Μιχ. Φραγκίσκος: Το "λιγότερο κράτος" της ΝΔ στα νησιά των Κυκλάδων

Δημοσίευση: 01.07.2019, 22:59
Τελευταία Ενημέρωση: 05.07.2019, 17:34

Στο διάστημα της κρίσης το δίκτυο των νησιωτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη σταδιακά αποδυναμώθηκε και βρέθηκε στα όρια της διάλυσης του. Ιδιαίτερα εμφανής ήταν η έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης στις δομές υγείας παιδείας και πρόνοιας, αναφέρει σε άρθρο του ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Φραγκίσκος, επισημαίνοντας, ότι η κατάσταση ανατράπηκε με την κυβέρνηση της Αριστεράς που άρχισε να υλοποιεί νησιωτικές πολιτικές. Παράλληλα, αναφέρει, τι σημαίνει για το "λιγότερο κράτος" της ΝΔ στα νησιά των Κυκλάδων. Ο Μιχάλης Φραγκίσκος, μίλησε σχετικά στον Aegean Voice 107.5 FM, στην εκπομπή "Εκατέρωθεν" με τη Δανάη Μαύρου...
Μιχάλης Φραγκίσκος

Γράφει ο Μιχάλης Φραγκίσκος*

«ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ» ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Στα Κυκλαδονήσια η απομόνωση και η οριοθέτηση των δραστηριοτήτων τους, ενίσχυε πάντα την αυθόρμητη τάση να αναπτύσσουν αυτόνομα στη μικροκλίμακα τους όλες τις αναγκαίες λειτουργίες διαβίωσης τους, παραγωγικές και κοινωνικές. 

Την δεκαετία του 80 με τους αγώνες των νησιωτών, ιδρύθηκαν τα τέσσερα Επαρχεία των Κυκλάδων, σαν μια αναγνώριση της αναγκαιότητας της παρουσίας του κεντρικού κράτους στην απομονωμένη περιφέρεια. Στο πλαίσιο των τριών μεγάλων τομών της αυτοδιοίκησης  μεταβιβάστηκαν πολλές κρατικές αρμοδιότητες στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Περιφερείας και των Δήμων. Με την αξιοποίηση του Β΄και Γ΄ ΚΠΣ κατασκευάστηκαν βασικές υποδομές δημοσίου συμφέροντος. 

Σήμερα αποτελεί πλέον συνείδηση των νησιωτών ότι πρέπει να απολαμβάνουν τα δημόσια αγαθά ισότιμα με τους πολίτες της υπόλοιπης Ελλάδας. Και από την Ελληνική Πολιτεία έγινε παραδεκτό ότι σε κάθε νησί πρέπει να λειτουργεί ένα «μικρό ολοκληρωμένο κράτος», που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες δημόσιων αγαθών. 

Στο διάστημα της κρίσης το δίκτυο των νησιωτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη σταδιακά αποδυναμώθηκε και βρέθηκε στα όρια της διάλυσης του. Ιδιαίτερα εμφανής ήταν η έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης στις δομές υγείας παιδείας και πρόνοιας. 

Η κατάσταση ανατράπηκε με την κυβέρνηση της Αριστεράς που άρχισε να υλοποιεί νησιωτικές πολιτικές. Στηρίζοντας σε κάθε νησί το μοντέλο του «ολοκληρωμένου κράτους κλίμακας», με την λειτουργία αυτόνομων επί τόπου υπηρεσιών παροχής δημόσιων αγαθών. Με την αξιοποίηση των υφισταμένων υποδομών, με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, την επάρκεια υλικών, χρηματοδοτικών πόρων και την στελέχωση με επαρκές προσωπικό. Με νομοθετικές αλλαγές και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς. 

Στις εκλογές της 7ης του Ιούλη, μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας κρίνεται και το μοντέλο της νησιωτικότητας των Κυκλάδων, το «κράτος κλίμακας» των νησιών. Η στάση κάθε κόμματος που διεκδικεί την κυβέρνηση απέναντι σε αυτό, μπορεί να αναλυθεί μέσα από το πρίσμα του προγράμματος του. 

Κατά την επίσκεψη του ο κ. Μητσοτάκης στην Παροναξία δεν έκανε καμιά διαφοροποίηση των βασικών κατευθύνσεων του προγράμματος του, δηλαδή το «λιγότερο κράτος», την «εκχώρηση λειτουργιών» του σε ιδιώτες, τη «δύναμη στην υγιή επιχειρηματικότητα», την «οριζόντια μείωση της φορολογίας», στις ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας.

