Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής δικτύων αποχέτευσης στην Κέα

Δημοσίευση: 16.05.2019, 22:26
Τελευταία Ενημέρωση: 16.05.2019, 22:29

Ένα κρίσιμης σημασίας έργο για το νησί της Κέας, που αναβαθμίζει το περιβάλλον, προστατεύει το οικοσύστημα και βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Πρόκειται για το έργο “Δίκτυα Αποχέτευσης Κορρησίας και Βουρκαρίου, Δήμου Κέας”, ύψους 753.947,23 ¤, το οποίο αποτελεί το πρώτο υποέργο της Πράξης «Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δήμου Κέας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 6.400.000 ευρώ...

Πρόκειται για ένα έργο απολύτως απαραίτητο, για το οποίο η Τζιά περίμενε πολλά χρόνια και προχώρησε χάρη στην άριστη συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο του νησιού. Για την υλοποίησή του χρειάστηκε να γίνει, για πρώτη φορά,  η μεταφορά αρμοδιότητας έργου από τις Κυκλάδες στη Δωδεκάνησο.

Το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Κέας, στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης. Αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση και τον έλεγχο κατασκευής του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου  αφορά στην κατασκευή των έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων των οικισμών Κορησσίας και Βουρκαρίου της νήσου Κέας. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

Την κατασκευή υπόγειου δικτύου αποχέτευσης χωριστικού τύπου. Το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων εξυπηρετεί τα λύματα των οικισμών Κορρησίας, Βουρκαρίου, Γιαλισκαρίου, ενώ με τον κεντρικό συλλεκτήρα, που διατρέχει τον κεντρικό πυρήνα του οικισμού Κορρησίας, μέσω διακλάδωσης στην οδό Κορησσίας - Ιουλίδας, προβλέπεται να παραλαμβάνονται μελλοντικά και οι παροχές των οικισμών Ιουλίδας και Μυλοποτάμου, όταν αυτοί αποφασισθεί να συνδεθούν με το δίκτυο. Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι περίπου 6.273 μ., όπου τα 4.038 μ. εξ’ αυτών αφορούν στο εσωτερικό δίκτυο του οικισμού Κορησσίας, ενώ τα 2.235 μ. στο εξωτερικό δίκτυο αγωγών ακαθάρτων. 

Κατασκευάζονται και δύο νέα αντλιοστάσια. Το ένα  κατασκευάζεται στη θέση της υφιστάμενης μονάδας Compact Βιολογικού καθαρισμού που δέχεται τα λύματα του οικισμού Βουρκαρίου και Γιαλισκαρίου, η οποία με το συγκεκριμένο έργο καταργείται.  
Στο δεύτερο αντλιοστάσιο καταλήγει ο κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός της Κορρησίας και από εκεί τα λύματα καταλήγουν στην ΕΕΛ. 

Στο έργο  περιλαμβάνεται και η κατασκευή της ΕΕΛ, η οποία θα γίνει στο παλιό λατομείο δυτικά του λιμανιού. Έργο πρωτοποριακό και δύσκολο, καθώς όλος ο χώρος της εγκατάστασης (δεξαμενές, μηχανοστάσιο, χώροι λειτουργίας) θα κατασκευαστεί σε κλειστό χώρο με θολωτή οροφή, που ακολούθως θα επικαλυφθεί. 

Η πράξη έχει ενταχθεί στον ¶ξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Νοτίου Αιγαίου και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής κατά 85% και κατά 15% από εθνικούς πόρους.  

Newsroom Cyclades Voice

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΔείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 104


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.