Καταστροφές στη Σαντορίνη: Τοποθέτηση Ν. Συρμαλένιου και απάντηση του υπουργού Χρ. Σπίρτζη

Δημοσίευση: 19.04.2019, 00:56
Τελευταία Ενημέρωση: 19.04.2019, 01:02

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου και απάντηση του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τις τελευταίες καταστροφές στη Σαντορίνη. Ντροπιαστική για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χαρακτήρισε ο υπουργός την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη. "Στις 22 του μηνός θα κατέβει κλιμάκιο τεχνικών για να δει την τεχνική λύση που μπορεί να γίνει. Αλλά, ό,τι και να κάνει το Υπουργείο, η αρμοδιότητα είναι της Περιφέρειας", επισήμανε ακόμη ο κ. Σπίρτζης για το δρόμο. Δείτε αναλυτικά...
Bookmark and Share

"Πέμπτη 18-4-2019
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Καλημέρα καταρχήν. Θα μιλήσω για τη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη, αυτή τη στιγμή, έχει ένα λιμάνι σχεδόν κατεστραμμένο, το οποίο είχε παραληφθεί ως καινούργιο λιμάνι το 2012 και το 2016, εμφανίστηκαν αμέσως οι πρώτες αστοχίες. Παραλήφθηκε το έργο και το 2016 εμφανίστηκαν οι πρώτες αστοχίες.
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ): Να μας πείτε, πότε είχε παραληφθεί το έργο και από ποιον. Δεν ήταν του υπουργείου το έργο, ας ήταν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Πρέπει να ήταν της Περιφέρειας.
 
Εν πάση περιπτώσει, πριν από είκοσι μέρες οι νοτιοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι είναι πάρα πολύ ισχυροί στην περιοχή, κατέστρεψαν και ένα υπόλοιπο κομμάτι, στο οποίο ήδη είχε ανατεθεί εργολαβία επισκευής από τη δική μας κυβέρνηση, σε συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Ναυτιλίας με 8,5 εκατ. προϋπολογισμό. Και ξαφνικά, ένας από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς κινδυνεύει να μην έχει λιμάνι. Δηλαδή, να μην έχει οδό πρόσβασης για τα εκατομμύρια των επισκεπτών τουριστών, οι οποίοι πρόκειται να πάνε την περίοδο αυτή στη Σαντορίνη.
 
Εν πάση περιπτώσει, κατέβηκε κλιμάκιο του υπουργείου υποδομών και μεσούσης της εργολαβίας, που ήδη έχει ξεκινήσει για να διορθώσει την προηγούμενη αστοχία, αναλαμβάνει να διορθώσει τώρα και αυτή την αστοχία.
 
Ερώτημα πρώτον, τόσα χρόνια, όλοι οι παράγοντες της Σαντορίνης δεν αποφάσιζαν να φτιάξουν αλλού ένα λιμάνι, διότι ο χώρος που είναι σήμερα το λιμάνι, ο Αθηνιός κάτω στη βάση της Καλντέρας, δεν είναι δυνατόν με την γεωμορφολογική κατάσταση της περιοχής, να θεωρηθεί αυτό το λιμάνι ότι μπορεί να είναι ασφαλές. Ένας μικρός σεισμός μπορεί να ρίξει το δρόμο κάτω. Απευχόμαστε όλοι φυσικά, γιατί θα είναι μια τεράστια καταστροφή, όμως αυτό ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει. Οι φετινές βροχοπτώσεις, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε όριο των τελευταίων τουλάχιστον 15 χρόνων, έχουν διαβρώσει όλα τα πετρώματα, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση βράχων, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι και ο κίνδυνος αποκοπής της πύλης εισόδου της Σαντορίνης είναι απόλυτα ορατός.
 
Δηλαδή, το θέμα είναι, όχι μόνο να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στο λιμάνι, όχι μόνο να προχωρήσει η μελέτη για νέο λιμάνι. Έχουν κατατεθεί διάφορες σποραδικές μελέτες. Το Υπουργείο Ναυτιλίας  έχει δεσμευθεί τώρα, μελετώντας όλες αυτές τις μελέτες, να επιλεγεί επιτέλους μια νέα χωροθέτηση για νέο λιμάνι.
 
Το δεύτερο είναι να αποκατασταθεί ο δρόμος για να είναι ασφαλής η οδός πρόσβασης προς το λιμάνι, το σημερινό λιμάνι. Το τρίτο είναι να επισκευαστούν και να ολοκληρωθούν όλα τα κομμάτια του νέου δρόμου, μεταξύ Οίας και Αεροδρομίου, που βεβαίως και αυτό είχε ξεκινήσει με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φυσικά πριν από το 2015. Αυτός ο δρόμος πάλι, με τις πρώτες βροχοπτώσεις, παρουσίασε καθίζηση σε σημαντικά σημεία του δρόμου, κάτι το οποίο δείχνει ότι και η εργολαβία η οποία είχε γίνει, δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι πάρα πολύ οξυμένο. Βγαίνει χθες το βράδυ ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και λέει, ότι η Περιφέρεια δεν έχει τις θεσμικές και οικονομικές δυνατότητες να το αντιμετωπίσει, ενώ ήταν φορέας υλοποίησης. Δεν ξέρω τι θα κάνει το υπουργείο, από εδώ και πέρα, για να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση, η οποία καθημερινά, από τους τοπικούς παράγοντες σπρώχνεται σε μια κατεύθυνση, ότι οι ευθύνες, λίγο-πολύ ανήκουν στην κυβέρνηση και όχι σε αυτούς που ήταν φορείς υλοποίησης εδώ και αρκετά χρόνια. Ευχαριστώ.
 
