«Η Κυβέρνηση στις νέες συνθήκες της μεταμνημονιακής εποχής μπορεί να διεκδικήσει νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλάδα»

Δημοσίευση: 06.02.2019, 22:48
Τελευταία Ενημέρωση: 07.02.2019, 14:58

Tο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα μεγάλο ζήτημα και γίνεται πολύ μεγάλη σπέκουλα από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ειδικότερα δε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ποντάρει όλα της τα επιχειρήματα σε σχέση με τα νησιά και την πολιτική για τη νησιωτικότητα πάνω στο θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ψήφιση νομοσχεδίου για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά που φέρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Ο βουλευτής μίλησε σχετικά, αλλά και για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στον Aegean Voice 107.5 στην εκπομπή "Εκατέρωθεν" με τη Δανάη Μαύρου...
Bookmark and Share

Ακούστε αναλυτικά τι είπε ο Νίκος Συρμαλένιος

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, απαντώντας στο βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε ότι στο mail Χαρδούβελη δεν υπήρχε το ζήτημα της αύξησης των μειωμένων συντελεστών, ο Νίκος Συρμαλένιος είπε ότι στο mail Χαρδούβελη στη σελίδα 27 μιλάει για επανεξέταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, προσθέτοντας: «Τι σημαίνει επανεξέταση όταν μειώνεις συντάξεις, όταν αυξάνεις το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία σύμφωνα με το mail Χαρδούβελη από το 6,5% στο 13%; Σημαίνει περαιτέρω μείωση ή σημαίνει προφανώς αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ; Για να λέμε ποια είναι η πραγματικότητα. Να μην τη διαστρεβλώνουμε και μετά να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα ότι τάχα η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή η οποία ξεκίνησε την υπόθεση. Βεβαίως υπήρχαν τεράστιες πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από άλλους δανειστές εκείνη την περίοδο. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και την ξέρει ο ελληνικός λαός. Η αύξηση των μειωμένων συντελεστών ψηφίστηκε από διακόσιους είκοσι δυο ή διακόσιους είκοσι τρεις Βουλευτές, όταν ψηφίσαμε όλοι το τρίτο μνημόνιο. Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα.
 
Βεβαίως, είναι μεγάλο θέμα. Κάποιοι συνάδελφοι είπαν: δεν σταματάμε να διεκδικούμε τη επαναφορά των μειωμένων συντελεστών. Εγώ λέω να υιοθετήσουμε την εξής πρόταση και διατύπωση: Η Κυβέρνηση στις νέες συνθήκες της μεταμνημονιακής εποχής διεκδικεί νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όχι μόνο για το Αιγαίο, αλλά και για τα νησιά του Ιονίου και για τα υπόλοιπα νησιά, στις Σποράδες, τον Σαρωνικό κλπ. –δεν υπήρχε πριν- σε εναρμόνιση με τον ΦΠΑ που υπάρχει σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος ο οποίος έρχεται να μπορέσει να εξισώσει τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας με τις άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης. Περί αυτού πρόκειται και νομίζω ότι είναι ένας εφικτός στόχος και από την Κυβέρνηση. Το λέω γιατί είναι εδώ ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σαντορινιός. Αυτή τη θέση πρέπει να υιοθετήσουμε, της διεκδίκησης ενός νέου μειωμένου συντελεστή  ΦΠΑ για όλα τα νησιά».
 
«Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, για το μεταφορικό ισοδύναμο, πρόκειται περί εμβληματικής μεταρρύθμισης, η οποία όσο περνάει ο καιρός γίνεται κτήμα από τους νησιώτες. Από 1/1/2019 εφαρμόζεται σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα πλην Κρήτης. Είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός ότι πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Κρήτη μέσα από την μελέτη της ομάδας εργασίας που γίνεται αυτή τη στιγμή και θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις.
 
Υπάρχει και το θέμα τού τι κονδύλι μπορείς να έχεις από το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όλα έχουν να κάνουν και με τα χρήματα που είναι διαθέσιμα. Η Κυβέρνηση μέσα σε όλες τις δυσκολίες προέβλεψε ένα ποσό της τάξης των 160 εκατομμυρίων για το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019. Βεβαίως είναι εμβληματικό ότι θα επεκταθεί και στα καύσιμα εκτός από τις επιχειρήσεις.
 
Η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει σε πάρα πολλά νησιά. Είναι πάνω από πενήντα, αν δεν κάνω λάθος, τα νησιά τα οποία εντάσσονται στην πιλοτική εφαρμογή για τα καύσιμα. Θα έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εκείνο που μένει είναι να μπορέσουμε να διαδώσουμε την εφαρμογή του μέτρου πραγματικά σε όλους τους νησιώτες. Ακόμα και τώρα, δυστυχώς, ούτε η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης βοηθάει και πολλές φορές ούτε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Ακόμα και πρακτορεία ταξιδίων αποκρύπτουν την ύπαρξη του μεταφορικού ισοδύναμου».
 
«Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη νησιωτικότητα η Κυβέρνηση αυτή, εκτός από τον ΦΠΑ -που από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ήταν η μόνη εφαρμογή νησιωτικότητας που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια και η οποία δεν εφαρμόστηκε με τρόπο που να έχει όφελος στον καταναλωτή, και το ξέρουμε αυτό, διότι δεν έπεσαν οι τιμές στα νησιά, παρά το γεγονός ότι ήταν μειωμένοι οι συντελεστές, γιατί κάποιοι καρπούνταν αυτή τη διαφορά της μείωσης-, εκτός από το θέμα του ΦΠΑ, λοιπόν, η Κυβέρνηση εφαρμόζει σταδιακά μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.
 
Δεν έχω τον χρόνο αυτήν τη στιγμή να αναφέρω δέκα-δεκαπέντε σημεία νησιωτικής πολιτικής, αλλά προκαλώ να κάνουμε μια γενικευμένη συζήτηση και σε επίπεδο Βουλής για να συζητήσουμε για τα μέτρα της νησιωτικότητας τα οποία έχουν παρθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Πραγματικά θα ήθελα πάρα πολύ να συγκριθεί η πολιτική που άσκησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για πάρα πολλά χρόνια, με τις πολιτικές που έχουμε αρχίσει να ασκούμε εμείς ως Κυβέρνηση από το 2015 
μέχρι σήμερα». 

 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: έγραψε: 08/02/2019
ο συριζα κατέλαβε την εξουσία με το σύνθημα: κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο.αντί αυτού ψήφισε το 3ο, μαζί με νδ και πασοκ, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλεπόταν και η κατάργηση του μειωμένου φπα. η θέσπιση του μεταφ.ισοδ. στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αποτελεί "σταγόνα στον ωκεανό" για τους νησιώτες.ο νομός Κυκλάδων είναι ο ακριβότερος στην επικράτεια στις τιμές καυσίμων, ακόμη και προ της κατάργησης του μειωμένου συντ. φπα. πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, δεν το γνώριζαν οι βουλευτές Κυκλάδων; οι τιμές των προϊόντων στα νησιά εξακολουθούν να έχουν τεράστιες αποκλίσεις από την ηπειρωτική χώρα, τι κάνει η κυβέρνηση γιαυτό;οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων εξακολουθούν και είναι στα ύψη για τους επισκέπτες, πως θα αυξηθεί λοιπό η ροή αυτών; πως είναι δυνατόν ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο Πειραιάς-Κρήτη να είναι φθηνότερο από Πειραιά-Πάρο;τα μονοπώλια και επί συριζα καλά κρατούν!4 έτη συριζα στην εξουσία, το κόμμα με τη μεγαλύτερη μνημονιακή διακυβέρνηση.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.