Αιτιολογημένες απολύσεις: Θέμα κατάργησης των αποζημιώσεων ανοίγουν ΣΕΒ και ΣΕΛΠΕ

Δημοσίευση: 15.05.2019, 22:24
Τελευταία Ενημέρωση: 15.05.2019, 22:26

Θέμα κατάργησης των αποζημιώσεων ανοίγουν ΣΕΒ και ΣΕΛΠΕ. Μετά την ψήφιση της αιτιολογημένης απόλυσης θεωρούν ότι αν φταίει ο εργαζόμενος δεν θα δικαιούται αποζημίωση! Θέτουν επίσης θέμα διάρθρωσης των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης!
Bookmark and Share

Νόμος του κράτους είναι πλέον οι αιτιολογημένες απολύσεις, σύμφωνα με την ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Σύμφωνα με αυτήν πλέον όλες οι απολύσεις που θα γίνονται στο εξής θα πρέπει να είναι απόλυτα αιτιολογημένες και οι εργαζόμενοι που νομίζουν ότι θίγονται θα μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια.
 
Οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΣΕΛΠΕ κλπ), έχουν αντιδράσει για το μέτρο αυτό λέγοντας με τον τρόπο αυτό ανατρέπεται η εργασιακή ειρήνη που μέχρι σήμερα υπάρχει, διαταράσσονται οι σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, αλλά και μεταξύ των εργαζομένων και επιβαρύνεται σημαντικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 
Όμως εκείνο που έρχεται πραγματικά ως βόμβα είναι το γεγονός ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι εφόσον τελικά ισχύσει η αιτιολογική απόλυση, τότε θα πρέπει να ξαναδεί η Πολιτεία και το θέμα των αποζημιώσεων, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι εφόσον στοιχειοθετείται απόλυση με υπαιτιότητα του εργαζομένου τότε δεν θα πρέπει να καταβάλλεται αποζημίωση. Επίσης σημειώνουν ότι θα πρέπει να ξαναδούν το θέμα διάρθρωσης των αποζημιώσεων.
 
Τι λέει ο ΣΕΒ για τις απολύσεις

Οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ασκούν κριτική στη διάταξη για την αιτιολόγηση των απολύσεων, επισημαίνοντας ότι «επιχειρεί να επιβάλει στους εργοδότες διπλή υποχρέωση της δικαιολογίας / αιτιολόγησης της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του μισθωτού και να καταβάλουν ταυτόχρονα αποζημίωση, ακόμα και αν η καταγγελία οφείλεται σε σοβαρό λόγο – σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, γεγονός που δημιουργεί υπέρμετρα και αδικαιολόγητα κόστη στις επιχειρήσεις και αποτελεί αντικίνητρο στους εργοδότες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν νέες θέσεις εργασίας, και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ήδη δύσκαμπτο και μη φιλικό προς νέες επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον».
 
Οι σύνδεσμοι της βιομηχανίας αναφέρουν ότι στην ελληνική αγορά εργασίας γίνονται περίπου 100.000 – 120.000 απολύσεις το μήνα, μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων δημιουργούν μια τεράστια ανεκτέλεστη παραγγελία ως δικαστικές υποθέσεις, καθώς ήδη με τον υφιστάμενο νόμο προβλεπόταν τρίμηνο για να προσφύγει για την ακυρότητα ο εργαζόμενος και εξάμηνο προκειμένου να προσφύγει για την αποζημίωση.
 
«Με τη νέα διάταξη», προστίθεται, «όλες αυτές οι υποθέσεις θα καταλήξουν στη Δικαιοσύνη, αναστέλλεται αυτή η αποσβεστική προθεσμία και γίνεται αόριστη διότι, με τη νέα ρύθμιση, παρεμβάλλεται το ΣΕΠΕ που πρέπει να διατυπώσει γνώμη επί της διαφοράς και στη συνέχεια αρχίζει η αποσβεστική προθεσμία.»
 
«Αν ανατρέξουμε στις διαδικασίες του ΣΕΠΕ και των εργατικών δικαστηρίων, μια απόλυση για να τελεσιδικήσει παίρνει και 2 και 3 χρόνια, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της ανασφάλειας δικαίου και, παράλληλα, του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις και της αποδοτικότητας της αγοράς εργασίας.»
 
«Παράλληλα, η νέα διάταξη επιβάλλει την γραπτή αιτιολόγηση του λόγου απόλυσης, η οποία θα δημιουργήσει τεράστιο αριθμό δικαστικών διενέξεων είτε μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, είτε εργαζομένων μεταξύ τους, που θα αφορούν τόσο το κύρος της καταγγελίας όσο και αυτονοήτως ζητήματα συκοφαντικής δυσφήμισης, προσβολής προσωπικότητας και ενδεχομένως παραβίαση προσωπικών δεδομένων».
 
Τι λέει ο ΣΕΛΠΕ για τις απολύσεις

Από την πλευρά του ο ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα) αναφέρει, ότι η πλειονότητα εργαζόμενων και εργοδοτών θα καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των λόγων της εκάστοτε απόλυσης,  και υποστηρίζει πως η αιτιολογημένη απόλυση δεν μπορεί να συνυπάρξει ομαλώς και νομικά παραδεκτός με την αποζημίωση απόλυσης.
 
«Το προαναφερόμενο νομοσχέδιο σωρεύει τα δύο δικαιώματα δημιουργώντας σύγχυση και σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας επιβαρύνοντας το επενδυτικό κλίμα. Αλλά και επιβαρύνοντας περαιτέρω τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, σε βάρος της αύξησης της απασχόλησης και μάλιστα αυτής των νέων και μακροχρόνια ανέργων. Ο Σύνδεσμος μας πιστεύει ακράδαντα ότι το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων είναι το σημαντικότερο στοιχείο αυτών και είναι εκείνο κυρίως  που διασφαλίζει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.  Ως εκ τούτου οτιδήποτε διαταράσσει, χωρίς αιτία, την ομαλή συνεργασία των εμπλεκομένων μερών, θεωρούμε ότι δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας», προσθέτει ο ΣΕΛΠE.

πηγή: newsit.gr 

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 100


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.