Νάξος - Στη Βουλή η αποκατάσταση του μνημείου Μέγαρο Ιησουϊτών στα Καλαμίτσια Μελάνων

Δημοσίευση: 22.04.2019, 16:39
Τελευταία Ενημέρωση: 22.04.2019, 17:57

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε τη Δευτέρα 22 Απριλίου ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού (Α.Π. 7224/22-04-2019) με τίτλο «Αποκατάσταση του Μεγάρου των Ιησουϊτών στη θέση Καλαμίτσια Μελάνων Νάξου». Όπως σημειώνει στην ερώτηση που κατέθεσε ο Γιάννης Βρούτσης, έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων εστάλη προς το γραφείο της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού από τον Ιανουάριο του 2018 με το οποίο γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμμετάσχει στην Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του εν λόγω μνημείου και να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών από ιδίους πόρους της Π.Ε. Κυκλάδων μέχρι του ποσού των 40.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει απαντήσει το υπουργείο Πολιτισμού...
Η σημερινή κατάσταση των κτηρίων είναι πολύ άσχημη, επισημαίνει ο Γιάννης Βρούτσης
Bookmark and Share

Εκτοτε, επισημαίνει ακόμη ο Γιάννης Βρούτσης, και παρά την παρέλευση δεκατεσσάρων (14) και πλέον μηνών δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση ή άλλη ενέργεια από πλευράς του υπουργείου, που να ανταποκρίνεται στην σημαντική προσφορά της Π.Ν.ΑΙ..

Επειδή δε, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο βουλευτής, οι αναφερόμενες μελέτες αποτελούν το απαραίτητο μέσο για να οργανωθεί η αποκατάσταση του ως άνω μνημείου, το οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση, ερωτάται η υπουργός:
 
    1. Προτίθεται το υπουργείο να ανταποκριθεί στην ως άνω προσφορά της Π.Ν.ΑΙ;
    2. Ποιος είναι ο λόγος που το ΥΠΠΟΑ καθυστερεί να απαντήσει στο αίτημα- προσφορά της Π.Ν.ΑΙ;
    3. Τι σκοπεύετε να πράξετε και πως θα συνδράμετε στην αποκατάσταση και αξιοποίηση του εν λόγω μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς;

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως εξής:

«Στην περιοχή των Μελάνων Νάξου δεσπόζει ένα παλάτι, κτίσμα του 1673, που απετέλεσε την εξοχική κατοικία των Καθολικών Μοναστικών Ταγμάτων (Ιησουιτών - Λαζαριστών - Σαλεσιανών), καθώς και των μαθητών του σπουδαίου σχολείου στο Κάστρο της Νάξου, που διαδοχικά διηύθυναν οι προαναφερόμενοι Μοναχοί αλλά και το κέντρο της διαχειρίσεως και οικονομικής εκμεταλλεύσεως της μεγάλης κτηματικής περιουσίας της αρχαίας Αδελφότητος των Καθολικών της Νάξου (ιδρύθηκε το 1226) με την επωνυμία  "Το Αγιώτατον Σώμα του Χριστού", που μετονομάσθηκε , τον 19ο αιώνα σε  "ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ"  και σήμερα αποτελεί  Ίδρυμα με σκοπό κυρίως εκπαιδευτικό. Η Αδελφότητα, μέσω των Μοναστικών Ταγμάτων, επί τρεις αιώνες και μέχρι το 1927 λειτουργούσε σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που εξελίχθηκε στην περίφημη Εμπορική Σχολή της Νάξου, της οποίας οι απόφοιτοι στελέχωναν τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις μετά την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους. Μεταξύ των μαθητών της Σχολής συγκαταλέγεται και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Το συγκρότημα του ανωτέρω Μεγάρου, των βοηθητικών χώρων του καθώς και του περιβάλλοντος φυσικού τοπίου αποτελεί σπουδαίο ιστορικό τεκμήριο της ξεχωριστής κουλτούρας των νησιών μας και του νεώτερου Κυκλαδικού πολιτισμού. Έχει κηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο με την ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ27/63118/1414/ 9-11-1982. Το συνολικό εμβαδόν των κτηριακών εγκαταστάσεων του Μεγάρου ανέρχεται σε χίλια πεντακόσια τετραγωνικά μέτρα (1500 τ.μ.) περίπου. Ιδιοκτήτης του Μνημείου-Μεγάρου Καλαμιτσίων είναι το Ίδρυμα Καθολικών Νάξου «Ο ΤΙΜΙΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ».

Η σημερινή κατάσταση των κτηρίων είναι πολύ άσχημη. Χρήζουν σωστικών επεμβάσεων και αμέσου αποκαταστάσεως. Επίσης, χρειάζεται να δημιουργηθούν εντός  του Μεγάρου σύγχρονοι χώροι υγιεινής και αναψυχής προκειμένου να εξυπηρετούν τους πολυάριθμους θερινούς επισκέπτες, που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν όταν αποκατασταθεί ο πολύ σημαντικός και ιστορικός αυτός χώρος. 