    •    Το «λιγότερο κράτος» της ΝΔ στα νησιά σημαίνει υποπενταπλασιασμό του αριθμού των ιατρών, άμεση πώληση του Νοσοκομείου της Θήρας. Σημαίνει κλείσιμο μικρών σχολείων και μονάδων στήριξης, τμημάτων ένταξης. Σημαίνει ελλείψεις  εκπαιδευτικών, ψυχολόγων,  κοινωνικών λειτουργών και διάλυση των υποδομών πρόνοιας και προστασίας.  Σημαίνει υπολειτουργία των υπηρεσιών των Υπουργείων, της Περιφέρειας και των Δήμων. Της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. 
    • Η εκχώρησης βασικών λειτουργιών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα σημαίνει κλείσιμο της δημόσιας Βάσης ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και ανάθεση των διακομιδών στους φίλους πλοιοκτήτες και στις ασφαλιστικές εταιρίες, παραχώρηση του δημόσιου εξοπλισμού των νοσοκομείων στα ιδιωτικά κέντρα. Παραχώρηση λιμανιών, διαχείρισης υδατικών πόρων, καθαριότητας, ανακύκλωσης, ασφάλειας, διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων, της ενέργειας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης σε μεγάλες εταιρίες. 
    • Η υγιής επιχειρηματικότητα χωρίς προστασία για τις μικρές αγορές των νησιών, σημαίνει κτύπημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών και των ξενοδόχων από τις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου και του τουρισμού, με αφαίμαξη του πλούτου μας και της εξαγωγής του έξω από τα νησιά. Σημαίνει ότι οι ανεξέλεγκτες επενδύσεις όπως τα αιολικά πάρκα θα καταστρέψουν το φυσικό – πολιτιστικό περιβάλλον που αποτελεί τη βάση του ποιοτικού ήπιου τουρισμού. Υγιής επιχειρηματικότητα σημαίνει πώληση των σμυριδωρυχείων και υπονόμευση του Νεωρίου. Σημαίνει ότι οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εκμετάλλευσης των εργαζομένων θα ενταθούν. Το ίδιο και τα προβλήματα εξεύρεσης στέγης για τους εργαζομένους. 
    • Η οριζόντια μείωση της φορολογίας πλήττει όλους τους αγρότες, εργαζομένους, συνταξιούχους και τους κατοίκους των νησιών κάτω από 3.100 ενώ ευνοεί τα εισοδήματα πάνω από 30.000 και τις μεγάλες εταιρίες. Το ίδιο η οριζόντια και όχι στοχευμένη ελάττωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά και μεσαίους ιδιοκτήτες.  

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει και θα αναβαθμίσει την πολιτική της τελευταίας τριετίας με εφαρμογή μέτρων ανάλογων με το Μεταφορικό Ισοδύναμο σε όλο το φάσμα των νησιωτικών δραστηριοτήτων, με νομοθετική και συνταγματική κατοχύρωση. Θα δυναμώσει το τοπικό κράτος, θα ισχυροποιήσει τις τοπικές κρατικές δομές υπηρεσιών και αγαθών. Θα καταστήσει κοινά αξιοποιήσιμες, μέσα από την ενδοεπικοινωνία των νησιών, τις μεγάλες υποδομές όπως νοσοκομεία και αεροδρόμια. Θα προωθήσει ένα πρότυπο Κυκλαδικής Συν-ανάπτυξης, που στηρίζεται στη συνθετική αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νησιών, με ποιοτικά καινοτόμα προϊόντα και νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα καθιερώνουν την Κυκλαδική Ταυτότητα και τις Κυκλάδες ως μια παγκόσμια δύναμη της αγοράς. 

Κάθε νησί των Κυκλάδων έχει ανάγκη από την παρουσία ολοκληρωμένου Κράτους, συνολικά οι Κυκλάδες από τη στήριξη ιδιαίτερων νησιωτικών πολιτικών. Οι εξαγγελίες και το πρόγραμμα της ΝΔ κτυπούν στην καρδιά το μοντέλο νησιωτικότητας που οικοδομείται τα τελευταία χρόνια. Το «λιγότερο κράτος κτλ» της ΝΔ κτυπά πρώτα και κύρια τη ζωή μας στα νησιά. 

Σε αυτές όμως τις εκλογές,
αποφασίζουμε για τη ζωή μας!!  

* Ο Μιχάλης Φραγκίσκος είναι 
συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Ακούστε τι είπε ο Μιχάλης ΦραγκίσκοςNewsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: TAKIS έγραψε: 03/07/2019
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΟΡΙΣΤΗ......ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ

Ο αναγνώστης: TAKIS έγραψε: 02/07/2019
ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 'ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ Φ.Π.Α. ΑΠΟ 13% ΣΤΟ 24%' ΕΧΕΤΕ ΜΙΣΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.ΠΟΤΕ ΞΑΝΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ.

Ο αναγνώστης: analytis έγραψε: 01/07/2019
Κύριε Φραγκισκο, τυχαία διαβασα το άρθρο σας και δεν καταλαβα σε τι αναφερεστε. Το ξαναδιάβασα μήπως με την πρώτη ανάγνωση αδίκησα το άρθρο σας. Εκτός του ότι είναι μακροσκελες έιναι γενικό και αόριστο. Το ποιο αόριστο όμως είναι όταν αναφέρεστε σε ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ. Μπορείτε να προσδιορίσετε το ολοκληρωμένο κράτος κλίμακας.Το λέω αυτό γιατί το λιγότερο κράτος τησ Ν.Δ μπορεί να είναι ολοκληρωμενο κράτος μεγαλυτερης κλιμακας απο ότι το δικό σας ολοκληρωμένο κράτος κλίμακασ Παρακαλώ σε άλλα αρθρα σας να είστε πιο συγκεκριμένος για να μπορούμε και εμείς να αντιληφθούμε την πολιτική σας.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 132


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.