Θυροκολλήθηκε το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής

Δημοσίευση: 11.06.2019, 22:04
Τελευταία Ενημέρωση: 11.06.2019, 22:12

Θυροκολλήθηκε, λίγο πριν τις 20:00 της Τρίτης 11 Ιουνίου, στην κεντρική πύλη της Βουλής το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.
(πηγή: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
Bookmark and Share

Στο Διάταγμα ορίζεται ως ημερομηνία εκλογών η 7η Ιουλίου ενώ η 17η Ιουλίου ως ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής, που θα προκύψει από τις εκλογές. Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές θα συγκροτηθεί σε Σώμα, θα ορκιστεί και θα εκλέξει Πρόεδρο είτε σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε όχι. 

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών δεν οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος παρέχει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν δεν διαπιαστωθεί αυτή η δυνατότητα παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

Εάν επιτευχθεί αυτοδυναμία, στις 17 Ιουλίου θα ορκιστούν οι "300" που εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Την επόμενη ημέρα θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Βουλής και οι αντιπρόεδροι, καθώς και οι κοσμήτορες και γραμματείς. 

Αμέσως μετά, πιθανότατα στις 19 Ιουλίου θα ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, η οποία διαρκεί τρεις ημέρες. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. 


(πηγή: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)

Το Προεδρικό Διάταγμα θυροκόλλησε στην ανατολική είσοδο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, ο φρούραρχος της Βουλής, υποστράτηγος, Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος. 

62556721 506953373376798 5171845793589493760 n

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το Διάταγμα

πηγή: cnn.gr

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 84


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.