Χρήστος Σπίρτζης: Σαντορίνη. Αρνούμαι να σας διαβάσω την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη. Τη θεωρώ ντροπιαστική για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δηλαδή, δεν γίνεται να είσαι Αντιπεριφερειάρχης και να στέλνεις επιστολή που να λέει «πείτε σε αυτόν που έχει αναλάβει το λιμάνι, να κάνει το δρόμο», όταν ο δρόμος είναι και αρμοδιότητα του όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει συντηρηθεί ποτέ. Και πρέπει επιτέλους και οι Περιφέρειες, κάποιες Περιφέρειες, που νομίζουν ότι με μια επιστολή ρίχνουν το μπαλάκι στην κεντρική κυβέρνηση, να πάρουν τις ευθύνες τους. Εμείς, δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ, σε κανέναν, είτε Δήμος είναι, είτε Περιφέρεια, να συνδράμουν. Αλλά είναι άλλο να σου ζητάει την συνδρομή και άλλο να σου λέει «βάλτε τον εργολάβο που έχετε βάλει στο λιμάνι να κάνει και τον δρόμο». Έτσι, παρεμπιπτόντως. Και αυτό δείχνει και την αντίληψη κάποιων ανθρώπων για τα δημόσια έργα.

Με πήρε ο δήμαρχος Θήρας χτες το βράδυ. Επικοινώνησα με τους υπηρεσιακούς μας. Στις 22 του μηνός θα κατέβει κλιμάκιο τεχνικών για να δει την τεχνική λύση που μπορεί να γίνει. Αλλά, ό,τι και να κάνει το Υπουργείο, η αρμοδιότητα είναι της Περιφέρειας.

Χρηματοδότηση θα βρούμε, αν δεν έχει η Περιφέρεια χρήματα, από το Υπουργείο Οικονομίας, αλλά η αρμοδιότητα είναι της Περιφέρειας. Πρέπει να είναι κατανοητό αυτό στον Αντιπεριφερειάρχη που είναι αρμόδιος. Δηλαδή και εμείς να κάνουμε το έργο, πρέπει να γίνει προγραμματική σύμβαση και να το κάνουμε εμείς, σαν Υπουργείο."
 
Newsroom Cyclades Voice 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: έγραψε: 19/04/2019
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ. Ένας υπουργός και ένας βουλευτής,στο ρόλο του "ανεύθυνου". 36 μήνες έκανε ο κύριος Σπριντζης να φτιάξει μελέτη για τον Αθηνιό. Δηλαδή,αν δεν είχα κηρύξει το λιμάνι σε ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ , πόσα χρόνια θα ...έκαναν;;; Τέτοια ικανότητα και αποτελεσματικότητα ο κύριος υπουργός και ο κύριος Βουλευτής... Η μόνη δικαιολογία που έχουν και τους κατανοώ είναι ότι είναι "απασχολημενοι" με την ανέλκυση του Sea Diamond... Η ντροπή είναι αποκλειστικά δική τους. Αντί να παρέμβουν άμεσα και χωρίς πρόσκληση, να δώσουν λύση στα προβλήματα της Ναυαρχιδας του Τουρισμου μας , τολμούν και μιλούν για...αρμοδιότητες...;;; Ναι κ. ΣΠΡΙΤΖΗ και κ.ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΕ. Αρμοδιότητα έχουμε. Έχετε φτιάξει νομοθεσία που να μας επιτρέπει να παρέμβουμε ΑΜΕΣΑ ;;; ΟΧΙ, δεν υπάρχει τέτοια νομοθεσία. Με ευθύνη σας... Το ότι, οι ΔΗΜΟΙ και οι ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ δεν έχουν μηχανικούς και μέσα, είναι δική σας ευθύνη. Το γεγονός οτι εισπράττεται δισεκατομμύρια από τη ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και δεν της επιστρέφεται λίγα χρήματα για να φτιάξουμε το απαραδεκτο οδικό της δίκτυο, είναι δική σας ευθύνη. Η ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ , που παρέλαβε το λιμάνι είναι του κ. ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ , δηλ. η σημερινή παράταξη Γλυνου,που στηρίζεται και οχι εμεις. Ξεκινήστε λοιπόν έρευνα, για να δούμε τι έργο παρέλαβαν το 2012. " Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλανε για σχοινι". Και τέλος, αξ. Κύριοι. Μην τρέχετε μόνο στην Κρήτη, των 600.00

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.