“Ζωντανή” κρατά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Έκθεση ICARO  

Δημοσίευση: 06.05.2019, 22:32
Τελευταία Ενημέρωση: 06.05.2019, 22:50

 Για πάντα “ζωντανή” κρατά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Έκθεση του Συλλέκτη Γιάννου Ιωαννίδη ICARO, αλλά και την ιδιαίτερη και μοναδική κληρονομιά του ICARO, μέσα από την ψηφιοποίηση της Έκθεσης με τη χρήση της τεχνολογίας 3D  Απεικόνισης, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό, μέσω του κινητού τηλεφώνου και του υπολογιστή του , να ταξιδέψει στο Παλάτι το Μεγάλου Μαγίστρου και να απολαύσει την Έκθεση, ακριβώς όπως παρουσιάστηκε. Είναι η πρώτη εικαστική έκθεση που ψηφιοποιείται σε τέτοια μορφή, στην Ελλάδα... 
Bookmark and Share

Η έκθεση έχει ψηφιοποιηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε σάρωση 3D υψηλής τεχνολογίας.

Καλύφθηκαν 400 τ.μ. όπου εκτέθηκαν τα εκθέματα ενώ ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει σε info text τα στοιχεία των 124 αντικειμένων. Είναι η πρώτη εικαστική έκθεση που ψηφιοποιείται σε τέτοια μορφή, στην Ελλάδα. 
Η έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ», το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου 1928-1988» ολοκληρώθηκε  την Κυριακή 5 Μαΐου 2019.

Φιλοξενήθηκε στον εμβληματικό χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από τις 27 Ιουνίου 2018 έως και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, παίρνοντας παράταση τεσσάρων μηνών  από την αρχικά ανακοινωμένη ημερομηνία, καθώς η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη, ενώ την επισκέφθηκε σχεδόν το σύνολο των σχολείων της Ρόδου.  Για την έκθεση ICARO – ΙΚΑΡΟΣ, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μετά από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 6 Μαΐου, με το συλλέκτη και εμπνευστή της Έκθεσης κ. Γιάννο Ιωαννίδη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση

«Στον Πολιτισμό δουλέψαμε πολύ σε αυτή την περίοδο και είμαι εξαιρετικά περήφανος γιατί υπηρετήσαμε την ιστορία και την παράδοση μας με αγάπη. Η έκθεση ICARO σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία και αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο με τρόπο συγκινητικό. Ευχαριστώ τον Γιάννο Ιωαννίδη, το Μουσείο Μπενάκη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και που μας επέτρεψε να φέρουμε και να παρουσιάσουμε στη Ρόδο την υπέροχη ιστορία μας στην τέχνη της κεραμικής. Με την ίδια αγάπη συνεχίζουμε, με το ίδιο πάθος για τον τόπο μας υπηρετούμε μόνο όσα έχουν αξία».
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τη Δευτέρα 6 Μαΐου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Εντεταλμένος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Κάλλιστος Διακογεωργίου και ο συλλέκτης, Γιάννος Ιωαννίδης αναφέρθηκαν στην πορεία της Έκθεσης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, βασισμένη σε αντικείμενα της ελληνικής και ιταλικής περιόδου του ΙΚΑΡΟΥ και σε αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της ελληνικής και ξενόφερτης παράδοσης της Ρόδου. 
 
Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου μεταφέρθηκε στο «σπίτι» της, στη Ρόδο τον Ιούνιο του 2018.  Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν  εκτός από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείου Πολιτισμού, το Μουσείου Μπενάκη και το Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. 

Ο συλλέκτης Γιάννος Ιωαννίδης, αφού ευχαρίστησε την ΠΝΑΙ, το ΥΠΠΟ, το Μουσείο Μπενάκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Ρόδου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της Έκθεσης στη Ρόδο. 
 
«Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο ταξίδι για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι ενώ συγχρόνως καταγράψαμε την ιστορία ενός εργοστασίου που αποτελεί ένα κομμάτι της παράδοσης της Ρόδου, για τις επόμενες γενιές. Ο ΙΚΑΡΟΣ αντιπροσωπεύει τα καλά χρόνια της Ρόδου, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 μια περίοδο που ανθούσε» ευχόμενος η συλλογή ‘να βρει τον δρόμο της’ & κλείνοντας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πρωτοβουλία μεταφοράς της στη Ρόδο αλλά και για την εξαιρετική συνεργασία». 

Τη διαδικασία της 3 D Απεικόνισης της Έκθεσης και την υλοποίηση του έργου πραγματοποίησε ο κ. Βαγγέλης Χατζηκέλης.  

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.