Ξενοδόχος στη Φολέγανδρο έχασε δυο ξενοδοχεία στον πλειστηριασμό - 24 ξενοδοχεία στο "σφυρί" μέχρι τον Ιούλιο

Δημοσίευση: 28.01.2019, 18:50
Τελευταία Ενημέρωση: 28.01.2019, 19:04

Μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί τη “ναυαρχίδα” της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί κάθε χρόνο να σημειώνεται νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα. Όμως ενώ τα νούμερα ευημερούν, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, όχι. Σχετική είναι η περίπτωση ξενοδόχου από τη Φολέγανδρο που έχασε σε πρόσφατο πλειστηριασμό δυο ξενοδοχεία που είχε στο νησί, ενώ 24 ξενοδοχεία βγαίνουν στο "σφυρί" έως τον ερχόμενο Ιούλιο. "Να είχα τα ξενοδοχεία μου στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη, να μας χρωστάει ο Θεός λεφτά, να το καταλάβαινα. Αλλά σε ένα ερημονήσι, να χάσω δυο ξενοδοχεία και να βρεθούν στο δρόμο 40 οικογένειες...", λέει μεταξύ άλλων ο ξενοδόχος από τη Φολέγανδρο…

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το newsit.gr με τον ξενοδόχο από τη Φολέγανδρο, είπε:
 
«Είμαι 31 χρόνια στο χώρο και ό,τι έχω φτιάξει, το έχω φτιάξει μόνος μου. Από το 1988 είχα αυτά τα ξενοδοχεία, είμαι από τους πρώτους ξενοδόχους στο νησί. Ζούσαν σαράντα οικογένειες της τοπικής κοινωνίας από τα ξενοδοχεία μου. Το κράτος με παρότρυνε να κάνω εξωδικαστικό συμβιβασμό. Έχω ενταχθεί σε αυτόν εδώ και ενάμισι χρόνο και δεν μου έδωσαν την ευκαιρία να τον εκμεταλλευτώ. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μας είναι έρμαιο των τραπεζών. Έτρεξα, μάζεψα χαρτιά, πλήρωσα δικηγόρους και μετά μου είπαν ότι είναι πάρα πολλοί οι φάκελοι με τις αιτήσεις και δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι να τις αξιολογήσουν. Δηλαδή, πρέπει να χάσω εγώ την περιουσία μου επειδή δεν μπορείτε να με αξιολογήσετε άμεσα;
 
Και να είχα τα ξενοδοχεία μου στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη, να μας χρωστάει ο Θεός λεφτά, να το καταλάβαινα. Αλλά σε ένα ερημονήσι, να χάσω δυο ξενοδοχεία και να βρεθούν στο δρόμο 40 οικογένειες… Τόσοι είναι οι εργαζόμενοι στα δυο ξενοδοχεία μου. Και, το να πας να πάρεις δυο ξενοδοχεία σε ένα μεγάλο νησί το καταλαβαίνω. Να πάρεις, όμως, δυο ξενοδοχεία σε μια… βραχονησίδα, να τα κάνεις τι; Εκτός αν έχουν βρει τον Άραβα που θα πηγαινοφέρνει τους πελάτες του ξενοδοχείου με ελικόπτερο. Αλλιώς, πώς θα έρθουν οι τουρίστες; Στο νησί έρχεται κόσμος όσο υπάρχουν τα ταχύπλοα. Μετά, όταν κινούνται μόνο τα πλοία της γραμμής, έρχονται ελάχιστοι. Ποιος θα ταξιδέψει 13 ώρες για να έρθει εδώ για τρεις μέρες; Ουσιαστικά, δυο – τρεις μήνες το χρόνο έχουμε δουλειά.
 
Δανείστηκα πριν την κρίση για να αναβαθμίσω το ξενοδοχεία μου. Πέρασε η κρίση, στάθηκα στα πόδια μου. Τις τρεις τελευταίες τουριστικές περιόδους πήγα καλά, είχα κέρδος. Έκανα πολλές προσπάθειες, μέχρι εξώδικο έστειλα στην τράπεζα για να με φωνάξει να πληρώσω και δεν ήθελε. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι εδώ υπάρχει δόλος. Κάπου τα έχουν τάξει, κάπου θέλουν αν τα δώσουν. Δεν τους αρέσουν τα δικά μου τα λεφτά. Δεν με φώναξαν ποτέ να μου πουν ότι θα πληρώσω αυτά και αυτά. Μου έδωσαν αριθμό πρωτοκόλλου και μου είπαν “κάτσε και περίμενε”».

Βγαίνουν “στο σφυρί” αλλά ελάχιστα αλλάζουν χέρια

Και μπορεί η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να «γεμίζει» από ξενοδοχεία που βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες, μπορεί οι αγγελίες που αφορούν σε πωλήσεις ξενοδοχείων να είναι δεκάδες, τα ξενοδοχεία όμως, δύσκολα αλλάζουν χέρια, αφού, το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Είναι ένα πρόβλημα το οποίο το ακούμε, το βλέπουμε, το αισθανόμαστε πολλά χρόνια, αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι τόσα πολλά τα ακίνητα, που, τελικά, ποιος θα τα αγοράσει; Η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα ενδιαφερθούν και εκεί είναι που πρέπει να σταθούμε. Ότι στην ουσία υπάρχουν προβληματικές επιχειρήσεις, τις οποίες πρέπει να δούμε πώς θα τις εξυγιάνουμε μέσα στη χώρα μας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μη βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να αντέξουν κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες ανταγωνισμού” λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
 
Χαρακτηριστικό είναι και το σχετικό παράδειγμα που αναφέρει ο μεσίτης ακινήτων, Νάσος Κυπραίος:“Μεγάλο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο κατείχε η τράπεζα, είχε πρόθεση να το πουλήσει έναντι 60 εκατομμυρίων γιατί τόσο ήταν το δάνειο που είχε πάρει ο ιδιοκτήτης. Όμως, η αξία του ήταν 35 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα κέρδη του. Και η τράπεζα έλεγε στους επίδοξους αγοραστές, “δώσε μου τα 35 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα θα στα δώσω με ομολογιακό δάνειο”. Κανένας αγοραστής δεν είναι χαζός για να βάλει συνέταιρο την τράπεζα στην επένδυσή του”.
 
Οι αφίξεις ευημερούν, οι ξενοδόχοι όχι

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ξενοδοχειακή αγορά στην Ελλάδα, σε σχέση με την αύξηση του αριθμού των διεθνών αφίξεων, τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο, η πολύ χαμηλή μέση δαπάνη των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, είναι αυτή που επηρεάζει το κέρδος πολλών ξενοδοχειακών μονάδων και τις κάνει να κινούνται στα όρια της βιωσιμότητας, αφού “τα νούμερα δείχνουν ότι αυξάνονται οι αφίξεις, όμως δεν κοιμούνται όλοι οι τουρίστες στα ξενοδοχεία και λόγω του ότι τα τελευταία δυο, τρία χρόνια έχουμε έξαρση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και επειδή έχει πέσει ο μέσος όρος του τι ξοδεύει ο καθένας στις διακοπές του και άρα του κέρδους”. 

πηγή: newsit.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 158


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.