Το "Σάββατο του Παραγωγού" στην Αθήνα για τα Ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων

Δημοσίευση: 15.02.2019, 14:52
Τελευταία Ενημέρωση: 16.02.2019, 20:19

"Το Σάββατο του Παραγωγού", μια πρωτοβουλία με στόχο την ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων, την ενημέρωση για τις ιδιαιτερότητες της γεωργικής παραγωγής και την προβολή της Μεσογειακής Διατροφής ως σύγχρονου τρόπου υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, συνεχίζεται και το 2019, για 4η χρονιά! Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 12:00 μ.μ, μια ανοικτή συζήτηση με διακεκριμένους ομιλητές και επαγγελματίες παραγωγούς με θέμα τα Ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων (διαδικασία παραγωγής, στοιχεία λαογραφίας, νομοθετικό πλαίσιο κ.α), στο φιλόξενο σπίτι, της οδού Τριπόδων 28, στην Πλάκα.
Bookmark and Share

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Συντονισμός: Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ποιότητας Ζωής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

12.00 -12.15 Η Ιστορία των Τυριών των Κυκλάδων
Μαθήματα από το χθες της Νάξου στο σήμερα
Εισηγητής: Αντώνης Τζιώτης, Φιλόλογος – Λαογράφος

12.15 - 12.30 Τα Ευπαθή τυριά των Κυκλάδων: Προκλήσεις & Λύσεις- η νομοθεσία
Εισηγητής: Χρήστος Αποστολόπουλος, Δρ. Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

12.30 - 12.45 Το Παραδοσιακό Τυρί στην πράξη
Εισηγητής: Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Διευθύντρια Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας.
 
12.45 - 13.30 Η Άποψη του Παραγωγού:
Εισηγητές: Νίκος Φρατζέσκαρος (παραγωγός, Σίφνος): Μανούρα, Χλωρομανούρα, Ξινοτύρι
Γιώργος Βλαβιανός (παραγωγός απο Νάξο): Ξυνομυζήθρα, Αρσενικό κα
Μανώλης Μπαμπούνης ( παραγωγός απο Νάξο): Αρσενικό, Κεφαλογραβιερα κα

13.30 - 14.00 Συζήτηση με το κοινό - Γευσιγνωσία

14.00 Γεύμα εμπνευσμένο από τα Κυκλαδίτικα τυριά

Πιο αναλυτικά, τη συζήτηση προλόγισε και συντόνισε η κα. Αντωνία Τριχοπούλου - Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας & του Συμβουλίου Ποιότητας Ζωής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, που έδωσε την σκυτάλη στο φιλόλογο και λαογράφο κ. Αντώνη Τζιώτη για να παρουσιάσει πτυχές απο την ναξιακή βουκολική ιστορία που σχετίζονται με τη δημιουργία και ανάπτυξη της κυκλαδίτικης τυροκομίας. Σύμφωνα με τον κ. Τζιώτη, τα ναξιακά τυροκομικά προϊόντα (κεφαλοτύρι ή αρσενικό, ανθότυρο, τουλουμοτύρι κοκ) συνεπιφέρουν πέρα από τις γευστικές απολαύσεις, και συναισθηματικές συγκινήσεις ως προϊόντα – δημιουργήματα περιοχών και εποχών με ιδιάζον το στοιχείο της απουσίας του σύγχρονου πολιτισμού.

Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος με την ιδιότητα του ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτομικών Προϊόντων, ανέδειξε τα προβλήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με ορισμένα ευαίσθητα τυριά των Κυκλάδων και πως αυτά τα προβλήματα έχουν αρχίσει να γίνονται συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Εργαλεία για τη μεταμόρφωση αυτή είναι η επιστήμη μαζί με την ορθή νομοθέτηση και εφαρμογή κανόνων και προδιαγραφών.

Την 1η ενότητα της συνάντησης έκλεισε η κα. Έφη Τσακαλίδου από το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, η οποία μίλησε για τις βασικές αρχές της τυροκόμησης δίνοντας έμφαση στους μικροοργανισμούς που μετατρέπουν τα συστατικά του γάλακτος σε σύνθετες ενώσεις, αυξάνουν τον χρόνο ζωής του τυριού, και διαμορφώνουν τη διατροφική του αξία. Ξεχωριστή αναφορά έγινε σε 2 σπάνια είδη γαλακτοβακίλλων, τον Lactobacillus acidipiscis και τον Lactobacillus rennini που δίνουν την χαρακτηριστική, πικάντικη γεύση στην Κοπανιστή της Τήνου και οι οποίοι εντοπίστηκαν στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας στο πλαίσιο της διερεύνησης της αυτόχθονης μικροχλωρίδας των Ελληνικών παραδοσιακών τυριών.

Στη 2η ενότητα μίλησαν οι παραγωγοί Ν. Φρατζέσκαρος, Λ. Βλαβιανός και Μ. Μπαμπούνης, σύγχρονοι τυροκόμοι - παραγωγοί οι οποίοι προέρχονται απο παλιές κτηνοτροφικές οικογένειες και έγιναν αιτία να γίνουν γνωστά κάποια εξαιρετικά τυριά βάζοντας το μεράκι και την τεχνογνωσία τους πλάι στην εμπειρία των παλαιότερων. Καθένα απο τα σπάνιας
νοστιμιάς παραδοσιακά κυκλαδίτικα τυριά, με μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις, αποτυπώνει την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού.

Ο κος Νίκος Φρατζέσκαρος παρέλαβε την τέχνη της τυροκομίας από τον πατέρα του ο οποίος είχε μια μικρή έκταση που στις αρχες τροφοδοτούσε αποκλειστικά την οικογενειακή ταβέρνα «Τσικάλι» στο Βαθύ της Σίφνου. Τα τελευταία χρόνια το κτήμα μεγάλωσε ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί επαρκώς την ταβέρνα αλλά και να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες για πώληση εντός και εκτός Σίφνου. Το κτήμα, έκτασης 100 στρεμμάτων, στεγάζει και μια τυροκομική μονάδα και παρασκευάζει παραδοσιακά τυριά του νησιού, όπως Μανούρα, Χλωρομανούρα, Ξινοτύρι, Τυροβόλι κ.α..

Ο κος Λεωνίδας Βλαβιανός συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση της τυροκομίας που διδάχθηκε από τον πατέρα του και τον παππού του. Σκοπός της επιχείρησης είναι να συνδυάσει την παράδοση με την σύγχρονη παραγωγική διαδικασία την οποία ο κος Βλαβιανός διδάχθηκε στην Σχολή Γαλακτοκομίας στα Ιωάννινα όπου σπούδασε. Το τυροκομείο τους βρίσκεται στα Κατάπολα και παράγει παραδοσιακά τυριά όπως Αμοργιανό (όμοιο με το Αρσενικό Νάξου), Ανθότυρο, Ξινομυζήθρα κα.

Ολοκληρώνοντας, ο κος Μανώλης Μπαμπούνης από την ομώνυμη παραδοσιακή επιχείρηση τυροκομίας μίλησε για τη μονάδα παραγωγής που βρίσκεται στην περιοχή Αγιασσό στη Νάξο, για το πως είναι να είσαι τυροκόμος 4ης γενιάς καθώς και για το πως έχουν καταφέρει να κρατήσουν ατόφιο τον οικογενειακό χαρακτήρα του τυροκομείου.

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.