"Εφήμερα" - Εικαστική έκθεση στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο

Δημοσίευση: 24.05.2019, 00:50
Τελευταία Ενημέρωση: 24.05.2019, 20:47

"Εφήμερα", εικαστική έκθεση στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο από 25/05 έως 27/09/2019. Η έκθεση εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαΐου. Πολύτιμο όσο το μνημειακό για τη θύμηση, το εφήμερο για την ύπαρξη. Μάιος ο μήνας των καλλιτεχνών στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο... Έρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, συναντιούνται, συνυπάρχουν, εμπνέονται από το μυστήριο του τόπου και του χώρου, δημιουργούν. Καλούν τον επισκέπτη να μεταβάλει το ρυθμό, να αποβάλει την ένταση, να διαισθανθεί την ευδαιμονία να κινείται, να βλέπει, να ακούει, να παρατηρεί, να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Απωθώντας την απαισιοδοξία της ματαιότητας, να ενστερνιστεί τη χαρά της ζωής, που κρύβεται στην ανεπιτήδευτη καθημερινότητα.
Bookmark and Share

ΕΦΗΜΕΡΑ εικαστική έκθεση 
25/05-27/09/2019
Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
Εγκαίνια την Παρασκευή 24/5, ώρα 20.00

Πολύτιμο όσο το μνημειακό για τη θύμηση, το εφήμερο για την ύπαρξη.

Μάιος ο μήνας των καλλιτεχνών στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο: 

Πατρίτσιο Μπεντόν (Patrizio Bedon-ΙΤ) – Κάζα Εσαντζιέρα (Casa Essenziera-ΙΤ/ΖΑ) – Νίκος Λαγός (GR) – Αναίς Λελιέβρ (Anaïs Lelièvre-FR) – Βλαντίμιρ Σκόντα (Vladimir Skoda-CZ/FR) – Σάντορ Ζέλενακ (Sandor Zelenak-HU/JP). Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, video – Νικόλαος Συμεωνίδης & Αμαλία Κοσμά, διαδραστικό δρώμενο.


Αλέξανδρος Κακλαμάνος

Έρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, συναντιούνται, συνυπάρχουν, εμπνέονται από το μυστήριο του τόπου και του χώρου, δημιουργούν.


Anais Lelievre

Στη φιλοσοφία του wabi-sabi, έργα πολύτροπα (ζωγραφικά, οπτικά, ακουστικά, οσφρητικά) εφήμερα, που συνδιαλέγονται κι αναμετρώνται με την αιωνόβια φύση του μνημείου όσο διαρκεί ένα καλοκαίρι, για να εξαφανιστούν μετά. Καλούν τον επισκέπτη να μεταβάλει το ρυθμό, να αποβάλει την ένταση, να διαισθανθεί την ευδαιμονία να κινείται, να βλέπει, να ακούει, να παρατηρεί, να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Απωθώντας την απαισιοδοξία της ματαιότητας, να ενστερνιστεί τη χαρά της ζωής, που κρύβεται στην ανεπιτήδευτη καθημερινότητα. Σε μια μεταβατική περίοδο, επιταχυνόμενη μεταβλητή όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, η έννοια του carpe diem ανάγεται σε αξία ανεκτίμητη, αναπόδραστη επιθυμία για απόλαυση της στιγμής. 
Carpe momentum για τον επισκέπτη, που εισέρχεται στον πύργο, στον ιστορικό και καλλιτεχνικό μικρόκοσμο του, στο περιβάλλον γύρω, μετουσιώνοντας την αισθητική εμπειρία σε βίωμα προσωπικό.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες εφέτος, ξεχωρίζει ο Vladimir Skoda, σημαντικός Ευρωπαίος καλλιτέχνης της γενιάς του.
Το έργο του εμπνευσμένο από την αστροφυσική δεν επιχειρεί μια απλή αισθητική μεταφορά. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιεί τα σχήματα και τους γεωμετρικούς υπολογισμούς για να αποδώσει μια αρχιτεκτονική δομή στις ψυχικές του αφαιρέσεις. Με τον τρόπο θεωρείται ότι έβαλε του τα θεμέλια ενός είδους ευρωπαϊκού μινιμαλισμού. Για να τον τιμήσει η πατρίδα του, έθεσε την έκθεση κάτω από την Αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Τσεχίας στην Αθήνα.

Επιμέλεια: 
Μάριος Βαζαίος
Συνεργαζόμενος Επιμελητής: Klaus Pfeiffer
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Info:
Η έκθεση EPHEMERAL λειτουργεί: Από 25/5 – 27/9/2019 | Καθημερινά 10.00-17.00
Πύργος Μπαζαίου 12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου Αγιασσού
Τ. 2285031402
Ε. naxosculture@gmail.com
www.bazeostower.gr – www.naxosfestival.gr 

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.