Ως γνωστόν, βασική προϋπόθεση για την χρηματοδότηση και ανάληψη οποιασδήποτε εργασίας διάσωσης και αποκατάστασης του Μνημείου είναι η ύπαρξη μελετών. Στο πλαίσιο αυτό, με το με Α.Π. 10476/81/26-1-2018 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Π.Ν.ΑΙ.) να συμμετάσχει στην Προγραμματική Σύμβαση, που αναφέρεται στο θέμα και αφορά στην «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙΑ ΜΕΛΑΝΩΝ ΝΑΞΟΥ» και να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση των αναφερομένων μελετών από ιδίους πόρους της Π.Ε. Κυκλάδων μέχρι του ποσού των 40.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
 
Το ανωτέρω έγγραφο απεστάλη στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την 26η Ιανουαρίου 2018 και με αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένου εγγράφου ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/41129/688/30-1-2018.΄Εκτοτε, και παρά την παρέλευση δεκατεσσάρων (14) και πλέον μηνών δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση ή άλλη ενέργεια από πλευράς του υπουργείου, που να ανταποκρίνεται στην σημαντική προσφορά της Π.Ν.ΑΙ..
Επειδή, το αναφερόμενο ακίνητο αποτελεί  ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Νάξου. 
Επειδή, η Π.Ν.ΑΙ. έχει μεγάλο όγκο υποχρεώσεων και έργων, τα οποία διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί και δεν είναι δυνατόν να δεσμεύει κονδύλια, τα οποία παραμένουν ανενεργά και δεν τίθενται στην εξυπηρέτηση του προγραμματισμού της και κατά συνέπεια των πολιτών.
Επειδή, οι αναφερόμενες μελέτες αποτελούν το απαραίτητο μέσο για να οργανωθεί η αποκατάσταση του ως άνω μνημείου, το οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση.
 
 Ερωτάται η κα Υπουργός:
 
    1. Προτίθεται το υπουργείο να ανταποκριθεί στην ως άνω προσφορά της Π.Ν.ΑΙ;
    2. Ποιος είναι ο λόγος που το ΥΠΠΟΑ καθυστερεί να απαντήσει στο αίτημα- προσφορά της Π.Ν.ΑΙ;
    3. Τι σκοπεύετε να πράξετε και πως θα συνδράμετε στην αποκατάσταση και αξιοποίηση του εν λόγω μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς;
 
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Βρούτσης      
Βουλευτής Κυκλάδων»

Newsroom Cyclades Voice

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: Moustakis έγραψε: 22/04/2019
Με την ίδια υπουργική απόφαση, που του σφυρίξανε του χωριανού μου βουλευτή Βρούτση, έχουν κηρυχθεί σαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία 23 μεσαιωνικοί πύργοι της Νάξου και έξι πυργομονάστηρα. Αυτά γιατί είναι σε δεύτερη μοίρα από το "Μέγαρο" στα Καλαμίτσια; Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει πειστικά; Μήπως παίζονται πολιτικά και προσωπικά παιχνίδια, παραμονές εκλογών;

Ο αναγνώστης: έγραψε: 22/04/2019
Τωρα θυμηθηκε ή του θυμισαν του Βρουτση την...εξοχικη κατοικια των καθολικων μοναστικων ταγματων? Τα Καλαμιτσια γκρεμιζονται εδω και πολλα χρονια, τοτε που ο Βρουτσης και η παραταξη του κυβερνουσαν και τοτε που το προβλημα ηταν μικροτερο και τα διαθεσιμα λεφτα πολλα. Τι εκαναν? Προεκλογικα προθυμοποιειται ο δικος του Επαρχος Γιαννης Μαργαριτης (γιατι δε λεει το ονομα του?) και οι παρατρεχαμενοι του να δωσει το υπουργειο και οχι η περιφερεια ένα καρο λεφτα για ενα απροσιτο χωρο γκρεμισμένο, χωρις καμια προοπτικη. Αυτοι λεει εχουν ΠΡΟΘΕΣΗ να δωσουν 40000 ευρω για μελετες και το ΥΠΠΟ να βαλοει τα τεραστια ποσα αποκαταστασης. Όνειρα βλεπουν αυτοι που φανταζονται πως θα το επισκεπρονται μιλιουνια τουριστες και θα αποσβεστει το τεραστιο κοστος που απαιτει η αναστηλωση των...εξοχικων κατοικιων. Υπαρχουν ομως και μνημεια της Ναξου αξιολογοτερα πχ πυργος Χειμαρρου που αργοπεθαίνουν και χρειαζονται γρηγορη παρεμβαση, δεδομενου οτι οι ποροι ειναι περιορισμενοι. Υπαρχουν αναγκες και στο χωρο του πολιτισμου,αλλα και σε αλλους ζωτικοτερους τομεις που εχουν προτεραιοτητα. Αυτο προκρινε ο βουλευτης της ΝΔ να φερει στη Βουλη με ερωτηση του, σε μια εποχη κρισης, αποεπενδυσης, ανεργιας, φτωχειας? Αλλα που καταλαβαινουν αυτοι απο αυτα.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.