Άνδρος ΚΟΙΝΣΕΠ: Της Άσπρης Θάλασσας η Φωνή

Δημοσίευση: 07.08.2019, 21:06
Τελευταία Ενημέρωση: 07.08.2019, 21:07

Η Άνδρος ΚΟΙΝΣΕΠ σας προσκαλεί το Σάββατο 10 Αυγούστου σε μια "μαγική" βραδιά... Η αυλή του Δημοτικού σχολείου του Όρμου Κορθίου Άνδρου θα γεμίσει παραμύθια και μύθους των Κυκλάδων με τo μάγο των παραμυθιών, το Στέλιο Πελασγό.
Bookmark and Share

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός ξεκίνησε την αναβίωση της τέχνης της παραδοσιακής προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην χώρα μας. Είναι ιστορητής , συγγραφέας, παιδαγωγός και μελετητής της προφορικής λογοτεχνίας και παράδοσης. Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του Λόγου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ "Κάτω από τα δέντρα.." του Δήμου Μουρεσίου Πηλίου. Την τέχνη του την κληρονόμησε από την γιαγιά του, την Ελευσίνια Δήμητρα. Την καλλιέργησε σπουδάζοντας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δημιουργώντας στα τέσσερα μονοπάτια των σύγχρονων προφορικών αφηγητών: την λογοτεχνία, το (σωματικό) θέατρο, την παιδαγωγική και την ψυχοθεραπεία.

Γνώρισε τους σύγχρονους παραμυθάδες στην Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αναζητώντας τις μικρές ανθρώπινες κοινότητες, την σιωπή και το σκοτάδι που κλωσούν τα παραμύθια εγκατέλειψε την Αθήνα το 1990 και εγκαταστάθηκε αρχικά στον Βόλο και αργότερα στο Πήλιο. Από τότε έχει αφοσιωθεί στην τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης. Δίνει παραστάσεις αφήγησης και διδάσκει σε εργαστήρια για την τέχνη του ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη. Το φθινόπωρο του 1995-96, συνδιοργάνωσε την διεθνή συνάντηση «Άκου μια ιστορία» για την προφορική αφήγηση στο ίδρυμα Γουλανδρή- Χορν όπου αφηγήθηκαν και δίδαξαν την τέχνη τους ιστορητές από όλο τον κόσμο. Παράλληλα παρουσιάστηκαν από ειδικούς οι εφαρμογές της ιστόρησης στην σύγχρονη τέχνη, την παιδεία και την θεραπεία

Έχει διδάξει στοΤμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διδακτορική του διατριβή « Η προφορική αφήγηση και η παιδαγωγική αξιοποίηση της ελληνικής λαϊκής λογοτεχνίας» εξετάζει την μαθητεία του προφορικού λογοτέχνη, παραμυθά από την σκοπιά της πολλαπλής νοηοσύνης και αναζητά εφαρμογές της στο σύγχρονο σχολείο.

Συνεργάζεται τακτικά από το 1998 με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου για τη γνωριμία του κυπριακού κοινού με την αναβίωση της παραδοσιακής προφορικής αφήγησης. Από το 2002 εφαρμόζει πρωτότυπη μέθοδο, που δημιούργησε για την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας Κύπρου, με σκοπό τη πρόληψη χρήσης εξαρτητικών ουσιών, για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βασισμένη στην αφήγηση λαϊκών παραμυθιών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, και με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εφήβων και των ενηλίκων, ανέβασε, στη Λευκωσία, μια παράσταση θεάτρου(2004) και μια αφήγησης(2005) με πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, μέλη της θεραπευτικής κοινότητας «Η Αγία Σκέπη». 
Από το 2002 δημιούργησε ένα εργαστήρι αφήγησης τρίτης ηλικίας στα ΚΑΠΗ Δήμου Βόλου με το οποίο επισκέφθηκε σχολεία, έδωσε παραστάσεις και δημιούργησε ραδιοφωνική εκπομπή.

Χρησιμοποίησε, ακόμα, την τέχνη του για βοήθεια παιδιών με νοητικές και σωματικές αναπηρίες. Πολυάριθμες εκδηλώσεις του έχουν γίνει για την ενίσχυση των εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, της οργάνωσης διεθνούς αλληλεγγύης Μια Γη, οικολογικών οργανώσεων κ.α.

Στο Βόλο έχει δώσει πολυάριθμες παραστάσεις «λογοτεχνικού αναλογίου» για ενήλικες (Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας) και παιδιά (παιδικές βιβλιοθήκες) αναδεικνύοντας τη σύνδεση της γραπτής λογοτεχνίας με τη προφορικότητα. 

Είναι ακόμη σκηνοθέτης, συγγραφέας θεατρικών έργων, βιβλίων για παιδιά, για ενήλικες καθώς και σεναρίων για παιδικές εκπομπές. Η κρατική τηλεόραση Ε.Τ. 1 έχει αφιερώσει τρία ντοκυμανταίρ στο έργο του: Παρασκήνιο, Ένας άνθρωπος, ένας τόπος και Μια μέρα για όλους. 
Αφηγείται στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Τιμή εισιτηρίου:  8 €
Αδέλφια και άνεργοι: 6 €

Η Άνδρος ΚΟΙΝΣΕΠ ευχαριστεί πολύ τους χορηγούς: την ακτοπλοϊκή εταιρεία Fast Ferries που στέκεται πάντα δίπλα μας, τον ραδιοφωνικό σταθμό των Κυκλάδων Asteras Radio 92fm για τη χορηγία επικοινωνίας και το  εστιατόριο Sea Satin Nino γιατί φροντίζει απλόχερα τους καλεσμένους μας!

Μέρος των εσόδων θα δοθεί για το έργο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Όρμου Κορθίου Άνδρου.
 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.