Για "κατευθυνόμενους εχθρούς του Νεωρίου" έκανε λόγο το Εργοστασιακό Σωματείο

Δημοσίευση: 15.04.2019, 15:26
Τελευταία Ενημέρωση: 15.04.2019, 15:33

Συνέντευξη Τύπου του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου "Νεώριον" παραχωρήθηκε στους χώρους της επιχείρησης. για το θέμα της αμμοβολής στις 10 Απριλίου 2019, κατά την οποία τα μέλη του σωματείου έκαναν ολομέτωπη επίθεση προς όλους αυτούς που μέσω των κοινωνικών δικτύων, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχουν στοχεύσει την επαναλειτουργία του Νεωρίου, όπως επισήμαναν, ενώ κατέθεσαν επίσημα στοιχεία με τα οποία διαψεύδουν τα όσα κυκλοφορούν περί "καρκινογόνου σκόνης"...
Σκληρή επίθεση προς "τους κατευθυνόμενους εχθρούς του Νεωρίου" (Φωτογραφία: syrostoday.gr)
Bookmark and Share

Στη συνεντευξη Τύπου-συνάντηση, όπως διαβάζουμε στο syrostoday.gr, είχαν κληθεί και συμμετείχαν όλοι οι φορείς της Σύρου και συγκεκριμένα ο Επίσκοπος Καθολικών, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Περιφερειακός Αστυνιομικός Διευθυντής, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Νίκος Λειβαδάρας και Ευάγγελος Χαλκιάς, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της "Τερψιχόρη", καθώς δημοτικοί σύμβουλοι.

Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βασίλης Σαββίδης ως εκπρόσωπος της διοίκησης της επιχείρησης.
 
"Χυδαία ψέμματα και πόλεμος κατά του Νεωρίου"
 
Την ενημέρωση-συνέντευξη άνοιξε ο Πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανασύσταση-επαναλειτουργία του Νεωρίου, προσπάθειες οι οποίες έχουν τελεσφορήσει καθώς όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή απασχολούνται στο ναυπηγείο 411 εργαζόμενοι.
 
Ο κ. Χατζαντώνης με σκληρή γλώσσα μίλησε κατά όσων διαδίδουν "χυδαία ψέμματα" στο διαδίκτυο για το θέμα της αμμοβολής υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία της Σύρου θα πρέπει να μάθει την πραγματική αλήθεια, καθώς όλα αυτά που μία μικρή μερίδα πολιτών υποστηρίζουν, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
 
"Στους 10 αυτούς μήνες έχουμε ορθοποδήσει και έχουν γίνει πράγματα που δεν είχαν γίνει επί 40 χρόνια. Έχει απομακρυνθεί το 40% της αμμοβολής που βρίσκεται συσσωρευμένη στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου και πρόκειται να απομακρυνθεί το σύνολο αυτής. Έχουμε εντάξει νέες μεθόδους εργασιών, όπως τη λειτουργία της υδρομμοβολής, μειώνοντας κατά 90% τη σκόνη, ανακαινίσαμε τη "Βιολαντώ", ενώ έπεται και συνέχεια. Μία ομάδα κατευθυνόμενων ανθρώπων πετούν λάσπη θέλοντας να θέσουν τέλος σε μία επιχείρηση που είναι ο οικονομικός πνεύμονας του νησιού", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζαντώνης.
 
Τα στοιχεία των αναλύσεων
 
Τα μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου παρουσίασαν στους παρευρισκομένους τα στοιχεία των αναλύσεων που έχουν γίνει για το θέμα της αμμοβολής, με τελευταίο τον δειγματοληπτικό έλεγχο στις 2 Απριλίου, στοιχεία που αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη δεν είναι καρκινογόνα, τοξική κλπ.
 
Τα στοιχεία προέρχονται από 8 διαφορετικές εταιρίες (DEKRA Automobil GmbH, MASKA GRIT LTD 1/1/2018, ΑΝΔΡΕΟΥ 13/8/2008, CHEM-MAR 10/1/2019, ENVIROLABIKE 26/3/2019, POLLUTION CHEMISTS O.E 2/4/2019), ενώ μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η απάντηση του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (2008-2013), τα συμπεράσματα του οποίου αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι "Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών και αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν ικανοποιούνται οι γενικοί όροι που αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία για διάθεση μη αστικών αποβλήτων σε ΧΥΤΑ με αστικά απορρίμματα. Κατά συνέπεια κατά την άποψή μας το απόβλητο αμμοβολής που προάγεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα που ακολουθείται στα ναυπηγεία Νεωρίου, έχει την κατ’ αρχήν δυνατότητα να διατεθεί σε χώρους υγειονομικής ταφής αστικών απορριμάτων".
 
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι οι τιμές που μετρήθηκαν βρίσκονται μέσα στα όρια που ορίζονται από τη νομοθεσία και μπορούν να χαρακτηριστούν ως αδρανές υλικό.
 
