ΣΥΡΙΖΑ για δήλωση Κ. Μητσοτάκη στην Πάρο: "Τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα ευαισθητοποιούν όλο και περισσότερους"

Δημοσίευση: 12.04.2019, 16:12
Τελευταία Ενημέρωση: 12.04.2019, 18:46

Ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στον προεκλογικό οίστρο αλλά και στον απόηχο των πρόσφατων εκδηλώσεων κατοίκων, πρωτοβουλιών και φορέων των Κυκλάδων για το ζήτημα των αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες, ξέχασε να μας ενημερώσει εάν είχε διατυπώσει τις ίδιες «σοβαρές επιφυλάξεις» το 2013 και το 2014, που λαμβάνονταν οι σχετικές αποφάσεις από το τότε ΥΠΕΚΑ, επί συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή, ακόμα πιο παλιά, το 2008, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, με το περίφημο «χωροταξικό Σουφλιά», άνοιγε τον δρόμο για την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων στα νησιά, επισημαίνει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, προσθέτοντας, ότι "ποτέ όμως δεν είναι αργά"…
Ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Μιχάλης Φραγκίσκος (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Υπενθυμίζουμε, ότι την αντίθεση των Παριανών στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στο νησί επισήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ ο δήμαρχος Πάρου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει: «Το κυκλαδίτικο τοπίο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο οποίο δεν μπορούμε να παρέμβουμε με τρόπο βίαιο. Η εγκατάσταση αυτή θυμίζει μάλλον βιομηχανικό τοπίο. Συμμερίζομαι τον προβληματισμό όλων των Κυκλάδων. Έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για το μέγεθος των προτεινόμενων εγκαταστάσεων και δεν μπορώ να δεχθώ εκ της αρχής μια τόσο απότομη παρέμβαση»

Αναλυτικά η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, αναφέρει σε σχόλιό της με αφορμή τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη:

"Τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα … ευαισθητοποιούν όλο και περισσότερους

«Μείζον ζήτημα η βίαιη παρέμβαση στο Κυκλαδικό τοπίο, που τον έχει ευαισθητοποιήσει πάρα πολύ, αποτελεί η εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην Πάρο αλλά και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων», δήλωσε προχθές ο κ. Κυρ.Μητσοτάκης από την Πάρο. Διατύπωσε τις «σοβαρές επιφυλάξεις του για το μέγεθος των προτεινόμενων εγκαταστάσεων» και θα ήθελε, όπως δήλωσε, «να γίνει μια οργανωμένη συζήτηση προκειμένου να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές και προτάσεις».

Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στον προεκλογικό οίστρο αλλά και στον απόηχο των πρόσφατων εκδηλώσεων κατοίκων, πρωτοβουλιών και φορέων των Κυκλάδων για το ζήτημα αυτό, ξέχασε να μας ενημερώσει εάν είχε διατυπώσει τις ίδιες «σοβαρές επιφυλάξεις» το 2013 και το 2014, που λαμβάνονταν οι σχετικές αποφάσεις από το τότε ΥΠΕΚΑ, επί συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή, ακόμα πιο παλιά, το 2008, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, με το περίφημο «χωροταξικό Σουφλιά», άνοιγε τον δρόμο για την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων στα νησιά. Ποτέ όμως δεν είναι αργά…

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, σταθερή στις θέσεις που είχε εκφράσει και διατυπώσει προς όλες τις κατευθύνσεις, για μία ακόμη φορά δηλώνει ξεκάθαρα ότι στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων της Άνδρου, Νάξου, Πάρου και Τήνου ενάντια στα καταστροφικά για το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον φαραωνικά αιολικά πάρκα βιομηχανικής παραγωγής που σχεδιάζονται για τα νησιά τους.

Ο αγώνας που ξεκίνησε, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αδειοδότησε τις επενδύσεις αυτές, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από τις τοπικές κοινωνίες με εκδηλώσεις και δικαστικές μάχες που στόχο έχουν τη ματαίωση των έργων που θα έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες για τα νησιά και τους κατοίκους τους.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την κινηματική δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών και παλεύουν για την επιτυχία της.

Παράλληλα, στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που στρέφονται στις ΑΠΕ για την επίλυση ενεργειακών αναγκών των νησιών, με την προϋπόθεση να ξεκινούν από τις τοπικές κοινωνίες και να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κατοίκων.

