Ενημερωτικές συναντήσεις για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας σε επιλεγμένα νησιά των Κυκλάδων

Δημοσίευση: 11.04.2019, 18:00
Τελευταία Ενημέρωση: 11.04.2019, 18:01

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΖΝ) με τη συνεργασία του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και την υποστήριξη του Ιδρύματος για την Ανάδειξη και Προστασία του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (Cyclades Preservation Fund/CPF) διοργανώνουν επιμορφωτικές συναντήσεις, από κοινού με τα τοπικά λιμεναρχεία της Σύρου, της Πάρου και τη Νάξου, με στόχο την ενημέρωση των αρμόδιων λιμενικών αρχών, των αλιέων και λοιπών φορέων και την περαιτέρω ενίσχυση του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών...
Bookmark and Share

Ειδικότερα, στόχος και επιθυμία των συν-διοργανωτών είναι να συζητήσουν με τα στελέχη των λιμενικών αρχών, αλιείς, εκπροσώπους ναυτικών ομίλων και καταδυτικών κέντρων και άλλους τοπικούς συλλόγους με σχετικά ενδιαφέροντα, θέματα που σχετίζονται με τις θαλάσσιες χελώνες, την παρακολούθηση και κυρίως την περίθαλψη και προστασία τους, αλλά και να αναζητήσουν συμμάχους στην προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου τοπικών φορέων που θα μπορούν να εγγυηθούν την σταθερή παρακολούθηση και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα παρουσιαστούν τεχνικές και πρωτόκολλα διάσωσης, οδηγίες πρώτων βοηθειών και περαιτέρω κατευθύνσεις για την ασφαλή επιστροφή των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά θα συζητηθούν και επιμέρους προβληματισμοί και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες σε περιπτώσεις συνάντησής τους με το προστατευόμενο αυτό είδος άγριας πανίδας. 

Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν τις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες και θα είναι ανοιχτές για τυχόν ενδιαφερόμενους: 

Σύρος 16/4 στις 14:00 σε αίθουσα του Λιμεναρχείου, Πάρος 17/4 στις 12:00 σε αίθουσα του Λιμεναρχείου, Νάξος 18/4 στις 11:00 σε αίθουσα του Λιμεναρχείου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:
Γιάννη Ορφανό, Πρόεδρος Συλλόγου για την Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου, τηλ 6976797070 
Δημήτρη Φυτίλη, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ 6944929622
Άννυ Μητροπούλου, Διευθύντρια CPF, τηλ 6977695999
 
Πληροφορίες για το Κέντρο Διάσωσης & το Πανελλήνιο Δίκτυο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών:

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1983 με στόχο την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της στην Ελλάδα, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Προς επίτευξη του στόχου του, λειτουργεί μεταξύ άλλων το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, όπου ετησίως περισσότερες από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελληνική επικράτεια μεταφέρονται μέσω του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης και του Λιμενικού Σώματος, περιθάλπονται και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Σημειώνεται πώς περισσότερες από 1.000 θαλάσσιες χελώνες έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα στο Κέντρο, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 56% έχει επιστρέψει στη θάλασσα μετά από επιτυχή περίθαλψη. 
Για να ενισχυθεί το έργο του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, διοργανώνονται, κάθε χρόνο, σεμινάρια εκπαίδευσης Εθελοντών Διασωστών στα οποία μπορούν να συμμετέχουν λιμενικοί, οργανώσεις επαγγελματιών και ερασιτεχνών Αλιέων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορείς Διαχείρισης, αλλά και λοιπές ομάδες όπως φίλοι της θάλασσας και της άγριας ζωής της. Περισσότερα: https://www.archelon.gr/

Πληροφορίες για τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΖΝ):

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Άγριας Ζωής Νάξου είναι μη κερδοσκοπικό αστικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2013 με στόχο την προστασία της άγριας πανίδας στον νησί της Νάξου και ιδιαίτερα της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της. Το τελευταίο χρόνο, ο Σύλλογος λειτουργεί και ως σταθμός πρώτων βοηθειών άγριων ζώων και έχει έως σήμερα φιλοξενήσει δεκάδες άγρια ζώα, μεταξύ των οποίων και αρκετές θαλάσσιες χελώνες.
Βασικός παράγοντας για την επιτυχία των προσπαθειών του Συλλόγου είναι η ενεργή δράση των εθελοντών-μελών του και η συνεργασία με τα κέντρα περίθαλψης “ΑΡΧΕΛΩΝ” και “ΑΛΚΥΟΝΗ” αλλά και μέσω της διεύρυνσης του δικτύου του με τους φορείς και τους κατοίκους των γειτονικών νησιών. Περισσότερα: https://www.facebook.com/ProstasiaAgriasZoesNaxou/ 

Πληροφορίες για το Cyclades Preservation Fund (CPF):
Το Ίδρυμα για την Ανάδειξη και Προστασία του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (CPF) συγκεντρώνει πόρους από ιδιώτες-δωρητές και επιχειρήσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς διασφαλίζει τη στήριξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη, προστασία και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής των Κυκλάδων. Περισσότερα: www.cycladespreservationfund.org 
Το CPF συνεργάζεται με τον ΣΠΑΖΝ και τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο πλαίσιο των προσπαθειών διεύρυνσης του δικτύου τοπικών φορέων που θα μπορούν να εγγυηθούν την σταθερή παρακολούθηση και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή των Κυκλάδων. 

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.