 
Η επίσημη ανακοίνωση του Εργοστασιακού
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του Εργοστασιακού, κ. Μάρκος Ρηγούτσος, ο οποίος διάβασε το δελτίο Τύπου το οποίο εκδόθηκε και απεστάλη προς όλα τα ΜΜΕ, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε video με το νέο σύστημα της υδροαμμοβολής, το οποίο πλέον μπήκε σε συστηματικά βάση στο ναυπηγείο.
 
Το δελτίο Τύπου
 
Φίλοι, φίλες, αγαπητοί συμπολίτες, αξιότιμοι ιεράρχες, φορείς και πολιτικοί του Νησιού μας, σήμερα 10-4-2019 και ημέρα Τετάρτη, αποφασίσαμε να καλέσουμε όλα τα Μ.Μ.Ε. και τους φορείς του τόπου μας και να απαντήσουμε στη λάσπη και στο ψέμα κάποιων λίγων, κατευθυνόμενων ανθρώπων, αποκαθιστώντας την αλήθεια και την πραγματικότητα. Λάσπη ραδιενεργή, λάσπη τοξική, λάσπη καρκινογόνα που δυστυχώς διοχετεύεται προς πάσα κατεύθυνση, από ανθρώπινους οχετούς που ζούνε ανάμεσά μας μολύνοντας τα μυαλά και τις ψυχές των καλοπροαίρετων πλην όμως ανενημέρωτων συμπολιτών μας.
 
Σήμερα με αποδείξεις και ονόματα, θα πάρουν τις απαντήσεις όλοι αυτοί που για ιδία συμφέροντα θέλουν το τέλος μιας τεράστιας σημασίας επιχείρησης για το Νομό, για το Νησί, για την Πατρίδα, για όλους μας. Ανθρώπινα μολυσμένα ερπετά με μίσος, με φθόνο, με ζήλια για τους συνανθρώπους τους, για την εργασία, για την προκοπή, την δημιουργία και την ανάπτυξη. Μίσος για μια βιομηχανία που στην 150 ετών διαδρομή της, μόνο έδωσε. Έδωσε μέσω της εργασίας έμμεσα και άμεσα χρήματα σε όλους τους συμπολίτες. Έδωσε συντάξεις στις μισές οικογένειες του νησιού μας.
 
Αγαπητοί συμπολίτες, επειδή εμείς μόνο να εργαστούμε θέλουμε για να ζούμε τις οικογένειές μας, παράλληλα χωρίς να ενοχλούμε κανέναν άνθρωπο και καμία επιχείρηση, έχουμε ξεκινήσει εδώ και 10 μήνες σε συνεργασία με τον νέο επενδυτή και όλους τους διευθυντές μας, να ολοκληρώσουμε ένα ναυπηγείο που θα σέβεται την πόλη και όλους τους ανθρώπους, διότι και εμείς άνθρωποι είμαστε με οικογένειες και παιδιά. Προχωρούμε όλοι μαζί και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά για όσους θέλουν να βλέπουν:
 
Έχει μειωθεί η συχνότητα της σκόνης όταν εργαζόμαστε, κατά 90%, αντικαθιστώντας την με νέες τεχνολογίες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.
Έχει απομακρυνθεί το 40% του επί δεκαετιών συσσωρευμένου απορρίμματος αμμοβολής.
Έχει επισκευαστεί η δεξαμενή μας «Βιολαντώ» αλλάζοντας την εικόνα στην είσοδο της πόλης μας.
 
Και συνεχίζουμε, με την δεξαμενή «Ερμούπολις», τους γερανούς, τις κτηριακές εγκαταστάσεις, την ολοσχερή απομάκρυνση του απορρίμματος, έργα τα οποία είχαν να εκτελεστούν 40 χρόνια. Και όλα αυτά, μόλις σε 10 μήνες.
 
Κύριοι, τα έργα θα ολοκληρωθούν. Όντας απαίτηση όλων των εργαζομένων, οι επενδύσεις θα ολοκληρωθούν και στο προσεχές μέλλον θα έχουμε ένα ναυπηγείο πρότυπο, καθαρό, χωρίς να ενοχλεί κανέναν, και θα είναι μία επιπλέον ομορφιά για το Νησί μας. Συμβάλλοντας έτσι σε αυτό που επιθυμούμε όλοι μας, την αρμονική συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ολοκληρωτική ανάπτυξη του τόπου μας και συμβάλλοντας επίσης στην περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, προβάλλοντας την 150ετή ιστορία του ναυπηγείου, που πρέπει να είναι ένα κομμάτι της γενικότερης ιστορίας και των αξιοθέατων του τόπου μας.
 
