Αντ. Συρίγος: «Δύο παρατάσεις και μία επέκταση, ωφέλιμες και επιβεβλημένες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσίευση: 07.02.2019, 21:30
Τελευταία Ενημέρωση: 07.02.2019, 21:34

Δείτε την τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αντώνη Συρίγου, στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, κατά την κύρωση της από 31 Δεκεμβρίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν.3869/2010 (Α΄ 130), παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του "Μεταφορικού Ισοδύναμου" του ν.4551/2018"
Bookmark and Share

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζω με μία οφειλόμενη απάντηση. Χθες είχαμε στην Ολομέλεια, με αφορμή τη συζήτηση για τον Κανονισμό της Βουλής, την ευκαιρία να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και κυρίως να καταδείξουμε την ευαισθησία και τη φροντίδα του σημερινού Προέδρου της Βουλής για την εύρυθμη λειτουργία της.
Σήμερα, ως μη όφειλαν και εκτός θέματος, κάποιοι συνάδελφοι στρέφονται και πάλι αδίκως κατά του Προέδρου της Βουλής. Διερωτώμαι αν πιστεύουν αυτά τα οποία ισχυρίζονται ή απλά αναφέρονται και πάλι προς πλήρωση, ελλείψει άλλου, του χρόνου της ομιλίας τους όσον αφορά το σημερινό ζήτημα. Λόγω του αβασίμου των αιτιάσεων, καταλήγω στο δεύτερο, ότι δηλαδή η πλήρωση του χρόνου, παρά η συμπεριφορά του Προέδρου της Βουλής, είναι αυτό που τους οδηγεί στις εκτός θέματος αναφορές τους.

Συνεχίζω με επισημάνσεις και σχόλια για δύο παρατάσεις και μία επέκταση, ωφέλιμες και επιβεβλημένες, δηλαδή η κύρωση της Πράξεως. 

Το εμπρόθεσμον εξεταστέον πρώτον: Η Κυβέρνηση, εγκαταλείποντας την κακή πρακτική προηγούμενων κυβερνήσεων, τηρεί την προς κύρωση προθεσμία απαρέγκλιτα και για όλες τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Περί αυτού δείτε και την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που λέει ότι εμπροθέσμως κατετέθη και συζητείται σήμερα ενώπιόν μας η κύρωση της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, της οποίας Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής το έργο πράγματι είναι επαινετό και γι’ αυτό πρέπει να λέγεται και να καταγράφεται.

Η αρμοδιότητα αποκλειστικά της Βουλής είναι να εκτιμήσει αν όντως συντρέχουν οι προϋποθέσεις της κυρώσεως της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου και νομίζω ότι δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι οι απαιτούμενες προϋποθέσεις συντρέχουν. Όντως απαιτείται η παράταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαίρεσης της κύριας κατοικίας κ.λ.π., όπως αναφέρεται, παρέχοντας προστασία και κυρίως ασφάλεια στους ενδιαφερόμενους. Επιβάλλεται, επίσης, η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο, κάτι που από την ίδια την πραγματικότητα καθίσταται αναγκαίο.

Τρίτον, το ίδιο ισχύει και για την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου, όπως αναφέρεται. Εκτιμούμε δε ότι όντως υπήρχαν οι συνθήκες εξαιρετικής και επείγουσας ανάγκης για την έκδοση της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου και συνακόλουθα την κύρωσή της σήμερα από τη Βουλή.

Αναγιγνώσκοντας τέλος τις συνοδευτικές εκθέσεις του άρθρου 75 παράγραφος 1 και παράγραφος 3 του Συντάγματος -είναι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους-, εκτιμούμε ότι το δημόσιο συμφέρον και το όφελος είναι υπέρτερο των όποιων επιβαρύνσεων. Πρέπει να τα βλέπουμε αυτά και να τα επισημαίνουμε.

Τώρα αφορμή για αυτά που θα πω -και θα κλείσω- αποτελεί όντως η τελευταία κατάληξη ότι το όφελος και το δημόσιο συμφέρον είναι υπέρτερο των όποιων επιβαρύνσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά τον Αύγουστο του 2018 και την επιστροφή με αργά, αλλά σταθερά βήματα στην κανονικότητα, οφείλουμε να τονίσουμε ενθυμούμενοι τις συνέπειες των επιλογών των προηγούμενων χρόνων της κρίσεως ότι πλέον στο δίλημμα πολιτική ή οικονομία η απάντηση πρέπει να είναι δεδομένη υπέρ της πολιτικής. Προσέξτε. Δεν είναι προεκλογικό δίλλημα, αλλά δίλημμα ουσίας βάσει του οποίου θα κριθούμε όλοι μας. Ευχαριστώ πολύ.»
 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.