεται. 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.