Θα θέλαμε μέσα από αυτήν την επιστολή μας, να δεσμευτούμε απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας, ότι είναι για μας σκοπός ζωής, το συντομότερο δυνατόν να μην ενοχλούμε κανέναν συνάνθρωπό μας στον τόπο μας. Όπου κι αν εργάζεται, ότι κι αν επαγγέλλεται. Θα θέλαμε να σταθούμε σε μία λέξη που πολλές φορές προαναφέραμε ανωτέρω. Την λέξη «Ενόχληση». Διότι όλους μας ενοχλούσε η σκόνη όταν πίναμε τον καφέ μας στην όμορφη παραλία της Ερμούπολης ή όταν κάναμε περίπατο με την οικογένειά μας. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απερίσκεπτης πολιτικής των προηγουμένων διοικήσεων, να μην επενδύουν και η σκόνη να πλανάται στην ατμόσφαιρα ενοχλώντας όλους μας. Και εδώ θα θέλαμε να απευθυνθούμε χωρίς κανένα σεβασμό στους λίγους οχετούς ψέματος και λάσπης και με πολύ σεβασμό στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και να ρωτήσουμε:
 
Γιατί όλη αυτή η επίθεση;
Γιατί τώρα;
Γιατί πριν ολοκληρωθούν όλα τα έργα;
Γιατί αφού τα πρώτα σημάδια βελτίωσης είναι συντριπτικά ήδη ορατά;
Γιατί βομβαρδίζουν μετατρέποντας την ενόχληση όπως προαναφέραμε σε καρκίνο, σε ραδιενέργεια και σε τοξικότητα;
Με ποια στοιχεία κύριοι, απόβλητα της ζωής, αγωνιστές του πληκτρολογίου και του καναπέ, βομβαρδίζετε με αυτές τις λέξεις, γνωρίζοντας ότι λέτε ψέματα;
 
Εμείς με υπευθυνότητα σήμερα, αντιπαραθέτουμε απέναντι στην αθλιότητά σας, όλα τα στοιχεία εγγράφως προς τα Μ.Μ.Ε. και προς όλους τους φορείς του νησιού μας, και αποδεικνύουμε πως η ενόχληση αυτή δεν ήταν ποτέ, ούτε τοξική, ούτε ραδιενεργή, ούτε καρκινογόνα, αλλά ήταν μία ενόχληση που δεν έπρεπε να υπάρχει και ούτε και θα υπάρχει στο άμεσο μέλλον. Τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι οι αναλύσεις, οι μελέτες και τα πιστοποιητικά που παραθέτουμε, από 8 διαφορετικούς, πιστοποιημένους φορείς, με επικεφαλή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποδεικνύουν ότι η αμμοβολή, σε όποια μορφή και αν βρίσκεται, (χρησιμοποιημένη ή μη), δεν είναι τοξική, δεν είναι καρκινογόνα, δεν είναι ραδιενεργή, αλλά είναι ικανή ακόμα και να ταφεί στα ΧΥΤΑ χωρίς να επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα, διότι είναι ένα αδρανές ορυκτό πέτρωμα. Και δεν είναι φυσικά ικανό να επηρεάζει τα μυαλά μας και να μην δεσμευτούμε για άλλη μια φορά και τελευταία, ότι στο άμεσο προσεχές μέλλον αυτή η σκόνη δεν θα υπάρχει ολοκληρωτικά.
 
Επειδή υπάρχουν όπως προαναφέραμε οι λίγοι, 5-10 απίθανοι τύποι που κάτι πρέπει να έχουν μπερδέψει, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι το μίσος δεν είναι άποψη. Ο φθόνος δεν είναι άποψη. Η λάσπη δεν είναι άποψη, και επειδή το ψέμα μαζί με όλα αυτά έχει κοντά ποδάρια και δεν είναι άποψη, μία φράση τους ταιριάζει: «Επιτέλους Σκάστε…». Και αν θέλετε να έχετε άποψη, μπρος στο να κάνετε κακό, ασχοληθείτε με την αρρώστια και τα προβλήματά σας! Και ορθό είναι να δικαιούστε να μιλάτε, από τη στιγμή που θα φέρετε κάποιο χαρτί ή κάποια εξέταση επίσημου φορέα, που να αποδεικνύει ότι το δικό μας ελληνικό ορυκτό υλικό που χρησιμοποιούν τα Ελληνικά ναυπηγεία και οποιαδήποτε ναυπηγεία της Ευρώπης, είναι κάτι αντίθετο από αυτό που σας αποδεικνύουμε εμείς".
 
Οι τοποθετήσεις των φορέων
 
Οι εκπρόσωποι των φορέων τοποθετούμενοι επί του θέματος, χαιρέτησαν τις προσπάθειες που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των λειτουργιών του Νεωρίου με πρώτο και καλύτερο τη λειτουργία της υδραμμοβολής, η οποία σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, έχει πλέον πάρει ενεργό ρόλο μειώνοντας κατά 90% την αμμοβολή τονίζοντας ότι μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά το ναυπηγείο με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του νησιού.
 
Χαιρέτισαν δε θετικά τη δήλωση του Προέδρου του Εργοστασιακού Σωματείου, κ. Χατζαντώνη, ο οποίος σημείωσε ότι σε περιόδους μεγάλης τουριστικής κίνησης, το ναυπηγείο μειώνει τις όχλουσες δραστηριότητες του.
 
Επίδειξη του συστήματος της υδραμμοβολής
 
Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με την επίδειξη του νέου συστήματος της υδραμμοβολής, επίδειξη που κατέγραψε η κάμερα του syrostoday.gr. πηγή: syrostoday.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.