Να μην επιτρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος να δαιμονοποιήσουν τις ΑΠΕ και τη συμβολή τους στην ανατροπή της κλιματικής αλλαγής και την επίλυση τοπικών ενεργειακών προβλημάτων απομονωμένων νησιών. Αντίθετα, να βρούμε τρόπους να τις αξιοποιήσουμε προσαρμόζοντάς τις στην κλίμακα, στην ιδιομορφία και τις ανάγκες του κάθε νησιού ξεχωριστά.

Για το λόγο αυτό, θεωρούμε κρίσιμη την επιτάχυνση της σύνταξης του νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, όχι αυτόνομα αλλά μέσα στον κορμό του γενικού πλαισίου, των γενικών αρχών της παραγωγικής ανασυγκρότησης και σε εναρμόνιση με το αντίστοιχο ΕΠΧΣΑΑ του τουρισμού και άλλων νησιωτικών δραστηριοτήτων.

Προτείνεται να υπάρχει ανώτατο όριο παραγωγής το οποίο θα προκύψει από ειδική μελέτη, που θα καθορίσει την μέγιστη παραγόμενη ισχύ κάθε νησιού με περιορισμένη φέρουσα ικανότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις, τις συνέπειες και παράπλευρες απώλειες, με γνώμονα την προστασία των πόρων που δεν αντικαθίσταται και έχοντας τη συμφωνία των τοπικών φορέων.

Οι κοινωνίες των νησιών, με υπευθυνότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και αλληλεγγύη μεταξύ τους, με δημοκρατικές διαδικασίες, θα αποφασίσουν την έκταση, την ένταση και τον τρόπο αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού της περιοχής τους. Αυτή θα είναι και η καλύτερη απάντηση στην απληστία των μεγάλων επενδύσεων."

Newsroom Cyclades Voice

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: έγραψε: 13/04/2019
Από το πρόγραμμα του Βασίλη Βρούτση για το θέμα και μπράβο του, γιατί είναι ο μόνος που έχει βγει έγκαιρα και καθαρά μπροστά στους πολίτες με τις θέσεις του: "Η εκμετάλλευση του υψηλού αιολικού δυναμικού της περιοχής μέσω χερσαίων αιολικών σταθμών “λογικής κλίμακας” είναι αποδεκτή, αλλά αφορά σε θέσεις που θα προκύψουν από τον (προς επείγουσα ολοκλήρωση) χωροταξικό σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο (Νάξος και Μικρές Κυκλάδες) και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού ΑΠΕ που ανέθεσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (αναμένεται η παράδοσή της). Οι προθέσεις ιδιωτικών συμφερόντων για μαζική – άκριτη εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της περιοχής με μοναδικό σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους και μοναδικό αντιστάθμισμα για τις τοπικές κοινωνίες το (νομοθετικά θεσμοθετημένο) 3% των καθαρών τους κερδών και τα οφέλη της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα, μας βρίσκουν αντίθετους. Έργα, των οποίων το «κυκλώπειο» μέγεθος απειλεί άμεσα τα τοπομορφολογικά χαρακτηριστικά των νησιών μας, αποδίδοντάς τους εικόνα βιομηχανικού τοπίου και αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό, το ανθρωπογενές περιβάλλον και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους που τα καθιστούν περιζήτητα ως τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, δεν μπορεί να είναι αποδεκτά".

Ο αναγνώστης: Anamateros έγραψε: 12/04/2019
Τρία φάουλ κάνει η ΝΕ Κυκλαδων του Σύριζα και ο συντονιστής της στην προσπάθειά τους να την "πέσουν" στον Μητσοτάκη. Πρώτον, δικαιούται κάποιος να αλλάζει άποψη, πολύ περισσότερο όταν δεν την έχει εκφράσει ατομικά, αλλά κομματικά, και τώρα είναι αρχηγός κόμματος και οι συνθήκες αλλάζουν. Ή μήπως δε δικαιούται κ. Φραγκίσκο; ¨Ποτέ δεν είναι αργά", του λέτε με τη μεγαθυμία που σας διακρίνει. Αργά, βέβαια, είναι για σας. Δεύτερον, είχατε όλο το χρόνο να παρέμβετε σαν κυβέρνηση στις αδειοδοτήσεις και στην αλλαγή του πλαισίου και να μην αφήνετε την τοπική κοινωνία και τους δήμους να τρέχουν στα δικαστήρια. Και τρίτον μπορούσατε τέσσερα χρόνια τώρα να φέρετε αυτό το ρημάδι το χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Αλλά και εδώ φαίνεται η ανικανότητα και ανετοιμότητά σας. Αλλά και τα συμφέροντα που επιλεκτικά υπηρετείτε και θέλετε να υπηρετήσετε.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.